Ανατροπή για τις κάμερες Τροχαίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες απαιτήσεις της Αστυνομίας φαίνεται ότι βάζουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για έλευση ενός νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Νέες απαιτήσεις, οι οποίες τίθενται από την Αστυνομία, φαίνεται ότι βάζουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για έλευση ενός νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα εντός του 2019.

Ψήφισαν επίσπευση έναν μήνα πριν

Να υπενθυμίσουμε πως μόλις πριν από έναν μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της υπουργού Μεταφορών για επίσπευση της διαδικασίας του έργου για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, εξαιρώντας από τη διαδικασία την ετοιμασία μελετών βιωσιμότητας για να σμικρυνθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου. Στόχος, να έρθουν οι κάμερες νωρίτερα ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση των θανατηφόρων. Η απόφαση λήφθηκε υπό την πίεση των αλλεπάλληλων θανατηφόρων δυστυχημάτων στο κυπριακό οδικό δίκτυο με θύματα και παιδιά.

Επιβεβαιώνει ο Ιωνάς

Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Π» ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σημειώνει πως ύστερα από αίτημα του αρχηγού Αστυνομίας, το οποίο του διαβιβάστηκε πριν από δύο περίπου μήνες, ζήτησε από τη συνάδελφό του στο Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου όπως το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, το οποίο ετοιμάζει τους όρους, εξετάσει το ενδεχόμενο οι κάμερες φωτοεπισήμανσης, για τις οποίες θα βγει η Κύπρος σε διεθνείς προσφορές λίαν συντόμως, να μην φωτογραφίζουν το όχημα από πίσω, όπως ήταν τα αρχικά σχέδια, αλλά από μπροστά, κατά τρόπο που να μπορούν να ελέγχονται και άλλα αδικήματα εκτός από την ταχύτητα και τις πινακίδες του οχήματος.
Ο κ. Νικολάου εμμέσως πλην σαφώς κακίζει το γεγονός ότι τα θέματα αυτά δεν τέθηκαν εξ αρχής ούτε από την Αστυνομία, ούτε από το δικό του υπουργείο, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Μεταφορών να προσανατολίζεται σε ένα σύστημα φωτοεπισήμανσης το οποίο θα φωτογραφίζει τα οχήματα από την πίσω όψη. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι από τη στιγμή που, έστω και τώρα, έγινε αυτή η εισήγηση θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί.

Και για άλλα παραπτώματα


Σκοπός της Αστυνομίας με τις σημαντικές αλλαγές που ζητά είναι να υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται οι οδηγοί και για άλλα οδικά παραπτώματα, και συγκεκριμένα για την παραβίαση του κόκκινου, τη χρήση ζώνης ασφάλειας, τη χρήση τηλεφώνου και την παραβίαση της γραμμής του στοπ στα φανάρια της Τροχαίας. Μάλιστα, το μόνο πρόβλημα που θα προέκυπτε, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολάου, είναι ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι μοτοσυκλέτες καθώς οι πινακίδες τους βρίσκονται στο πίσω μέρος του οχήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση για έλεγχο των μηχανών ενδεχομένως να χρειάζονταν πρόσθετες ρυθμίσεις ώστε ο φωτογραφικός φακός να μπορεί να «συλλαμβάνει» και τους παρανομούντες μοτοσυκλετιστές.
Στο ερώτημα εάν αυτή η εξέλιξη καθυστερεί την προμήθεια του τόσου αναγκαίου συστήματος φωτοεπισήμανσης, σημείωσε πως μάλλον δεν δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα δεδομένου ότι μπορεί να μελετηθεί, ενώ ετοιμάζονται οι υπόλοιποι όροι των προσφορών. Δεν πιστεύει εξάλλου ότι θα χρειαστεί έγκριση της Βουλής από τη στιγμή που ο σχετικός νόμος που έγινε στη βάση του προηγούμενου συμβολαίου για τις κάμερες την περασμένη δεκαετία προέβλεπε φωτογράφιση από μπροστά.

Θα υπάρξει καθυστέρηση


Πληροφορίες του «Π» από το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρουν ότι με τις καθόλου ευκαταφρόνητες αλλαγές τις οποίες ζητά το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, παρά την επιθυμητή επιτάχυνσή του. «Μάλλον είναι κάτι που θα μας πάει πίσω παρά μπροστά», δήλωσε στον «Π» η πηγή μας.

Με δόσεις η πληρωμή

Στο μεταξύ, εκεί που για χρόνια συζητείτο ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου και είναι αυτή η βασική αιτία που το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδινε τις σχετικές πιστώσεις για να αρχίσει η υλοποίηση, με αποτέλεσμα την τεράστια καθυστέρηση, με την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου άλλαξε ξανά και το μοντέλο της σύμβασης. Αντί της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου ο επενδυτής θα έκανε την επένδυση, θα διαχειριζόταν το σύστημα και θα πληρωνόταν από τα πρόστιμα, τελικά αποφασίστηκε με τη συναίνεση και του Υπ. Οικονομικών το έργο να χρηματοδοτηθεί απευθείας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα φέρει τις κάμερες, θα τις εγκαταστήσει, θα τις διαχειρίζεται για πέντε χρόνια (θα στέλνει τις επιστολές για τα πρόστιμα) και θα πληρώνεται ετησίως από το κράτος ένα ποσό μέχρι η επένδυση να αποπληρωθεί. Τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Κόστος 45,4 εκατ. ευρώ


Το κόστος για το σύστημα υπολογίζεται ότι θα αγγίξει συνολικά τα 45,4 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες, οι πληρωμές δηλαδή προς την εταιρεία που θα το εγκαταστήσει, θα έχουν ως εξής: 5,5 εκατ. ευρώ το 2019, 9 εκατ. ευρώ το 2020, 12,5 εκατ. ευρώ το 2021, 9,2 εκατ. ευρώ το 2022 και 9,2 εκατ. ευρώ το 2023.
Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα για αυτήν την περίοδο θα ανέλθουν στα 57 εκατ. ευρώ.

93 χιλ. κλήσεις σε 11 μήνες


Να υπενθυμίσουμε ότι από την εμπειρία που είχε η κυπριακή κοινωνία το 2007, όταν λειτούργησε πιλοτικά για 11 μήνες το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 55% στα σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί κάμερες, και επιπρόσθετα παρατηρήθηκε σημαντική συνολική μείωση των σοβαρών δυστυχημάτων πέραν του 15-20%. Τότε οι σταθερές κάμερες είχαν «κόψει» 65 χιλιάδες κλήσεις και οι κινητές 28 χιλιάδες. Συνολικά 93 χιλιάδες κλήσεις.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 18.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή