Ανάστατοι οι εργαζόμενοι ΙΓΕ στο Ζύγι για νέα εναέρια γραμμή ΑΗΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον σταθμό εργάζεται εδώ και 35 χρόνια επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και τον επισκέπτονται επιστήμονες και μαθητές

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία τους από την εγκατάσταση εναέριας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν με επιστολή τους στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εργαζόμενοι στον Πειραματικό Σταθμό Ζυγίου του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, αφού η γραμμή θα διέρχεται πάνω από τις εγκαταστάσεις του.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή ημερ. 3/8/2018, στον σταθμό εργάζεται επί καθημερινής βάσεως, εδώ και 35 χρόνια μάλιστα, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΙΓΕ και τον επισκέπτονται συχνά επιστήμονες από ιδρύματα του εξωτερικού, μαθητές από σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, άτομα που φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και οργανωμένα σύνολα για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς σε θέματα γεωργίας.


Το ΙΓΕ, θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι κατά τον σχεδιασμό της επέκτασης του πιο πάνω δικτύου λήφθηκαν υπόψη η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού αλλά και των επισκεπτών του σταθμού, εξασφάλισε, όπως ενημερώνουν οι εργαζόμενοι τον Πρόεδρο, από το ηλεκτρονικό αρχείο του Τμήματος Περιβάλλοντος τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη (ΜΕΕΠ, Ατλαντίς Συμβουλευτική Κύπρου Λτδ, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού Βασιλοπόταμου-Κοφίνου, 2010). Μελετώντας τη ΜΕΕΠ, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στην επικείμενη εγκατάσταση καλωδίων υψηλού ηλεκτρικού φορτίου εναέρια, τα οποία θα περνούν διαμέσου του Σταθμού Ζυγίου. Ειδικότερα, στη ΜΕΕΠ αναγράφεται εσφαλμένα ότι «[...] η ΑΗΚ έχει προχωρήσει στην προσεκτική χάραξη της πορείας του έργου ώστε να διέρχεται από περιοχές όπου δεν υπάρχει σημαντική και ευαίσθητη ανθρώπινη παρουσία [...]» (σελίδα 88 της ΜΕΕΠ). Άλλη μια σοβαρή παράλειψη που εντοπίζεται στη ΜΕΕΠ, αναφέρεται στην επιστολή, είναι η μη εξέταση της επίδρασης της υφιστάμενης κεραίας της cyta, η οποία εφάπτεται του Πειραματικού Σταθμού και βρίσκεται πλησίον της επερχόμενης γραμμής από όπου θα διέρχονται τα καλώδια. «Συνεπώς, δεν εκτιμήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύπτουν από τον συνδυασμό των ακτινοβολιών που θα δημιουργούνται από την ταυτόχρονη λειτουργία της κεραίας και της γραμμής μεταφοράς ρεύματος, καθώς και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Να σημειωθεί ότι η κεραία της cyta προϋπήρχε της εκπόνησης της ΜΕΕΠ», καταγγέλλουν επισυνάπτοντας και σχετικό χάρτη (φωτό).

Καλούν τον Πρόεδρο να παρέμβει

Με την ίδια επιστολή οι εργαζόμενοι στον πειραματικό σταθμό του ΙΓΕ Ζυγίου ζητούν από τον Πρόεδρο την παρέμβασή του ώστε να δοθούν απαντήσεις για τα παρακάτω ερωτήματα:

Κατά πόσον η υλοποίηση του έργου είναι επιβλαβής και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού του σταθμού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;


Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να εξακριβωθεί η επίδραση στην υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών;

Στην περίπτωση που το έργο ολοκληρωθεί πριν από την εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για την προστασία του προσωπικού και των επισκεπτών;


Μπορεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το καθ’ όλα αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, να εγγυηθεί γραπτώς στο προσωπικό ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής μεταφοράς σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα κεραία της cyta δεν θα έχει αρνητική επίδραση στην υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών του Πειραματικού Σταθμού;
Σημειώνεται πως επί τόπου μετέβη πρόσφατα και ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων, ο οποίος επίσης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ημερ. 8/8/2018) επιβεβαιώνοντας ότι η αναφορά στη ΜΕΕΠ πως στη διέλευση της γραμμής της υψηλής τάσης της ΑΗΚ «δεν υπάρχει σημαντική και ευαίσθητη ανθρώπινη παρουσία» δεν έχει ακριβώς έτσι. «Το γεγονός ότι κάτω από τη γραμμή υψηλής τάσης της ΑΗΚ υπάρχει όντως συστηματική και έντονη εργασία και μάλιστα δημοσίων λειτουργών πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους. Αναμένω ότι θα ενημερώσετε τις αρμόδιες αρχές ώστε να αλλάξουν την πορεία της γραμμής υψηλής τάσης της ΑΗΚ», καταλήγει ο κ. Περδίκης.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για ΓεΣΥ

Πολίτης News, 03:05 (τελευταία ενημέρωση 03:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν προκύπτει εύνοια για Μύρωνα Νικολάτο

Πολίτης News, 02:05 (τελευταία ενημέρωση 02:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή