Αναμένεται βαριά καμπάνα από ΕΕ για τα αστικά λύματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Μέχρι το 2012 είχαμε υποχρέωση να κατασκευάσουμε αποχετευτικά συστήματα σε δήμους και κοινότητες άνω των δύο χιλιάδων κατοίκων.

Στην επιείκεια και την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ελπίζει η Κύπρος για να γλυτώσει το βαρύ πρόστιμο που προβλέπεται λόγω της μη συμμόρφωσής της για τη διαχείριση των λυμάτων με την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων. Η Κύπρος είχε υποχρέωση να κατασκευάσει αποχετευτικά συστήματα ή να διαχειριστεί τα λύματα με τρόπο που θα προστατεύεται το περιβάλλον και τα υδροφόρα στρώματα μέχρι το 2012. Αυτή η υποχρέωση αφορούσε όλες τις τοπικές αρχές με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Σιωπηρώς η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, είχε εξασφαλίσει παράταση για να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της μέχρι το 2015. Ωστόσο, αυτό το χρονικό περιθώριο δεν αξιοποιήθηκε, διότι μεταξύ άλλων μεσολάβησε και η οικονομική κρίση,  όμως ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, η Κύπρος δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της. Βάσει των δεδομένων του πληθυσμού της περασμένης δεκαετίας, η Κύπρος είναι υπόλογη διότι δεν κατασκευάστηκαν αποχετευτικά συστήματα σε 21 συνολικά δήμους και κοινότητες. Η υποχρέωση αφορά δύο τοπικές αρχές στη Λευκωσία, 4 στη Λάρνακα, 10 στην Αμμόχωστο και 4 στη Λεμεσό. Στην Πάφο η υποχρέωση αφορούσε τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, τον Δήμο Πέγειας και την Τάλα. Για τον Δήμο Πέγειας και την Τάλα, ενώ είχαν ενταχθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, στη συνέχεια λόγω κυρίως των αντιδράσεων που υπήρξαν για το ύψος των τελών, με επίκληση τη μορφολογία του εδάφους εξαιρέθηκαν από αυτή την υποχρέωση και ανεστάλη η συμμετοχή τους στο ΣΑΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία αιτιολογημένη έκθεση για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, η οποία και αποστάλθηκε. Ανεξάρτητα όμως από την όποια απόφαση της ΕΕ και ενδεχομένως το βαρύ πρόστιμο που θα επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία, η υποχρέωση για την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων υφίσταται και όσο καθυστερούμε να ανταποκριθούμε το πρόστιμο θα αυξάνεται.

 

 

Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα

Την ευθύνη για την προώθηση των αποχετευτικών συστημάτων έχει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο όμως δεν είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων, διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και από τις τοπικές αρχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πόλης Χρυσοχούς όπου υφίσταται συμβούλιο αποχετεύσεων, πλην όμως δεν έχει γίνει τίποτε για την υλοποίηση του έργου κατασκευής αποχετευτικού συστήματος. Σημειώνεται ότι τα σχέδια για το αποχετευτικό σύστημα στην Πόλη Χρυσοχούς είχαν ολοκληρωθεί πριν από 15 χρόνια από ιδιώτες μελετητές υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, με υπολογιζόμενη δαπάνη σε τιμές του 2004 της τάξης των 17.955.163 ευρώ. Ο στόχος που είχε τεθεί το 2012 ήταν αυτό το έργο να ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Το αποχετευτικό της Πόλης Χρυσοχούς είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει και τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, με προτεραιότητα ένταξης σε πρώτη φάση των κοινοτήτων του παραλιακού μετώπου (Νέο Χωριό, Αργάκα, Γιαλιά, Αγία Μαρίνα). Η πρόβλεψη ήταν πως θα επιβάλλονταν τέλη από το 2007 και μάλιστα είχαν υπολογιστεί  τότε σε 470 ετησίως για το πρώτο έτος λειτουργίας του έργου. Η επιβάρυνση αυτή όπως είχε εκτιμηθεί από τους μελετητές του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (Sogreah, και Μοδίνος και Βραχίμης για όλα τα αποχετευτικά έργα του Προγράμματος Εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα, θα ήταν η 3η υψηλότερη μεταξύ των 28 κοινοτήτων και δήμων που είχαν μελετηθεί τότε. Αργότερα το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είχε αναθέσει σύμβαση στην εταιρεία PriceWaterHouseCoopers (PWC) για την αναθεώρηση των οικονομικών μελετών που είχαν διεξαχθεί το 2005. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε το 2009 και προέβλεπε την ένταξη στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Πόλης Χρυσοχούς και τον γειτονικών κοινοτήτων. Το θέμα μέχρι σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα, με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς να πιέζει για την έναρξη του έργου, το οποίο να περιλαμβάνει και τις γειτονικές κοινότητες. Παράλληλα αξιώνει την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το κράτος σε ποσοστό πέραν του 70%. Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς είναι έτοιμος να προωθήσει την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος ακόμη και εντός του 2019 αν το κράτος αποφασίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του έργου σε ποσοστό πέραν του 70 %, δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχους. Ο κ. Παπαχριστοφή επιβεβαίωσε ότι επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί την περασμένη δεκαετία και το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε σε 18 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, είπε ο κ Παπαχριστοφή, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, όμως ο δήμος, πρόσθεσε, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Γεωργίας να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου από αδιάθετα κονδύλια του υπουργείου. 

 

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή