Ανάλυση ΠτΔ: Γι’ αυτό προχωρούμε με διάλογο να λύσουμε το Κυπριακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν έκρυψε ότι προβληματίζεται και ο ίδιος από την κριτική που γίνεται για την ηγεσία της Τουρκίας

Τους λόγους για τους οποίους επιμένουμε μέσα από τον διάλογο να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό, αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να κυριαρχήσει η ψυχραιμία και η νηφάλια κατάθεση απόψεων σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του στην τελετή απονομής βραβείων δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Μέσα από μια καταγραφή γεγονότων, διεθνών συγκυριών, πραγματικοτήτων, αλλά και της ιστορίας μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέδειξε γιατί ο διάλογος είναι μονόδρομος και τις συνέπειες που θα έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην περίπτωση που εξ’ υπαιτιότητάς της δεν εξευρεθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Ξεκίνησε με την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε επί 42 χρόνια. Με μια πατρίδα που δεν είναι μόνο διαιρεμένη, αλλά και κατεχόμενη, υφιστάμενη τις συνέπειες της κατοχής και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα. Με τους Τουρκοκύπριους τόνισε, ζούσαμε για αιώνες ειρηνικά. Οι συγκυρίες, τα συμφέροντα, οι βλέψεις των τρίτων οδήγησαν τις δύο κοινότητες σε περιπέτειες είπε. Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες πρόσθεσε προσπαθούμε να βρούμε μια λύση η οποία να υπηρετεί το σύνολο του λαού. Και ο μόνος τρόπος από την αρχή της τραγωδίας, εκρίθη ότι είναι ο διάλογος. 

Προβληματίζομαι για την κριτική απέναντι στην Τουρκία 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν έκρυψε ότι προβληματίζεται και ο ίδιος από την κριτική που γίνεται για την ηγεσία της Τουρκίας και διερωτώμαι πρόσθεσε: «Πότε είναι πλέον επικίνδυνο, εάν λυθεί το Κυπριακό ή αν δεν λυθεί; πόσο άραγε κινδυνεύουμε από μια απρόβλεπτη ηγεσία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τα όσα καταγράφονται. Χάρη προβληματισμού θα κάνω αναφορές σε κάποια γεγονότα. Πόσο μας απασχολεί το γεγονός ότι μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία υπάρχει και ενδυναμώνεται μια τάση ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία να προσεταιριστεί την Τουρκία, η Αμερική ανταγωνιστικά να προσεταιριστεί την Τουρκία, η Ευρώπη λόγω συμφερόντων να παρακολουθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αδιαφόρως, αντίθετα μάλιστα να εκλιπαρεί ή και να υπόσχεται ότι παρά τα όσα συμβαίνουν κατ’ αντίθεση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, αυτό το οποίο θα προχωρήσει είναι στο να βρει τρόπο ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων. Αντί δηλαδή της τιμωρίας η ανταμοιβή». 

Τα συμφέροντα των μεγάλων διαμορφώνουν και τις πολιτικές τους 

Σε μια ρεαλιστική καταγραφή γεγονότων και δεδομένων, επιχείρησε να καταγράψει το πώς τα συμφέροντα των μεγάλων διαμορφώνουν και τις πολιτικές τους, αλλά και το ποια θα είναι η αντίδραση σε περίπτωση που εξ υπαιτιότητάς μας δεν εξευρεθεί μια λύση που να μας διασφαλίζει βέβαια και προοπτική για το μέλλον:
«Προ τριών χρόνων υπήρξε η απόσχιση της Κριμαίας, τα γεγονότα στις ανατολικές εξίσου περιοχές της Ουκρανίας. Ποιος μιλά σήμερα για την Κριμαία; Όλοι μιλούμε ακόμα και στην Ευρώπη ότι για να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας απαιτείται να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μινσκ, η οποία αναφέρεται στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Τι συνέβη τρία χρόνια μετά από την απόσχιση της Κριμαίας; Δημοψήφισμα ενσωμάτωσης στη Ρωσία. Πρόσφατα μάλιστα διεξήχθησαν και εκλογές. Ουδείς αντέδρασε.

