Αναστασιάδης και Μαλάς κλείνουν το μάτι στον ενδιάμεσο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όσα ενώνουν την κυβέρνηση με το ΔΗΚΟ στα της εσωτερικής διακυβέρνησης έβαλε μπροστά ο Αναστασιάδης-Ο Μαλάς έκανε δικό του χθες βράδυ το σύνθημα Νικόλα

Αύριο θα μας χαϊδεύουν τα αφτιά και οι δύο μεγάλοι, δήλωνε με βεβαιότητα χθες βράδυ σε τηλεοπτικό πάνελ ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας. Ενδεχομένως και να δικαιωθεί στην πορεία, αφού και το κυβερνητικό στρατόπεδο και η αξιωματική αντιπολίτευση άρχισαν από χθες βράδυ να φλερτάρουν, διακριτικά η αλήθεια, τον ενδιάμεσο.

Ωστόσο δεν μπορεί παρά να σημειωθεί το ξεκαθάρισμα και από τον Νίκο Αναστασιάδη και από τον Σταύρο Μαλά, στις πρώτες τοποθετήσεις τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι δεν πρόκειται να αλλοιώσουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό ενόψει δεύτερου γύρου. Ο μεν Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να εμμείνουμε σε αυτά που είναι τα στοιχειώδη, ο δε Σταύρος Μαλάς τόνισε ότι οι Τ/Κ που βγήκαν στους δρόμους την περασμένη Παρασκευή μας δείχνουν τον δρόμο για τα επόμενα βήματα.

Πάντως, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για θέσεις αρχών στο Κυπριακό που δεν αλλοιώνονται, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να βάλει μπροστά το γεγονός ότι με τους πλείστους υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τα εσωτερικά και ότι θα είναι η τελευταία του θητεία. Στην πρώτη αντίδρασή του αργά χθες το βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μια κίνηση τακτικής ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως ισχυρή εντολή, μολονότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως τέτοιο με βάση τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ έθεσε το διακύβευμα της επόμενης Κυριακής. Απευθύνθηκε στο σύνολο του λαού αναδεικνύοντας ότι από τη δική του βούληση θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα πορευτεί με σταθερότητα προς το μέλλον ή εάν θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Ήδη τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Χριστόφια επανήλθαν από χθες βράδυ στην επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος για συνεργασίες και σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. «Για να εκσυγχρονίσεις το κράτος θέλεις συνεργασίες στη Βουλή, συνεπώς θέλεις συνεργάτες για να αντιμετωπίσεις προβλήματα που και πάλι απαιτούν συνεργασίες, θα πρέπει να συνεργαστείς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτή η πενταετία ήταν απόδειξη της δυνατότητας που παρέχεται σε όλους μας μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε ακόμη καλύτερες μέρες», έκανε άνοιγμα προς το ΔΗΚΟ. Υπενθύμισε μάλιστα, για να ακούει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που σαφέστατα δεν εγκαταλείπει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, ότι αυτή είναι η τελευταία πενταετία που διεκδικεί και αυτό «δημιουργεί τις βάσεις ακριβώς για συνεργασία γιατί δεν θα είμαι ανθυποψήφιος κανενός». Ερωτηθείς πάντως αν μπορούν να συναντηθούν οι δρόμοι του με Νικόλα Παπαδόπουλο και ΕΛΑΜ στο Κυπριακό, στάθηκε στις θέσεις αρχής που δεν αλλοιώνονται, ωστόσο επεσήμανε ότι απέδειξε ότι μπορεί να είναι ευαίσθητος στις ανησυχίες των συμπατριωτών του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέδειξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε στην πράξη ότι ξέρει και μπορεί να κτίζει γέφυρες απαραίτητες για να προχωρά η χώρα μπροστά.

Αλλαγή

Η αλλαγή ήταν το σύνθημα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Από χθες βράδυ έγινε σημαία στα χέρια του Σταύρου Μαλά, ο οποίος διέκρινε στο εκλογικό αποτέλεσμα ότι «μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή της για μία πραγματική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή». Το ΑΚΕΛ έδωσε χθες βράδυ στον Σταύρο Μαλά την πρωτοβουλία των κινήσεων ενόψει δεύτερου γύρου. Ο κ. Μαλάς θα κάνει τις όποιες επαφές με άλλα κόμματα, ενώ την Τετάρτη, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο νικητές του πρώτου γύρου, θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση εκλογής του. Το όνομα αυτό σαφέστατα δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ και θεωρείται ότι θα διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Στις πρώτες του δηλώσεις χθες βράδυ ο κ. Μαλάς κάλεσε τους πολίτες να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές προτιμήσεις, να κρίνουν τις θέσεις των δύο μονομάχων του β’ γύρου, τις δυνατότητες, τις δεσμεύσεις, τα χαρακτηριστικά τους και να ξεχωρίσουν το νέο από το παλιό. «Προχωράμε λοιπόν μαζί για μια κοινωνική συμμαχία όλων των Κυπρίων. Μια κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε.

Εξάλλου, κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους Τ/Κ, σημείωσε ότι έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα τις τελευταίες μέρες «ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχει ένα μεγάλο προζύμι, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας, την κοινωνία και την οικονομία». Στα πάνελ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέδειξε ότι δεν θα υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ σε πιθανή κυβέρνηση Μαλά. Ούτε ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού, παρόλο που είναι στους νικητές της χθεσινής διαδικασίας, δεν πανηγύρισε ως νίκη του ΑΚΕΛ ή του ιδίου τη νίκη Μαλά. Όπως είπε, ο κ. Μαλάς ξεπέρασε τα ποσοστά του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές, όμως, το ΑΚΕΛ χρειάζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αναγνώρισε μάλιστα ότι μια μεγάλη μερίδα έβαλε πάνω από πικρίες και απογοητεύσεις το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του τόπου. Ο κ. Κυπριανού ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως επιθυμία των πολιτών για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και έστειλε μήνυμα στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ανάγκη να παραμείνουν συνεπή σε όσα προεκλογικά διακήρυσσαν. «Έχουμε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά παρέχει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι πολίτες αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με τη διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του», υπογράμμισε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Ζόρικα τα πράγματα για ΕΔΕΚ - Πλησιάζει επικίνδυνα το ΕΛΑΜ

Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι σήμερα θα συγκληθεί συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο θα συγκαλέσει το συντομότερο συνεδρία της ΚE

13 / 18
Επιστροφή
στην αρχή