Αναστάτωσαν την Exxon για την χρήση της ελληνικής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με κάποιο τρόπο ενημερώθηκε η ExxonMobil για την απαίτηση του νομοσχεδίου να κατατίθενται όλες οι μελέτες στην ελληνική γλώσσα.

Μια παράγραφος σε εναρμονιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αναστάτωσε, όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», την ExxonMobil και την οδήγησε σε παραστάσεις στα Υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την τροποποίησή της. Η επίμαχη παράγραφος προβλέπει ότι οι μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) θα συντάσσονται και θα κατατίθενται στο Τμήμα Περιβάλλοντος στην ελληνική γλώσσα και όχι στην αγγλική, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε ότι αν η πρόνοια ψηφιστεί από τη Βουλή ως έχει, εκ των πραγμάτων θα προκληθεί καθυστέρηση στην κατάθεση και έγκριση των χιλιάδων εγγράφων που απαιτούνται για την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών αδειών για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 και κατά συνέπεια μπορεί να προκληθεί καθυστέρηση και στην έναρξη των γεωτρητικών εργασιών.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κηρύχθηκε συναγερμός στα αρμόδια υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία, αναζητήθηκε τις τελευταίες μέρες μια νέα, πιο ελαστική, διατύπωση της επίμαχης πρόνοιας και ενημερώθηκε πολύ πρόσφατα η Βουλή ότι θα κατατεθεί διαφοροποιημένο κείμενο. Όπως πληροφορούμαστε από τη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη 20 Ιουνίου, οπόταν αναμένεται να γίνει και επίσημα η αλλαγή του κειμένου, ώστε οι μελέτες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από ορισμένα έργα να μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να κατατίθενται σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στα ελληνικά.

Η επίμαχη πρόνοια


Ο νόμος περί εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα, όπως ισχύει σήμερα (άρθρο 12 (1)) προβλέπει ότι «η μελέτη (ΜΕΕΠ) αποτελείται από έγγραφο ή σειρά εγγράφων σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας (ελληνικά και τουρκικά) και σε επίσημη γλώσσα της ΕΕ στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί και το αίτημα εγκριθεί από την περιβαλλοντική αρχή (…)». Στην πράξη, για μεγάλα έργα στα οποία εμπλέκονταν πολυεθνικές οι μελέτες κατατίθενται στην αγγλική, μαζί με περίληψη στην ελληνική.
Ωστόσο, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για ενσωμάτωση νέας Οδηγίας της ΕΕ, περιλήφθηκε (χωρίς να απαιτείται από την Οδηγία) η εξής απόλυτη και περιοριστική πρόνοια: «Η μελέτη συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα». Μάλιστα, η Νομική Υπηρεσία υπεραμύνθηκε στη Βουλή αυτής της επιλογής αναφέροντας, σύμφωνα με βουλευτή μέλος της επιτροπής, ότι το Σύνταγμα αναφέρει ως επίσημες γλώσσες την ελληνική και την τουρκική και δεν μπορεί οι κρατικές υπηρεσίες να δέχονται αιτήσεις ή μελέτες μόνο στην αγγλική.

H αντίδραση της Exxon και η αλλαγή 

Με κάποιο τρόπο ενημερώθηκε η ExxonMobil για την απαίτηση του νομοσχεδίου να κατατίθενται όλες οι μελέτες στην ελληνική γλώσσα και η εταιρεία προέβη στις παραστάσεις στις οποίες αναφερθήκαμε ανωτέρω, επισημαίνοντας ότι οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές άδειες για τόσο μεγάλα και εξειδικευμένα έργα διεξάγονται κατά κανόνα από ξένους οργανισμούς, είναι στην αγγλική, αποτελούνται από χιλιάδες σελίδες (3-4 ή και περισσότερες) τεχνικών και επιστημονικών στοιχείων στη βάση αγγλικών ορολογιών που καθιερώθηκαν διεθνώς και η πιστή μετάφρασή τους στην ελληνική θα απαιτούσε πάρα πολύ χρόνο και κόπο πολλών καταρτισμένων ανθρώπων, σε μια φάση που ο χρόνος πιέζει, αφού η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο και η δεύτερη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης.
Υπό αυτά τα δεδομένα αναζητήθηκε εσπευσμένα διαφοροποιημένη τροποποίηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και πληροφορούμαστε ότι με τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας ετοιμάστηκε η ακόλουθη τροποποίηση, που επιτρέπει την κατάθεση μελετών στην αγγλική, σε κάποιες περιπτώσεις: «Η μελέτη συντάσσεται σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας ή στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί και το αίτημα εγκριθεί από την περιβαλλοντική αρχή, σε επίσημη γλώσσα της ΕΕ και συνοδευόμενη από εκτενή περίληψη στην ελληνική γλώσσα».
Αν και οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, θεωρείται ότι η νέα διατύπωση ικανοποιεί όλες τις πλευρές και δεδομένης της πίεσης του χρόνου θα εγκριθεί κατά το δυνατό ταχύτερα από τη Βουλή.

Ποιός επέλεξε ελληνικά; 

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ως προς το ποιος αποφάσισε να τροποποιηθεί η πρόνοια που επιτρέπει υπό κάποιες προϋποθέσεις την κατάθεση στην αγγλική γλώσσα μελετών εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Οι αρχικές πληροφορίες μας ανέφεραν ότι στην Επ. Περιβάλλοντος η Νομική Υπηρεσία υποστήριξε ότι το Σύνταγμα καθορίζει ως επίσημες γλώσσες την ελληνική και την τουρκική, συνεπώς οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να δέχονται αιτήσεις και έγγραφα σε αυτές τις γλώσσες. Δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως ότι είναι η ΝΥ που ζήτησε να προστεθεί πρόνοια για κατάθεση των μελετών μόνο στην ελληνική. Άλλες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο θέλησε να διασφαλίσει την κατάθεση των μελετών στην ελληνική, ώστε να είναι πιο εύκολη η ενημέρωση και διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιοκτήτες επηρεαζόμενων ακινήτων, οικολογικοί φορείς) κατά τη συζήτηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν την απόφαση επί των σχετικών αιτήσεων.
Όταν, ωστόσο, επισημάνθηκε το πρόβλημα που θα προκαλείτο σε περιπτώσεις μεγάλων έργων από πολυεθνικές εταιρείες που αξιοποιούν ξένους οίκους μελετών, όπως στις περιπτώσεις των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, αναγνωρίστηκε ότι έπρεπε να αναζητηθεί άλλη διατύπωση, ώστε να επιτρέπεται, με άδεια του Τμ. Περιβάλλοντος, η κατάθεση μελετών στην αγγλική.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότερες συνενώσεις δήμων με κοινότητες θέλει η Ένωση Δήμων

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 14:45 (τελευταία ενημέρωση 14:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης οδηγεί στη διχοτόμηση

Πολίτης News, 14:44 (τελευταία ενημέρωση 14:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίκειται υπερχείλιση του υδατοφράχτη Γερμασόγειας

Πολίτης News, 14:39 (τελευταία ενημέρωση 14:39)

Επιστροφή
στην αρχή