Ανακύκλωση άνευ λύτρωσης... ΠΟΛΙΤΗΣ με άποψη

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους ανήκει η ευθύνη διερεύνησης των εγκληματικών πράξεων και απόδοσής τους στη δικαιοσύνη

Δύο 24ωρα μετά τη δολοφονία ενός ανθρώπου, το όνομα του οποίου όλοι στην ελληνοκυπριακή κοινωνία γνώριζαν, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πρόσωπό του, η απουσία σημαντικών εξελίξεων στη διερεύνηση του εγκλήματος ενισχύει τη χθεσινή εντύπωση ότι οι φατρίες που ελέγχουν εγκληματικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Δημοκρατία ανακυκλώνονται.

Η ανακύκλωση του εγκλήματος είναι φαινόμενο που οφείλουν Αστυνομία και Γενική Εισαγγελία να αντιμετωπίσουν ως δομικό στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας και των κανόνων (γραπτών και άγραφων) που τη διέπουν. Πριν από 20 χρόνια άλλα ονόματα πρωταγωνιστούσαν στα αστυνομικά δελτία θανάτων από εγκληματικές πράξεις. Μέλη άλλων οικογενειών που σταδιακά χάνονταν ο ένας μετά τον άλλο, υποδηλώνοντας την κυριαρχία κάποιου επόμενου.

Στην πορεία του χρόνου αλλάζουν και οι μορφές και οι πρακτικές του εγκλήματος. Η ένταση του ανταγωνισμού, όμως, εντός του πεδίου δράσης των εγκληματιών παραμένει αμείωτη.
Η δολοφονία του ανθρώπου με το άγνωστο (μέχρι τον θάνατό του) πρόσωπο αναδεικνύεται η πιο περίεργη στην αλυσίδα παρόμοιων εγκλημάτων. Διότι ακολούθησε την παραδοχή και καταδίκη ενός συνεργάτη του και προηγήθηκε μιας επικείμενης μαρτυρίας εναντίον του. Οι νεκροί δεν συλλαμβάνονται ούτε μαρτυρούν. Και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μία γενιά μετά την άλλη, παρακολουθούν με αμηχανία ή με γέλια πικρά, αλλά πάντα με φόβο, το έγκλημα να βγαίνει ενισχυμένο μέσα από κάθε επόμενη δολοφονία.

Στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους ανήκει η ευθύνη διερεύνησης των εγκληματικών πράξεων και απόδοσής τους στη δικαιοσύνη. Ο προσδιορισμός της δομικής σχέσης των πράξεων αυτών με την κυπριακή κοινωνία και τη νόμιμη οικονομία της αποτελεί ευθύνη που εμπίπτει στο πεδίο της πολιτικής. Τα κόμματα και η κυβέρνηση οφείλουν να μελετήσουν τρόπους για να ορίσουν αυτή τη σχέση. Να τοποθετηθούν για τη μεγάλη διάρκεια, που καλύπτει άνετα τη διαδοχή δύο γενεών, συναφών εγκλημάτων.

Η πάταξη του εγκλήματος είναι πολιτικό πρόταγμα για την υλοποίηση του οποίου δεν αρκεί η η βούληση για διερεύνηση. Απαραίτητη είναι και η βούληση για αλλαγή με κάθε κόστος. Δηλαδή, η βούληση της ίδιας της κοινωνίας να λυτρωθεί από τον φόβο και τη σιωπή.


Επιστροφή
στην αρχή