Αναρχία για τα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλις το 30% του συνολικού πληθυσμού καλύπτουν τα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας -Εθελοντικό το πρόγραμμα, γεννά ανησυχία για... ο μη γένοιτο

Περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υπέβαλε ο βουλευτής και πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης αλλά και ανησυχία για το χάος που μπορεί να επικρατήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης γεννά η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών που στάλθηκε πρόσφατα στη Βουλή για τα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας (ΠΑ).

Κληθείς ο κ. Πετρίδης να τοποθετηθεί σχετικά με καταγγελίες / παράπονα για αριθμό υπόγειων ιδιωτικών χώρων που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια αλλά πλέον έχουν αλλάξει χρήση, ως επίσης και σχετικά με το αν έχουν δικαίωμα όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων είχαν συμφωνήσει να συνδράμουν στο πρόγραμμα να αναιρέσουν την απόφασή τους, προκύπτει πως τουλάχιστον επί του παρόντος επικρατεί αναρχία, ενώ το όλο πρόγραμμα αφήνεται στον εθελοντισμό! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων που ανέλαβε η ΠΑ το 2000 λειτουργούσε με την επιχορήγηση των ιδιοκτητών / διαχειριστών για την ενίσχυση των χώρων με μεταλλικές κατασκευές. Όπως προκύπτει, το πρόγραμμα ανεστάλη τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το τέλος του 2014 και επανεκκίνησε το 2015 με την τοποθέτηση ενός πολιτικού μηχανικού για τον συντονισμό του. «Με βάση το νέο πρόγραμμα, δεν θα τοποθετούνται ενισχύσεις στους χώρους προστασίας όπως γινόταν στο παρελθόν, απλώς θα επισημαίνονται ασφαλείς χώροι σε υφιστάμενα υπόγεια», εξηγεί. Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν 2.223 καταφύγια, από τα οποία 1.641 έχουν χαρακτηρισθεί δημόσια, δηλαδή χώροι που δύνανται να χρησιμοποιηθούν από το κοινό σε περιπτώσεις εχθροπραξιών. Άλλα καταφύγια που έχουν χαρακτηρισθεί ιδιωτικά ή κοινά (583) είναι για αποκλειστική χρήση από τους ιδιοκτήτες τους. Το ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων καταφυγίων ανέρχεται στο 30% περίπου του συνολικού πληθυσμού.

Τη συντήρηση των καταφυγίων που διαμορφώθηκαν με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα αναλαμβάνει η ΠΑ μετά από πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη, μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων, και αφορά τη συντήρηση μεταλλικών κατασκευών που είναι τοποθετημένες στα καταφύγια. Την καθαριότητα των χώρων αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες / διαχειριστές τους.
Σύμφωνα με την απάντηση Πετρίδη, ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να κατέχει την κυριότητα του χώρου με δικαίωμα χρήσης του με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο αυτός επιθυμεί. «Είναι υποχρεωμένος να διαθέσει τον χώρο έτοιμο προς χρήση του ως καταφύγιο ΠΑ εντός 24 ωρών. Οι ιδιοκτήτες δεν δεσμεύονται να διατηρούν τον χώρο ως καταφύγιο και κατά καιρούς παρατηρείται αλλαγή της χρήσης του υποστατικού ή με άλλους τρόπους υλοποίηση προσθηκών που μειώνουν τον διαθέσιμο χώρο. Ως εκ τούτου, το καταφύγιο μπορεί να καταργηθεί από τον ιδιοκτήτη εφόσον αυτός το επιθυμεί», υπογραμμίζει. Τονίζει δε πως το πρόγραμμα «ενόσω λειτουργεί με την εθελοντική προσφορά των πολιτών για διάθεση του χώρου τους παρουσιάζει αδυναμίες αφού πολλές περιοχές δεν διαθέτουν υπόγειους χώρους, ενώ παράλληλα παρατηρείται απροθυμία υπογραφής της σχετικής συμφωνίας των ιδιοκτητών με την ΠΑ». Καταληκτικά, αναφέρεται πως η ΠΑ συνεχίζει να εντοπίζει υπόγειους χώρους, «αλλά δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για την ουσιαστική πρόοδο του προγράμματος».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nick Smith στον «Π»: Τα οφέλη της πώλησης του «Project Helix»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 14:38 (τελευταία ενημέρωση 14:38)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Γενική Συνέλευση της Interpol στο Ντουμπάι ο Αρχηγός Αστυνομίας

Πολίτης News, 14:32 (τελευταία ενημέρωση 14:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Enaerios Complex ή πλατεία Εναερίου;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 14:25 (τελευταία ενημέρωση 14:25)

Επιστροφή
στην αρχή