Τι συνέβη στη γείτονα Συρία; Μετά το πραξικόπημα και με τις απόψεις του κ. Ερντογάν ότι για το πραξικόπημα ευθύνεται η Αμερική, την αξίωση να παραδοθεί ο Γκιουλέν και προκειμένου να αποφευχθεί και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι ανάλογο, αφού θεωρείται η Τουρκία ως ο μεγάλος εταίρος, και στρατιωτικός εταίρος, οι Κούρδοι που ήσαν οι σημαντικότεροι των συμμάχων των Αμερικανών βρέθηκαν εν μια νυχτί στο περιθώριο, επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και ουδείς αντέδρασε. Και το τι συμβαίνει με την Ευρώπη το έχω προαναφέρει. 130 χιλιάδες (Τούρκοι) πολίτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί έχουν απολυθεί και υπήρχε παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς κανείς να αντιδράσει. Υπολογίζουμε άραγε αυτά τα συμφέροντα πώς θα αντιδράσουν αν υποθέσουμε πως εξ υπαιτιότητας μας δεν εξευρεθεί μια λύση που να μας διασφαλίζει βεβαίως και προοπτική και μέλλον για αυτό και αγωνιζόμαστε. Δεν λέμε την όποια λύση, λέμε για μια λύση η οποία με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει μπορεί μέσα από καλή θέληση και όχι υπερβολές, με πραγματισμό και διεκδίκηση να πετύχουμε ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και πάλι ειρηνικής συμβίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης, προοπτικής και μέλλοντος για αυτή τη χώρα». 

Αυτή είναι η μοίρα της χώρας μας – Δεν είμαστε οι μόνοι με πολυπολιτισμική σύνθεση

Είμαστε μέλος της ΕΕ, έχουμε κατορθώσει να κατοχυρώσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και είναι συμφωνημένα ανέφερε ο ΠτΔ. «Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό το κράτος θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, ότι ο καθένας θα είναι ελεύθερος να κινείται ελεύθερα, να επιλέγει ελεύθερα πού θα κατοικήσει πού θα ασκήσει επάγγελμα, να αποκτήσει περιουσία σε όλη την Κύπρο, προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα σύνορα της πατρίδας μας να θεωρούνται και ο Απόστολος Ανδρέας και η Πάφος και η Κερύνεια και η Λάρνακα για όλους τους Κυπρίους.

Αυτή είναι η μοίρα αυτής της χώρας και δεν είμαστε η μόνη χώρα που διαθέτει πολυπολιτισμική σύνθεση, ιδιαίτερα γνωρίζοντας την Ιστορία μας. Για αυτό και ο ρόλος των δημοσιογράφων αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Θα πρέπει πέρα και πάνω από παγιωμένες αντιλήψεις και ιδιαίτερα μια εσφαλμένη αντίληψη που υιοθετείται από κάποιους με όλο το σεβασμό στην άποψη τους, ότι θα πρέπει να διασώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Κανένας δεν διαφωνεί. Αυτός είναι και ο αγώνας μας, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λύση που έχει συμφωνηθεί τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όσο και από όλους τους μετέπειτα ηγέτες αυτής της χώρας. Εάν εννοούν με τη σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων διαφωνώ κάθετα γιατί είναι ως να θέλουν να χαρίσουν το βόρειο τμήμα όχι στους Τουρκοκύπριους αλλά στην Τουρκία». 

Οι ανησυχίες των μεν να μην αποτελούν απειλή για τους δε

Χρησιμοποιώντας έκφραση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι «η διασφάλιση των ανησυχιών της μιας πλευράς, δεν πρέπει να αποτελούν απειλή για την άλλη πλευρά» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι κανένας δεν πρέπει να παραγνωρίζει είτε τις δικές μας ανησυχίες, είτε αυτές των Τουρκοκυπρίων. Αλλά με τρόπο ισορροπημένο και δίκαιο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρ. Κύπρου: Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η επιστροφή χρημάτων λόγω Cobalt

Πολίτης News, 08:49 (τελευταία ενημέρωση 08:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EK: Καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους

Πολίτης News, 08:39 (τελευταία ενημέρωση 08:39)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυβ. Εκπρόσωπος: Το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά

Πολίτης News, 08:36 (τελευταία ενημέρωση 08:36)

Επιστροφή
στην αρχή