Αναστολή μέτρων ζητά το Προεδρικό - Μήνυμα προς τις συντεχνίες της ΑΗΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο Πρόεδρος και ο υπ. Ενέργειας θα απουσιάζουν τις επόμενες μέρες και η Πέμπτη, πρώτη μέρα απεργιακών μέτρων, πλησιάζει..

Μήνυμα από το Προεδρικό διαβιβάστηκε όπως πληροφορείται ο «Πολίτης» το Σαββατοκύριακο προς την ΑΗΚ, με τελικό αποδέκτη τις συντεχνίες, για αναστολή των απεργιακών μέτρων, ώστε να δοθεί χρόνος να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις χωρίς να επικρέμαται η απειλή διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και για να αξιολογηθεί στο μεταξύ από το Υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ η πολυσέλιδη μελέτη της διεύθυνσης της ΑΗΚ για τη σύσταση γραφείου Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού και την παραμονή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Σημειωτέον ότι το τρέχον 48ωρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στη Γαλλία, ενώ ο υπουργός Ενέργειας θα βρίσκεται μέχρι και την Τετάρτη στο Λονδίνο, συνεπώς οι επαφές συντεχνιών-κυβέρνησης θα παγώσουν εκ των πραγμάτων μέχρι την Πέμπτη, κατά την οποία προγραμματίζεται δίωρη στάση εργασίας.
Επιπλέον, οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας θεωρεί απαραίτητο πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου για την ορθότητα της σύστασης Λειτουργού Αγοράς και για τη διατήρηση του Διαχειριστή στη δομή της ΑΗΚ, όπως ζητούν οι συντεχνίες. Κύριο μέλημα του υπουργείου είναι να μην ανατραπούν οι σχεδιασμοί για λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας από 1η Ιουλίου 2019 και να διασφαλιστεί ότι ο πολύ σημαντικός ρόλος του ΔΣΜΚ, ο οποίος στελεχώνεται σήμερα από προσωπικό της ΑΗΚ, θα διεκπεραιώνεται με αντικειμενικότητα και αμεροληψία σε καθεστώς ανταγωνισμού. Θέση, μέχρι σήμερα, και του υπουργείου και της ΡΑΕΚ είναι ότι η αναγκαία αντικειμενικότητα και αμεροληψία του ΔΣΜΚ διασφαλίζεται μόνο μέσα από την πλήρη ανεξαρτητοποίησή του από την ΑΗΚ.
Οι συντεχνίες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως η αντικειμενικότητα επιτυγχάνεται με τη σύσταση πλήρως ανεξάρτητου Λειτουργού Αγοράς, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται να ικανοποιεί ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη ΡΑΕΚ, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος και ο διαχειριστής, λόγω της διαχείρισης που ούτως ή άλλως θα κάνει στα τεχνικά δεδομένα των ανταγωνιστικών προς την ΑΗΚ μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.


Δεδομένου όμως ότι από την Τετάρτη παραδόθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας ογκώδης υπηρεσιακή μελέτη της ΑΗΚ, η οποία επιχειρεί να στοιχειοθετήσει την ανάγκη σύστασης ανεξάρτητου Λειτουργού Αγοράς και διατήρησης του ΔΣΜΚ στη δομή της ΑΗΚ, η κυβέρνηση ζητά χρόνο για να μελετηθεί το κείμενο και να υπάρξει τοποθέτηση από τη ΡΑΕΚ. Η προώθηση της μελέτης στη ρυθμιστική αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα, συνεπώς θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να μελετηθεί και να ακολουθήσει η τοποθέτηση της αρμόδιας αρχής.
Όπως πληροφορούμαστε, πρόθεση του υπουργού Ενέργειας είναι να σεβαστεί οποιαδήποτε επίσημη θέση εκφράσει η ΡΑΕΚ ως προς τη λειτουργία του ΔΣΜΚ σε καθεστώς ανταγωνιστικής αγοράς, λόγω της κατοχυρωμένης από την εναρμονιστική νομοθεσία αρμοδιότητας της ανεξάρτητης αρχής στη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι


Οι συντεχνίες της ΑΗΚ έχουν προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας για την προσεχή Πέμπτη και 24ωρη απεργία για τις 16 Νοεμβρίου. Ήδη απέρριψαν ως μη ικανοποιητική την πρόταση που ετοιμάστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ και τους διαβιβάστηκε την Πέμπτη το απόγευμα μετά από συναίνεση του Υπουργείου Ενέργειας. Η πρόταση προβλέπει σύσταση ανεξάρτητου γραφείου Λειτουργού Αγοράς και πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς. Στην πρόταση υπήρχε και η «ουρά» της επανεξέτασης του θέματος έξι μήνες πριν από την έναρξη του ανταγωνισμού.


Επίσημη τοποθέτηση από τις συντεχνίες ως προς την πρόταση δεν υπήρξε, πέραν της δήλωσης ότι δεν είναι ικανοποιητική σε διάφορα σημεία. Ωστόσο έγινε γνωστό πως ζητούν να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του Λειτουργού Αγοράς θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και μετά να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης.


Οι συντεχνίες δεν είναι πλήρως ικανοποιημένες ούτε για τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πλήρωση κενών θέσεων στην ΑΗΚ και την αποκατάσταση των μισθών μετά τις περικοπές που έγιναν το 2011, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε και θα δώσει για πλήρωση εκατοντάδων θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής θα υπάρξει συνεννόηση σε αυτές τις πτυχές.

Προβληματίζει η πρόταση

Ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στο ρεύμα

Η κατάθεση της πρότασης προς τις συντεχνίες της ΑΗΚ από το δ.σ. της ΑΗΚ και το υπουργείο προκαλεί αντιδράσεις σε παράγοντες με ρόλο στην αγορά ηλεκτρισμού και σε ιδιωτικούς φορείς. Εκφράζεται έντονη ανησυχία ότι η σύσταση Λειτουργού Αγοράς (μιας νέας υπηρεσίας δηλαδή) και η αβεβαιότητα ως προς την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜΚ θα ροκανίσουν τον χρόνο, θα βραχυκυκλώσουν τις ήδη χρονοβόρες διαδικασίες προετοιμασίας του ΔΣΜΚ για την ανοικτή αγορά, θα ανατρέψουν όλους τους σχεδιασμούς που έγιναν μέχρι σήμερα, θα δημιουργήσουν την ανάγκη νέων τροποποιήσεων στον βασικό νόμο και στους κανονισμούς αγοράς ηλεκτρισμού και εν τέλει θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία του ανταγωνισμού από 1/7/2019. Όπως γράψαμε και στην έκδοση του Σαββάτου, υπάρχει η πεποίθηση από ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων ότι ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων των συντεχνιών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αναβολή επ’ αόριστον της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας. Οι ιδιωτικοί σύνδεσμοι υφιστάμενων και ενδιαφερόμενων παραγωγών ηλεκτρισμού υποστηρίζουν επίσης ότι δεν νοείται η λειτουργία ανταγωνισμού χωρίς να διασφαλιστεί, ακόμα και με την ύπαρξη Λειτουργού Αγοράς, ότι ο Διαχειριστής Μεταφοράς δεν θα έχει καμία οργανική-λειτουργική σχέση με τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, την ΑΗΚ. Όπως προαναφέραμε, αυτή είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η θέση και του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ, εκκρεμούσης όμως της αξιολόγησης της σχετικής μελέτης της ΑΗΚ.


Το Σαββατοκύριακο δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και είναι πιθανόν σήμερα να διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ κλιμακίου του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ με συντεχνιακά στελέχη.


Επιστροφή
στην αρχή