Ανάγκη ενημέρωσης δανειοληπτών και εγγυτήτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα παρέμβαση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνηw Λοϊζίδου Νικολαΐδου για τη διαχείριση των ΜΕΔ.

Οι δανειολήπτες, εγγυητές και άλλα συνδεδεμένα πρόσωπα πρέπει να ενημερώνονται γραπτώς και μπορούν να φέρουν αντίρρηση στην κοινοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων από τις τράπεζες σε τρίτους οργανισμούς στους οποίους ανατίθεται η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προσθέτοντας πως οι τράπεζες οφείλουν να εξετάσουν το αίτημά τους και να το κάνουν αποδεκτό ή να το απορρίψουν παραθέτοντας τους λόγους γι΄ αυτό.

Η Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, «ενόψει των ερωτημάτων που συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο μου αναφορικά με επιστολές που αποστέλλουν Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ) για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών διευκολύνσεων του χαρτοφυλακίου τους σε τρίτους οργανισμούς». Σύμφωνα με την επίτροπο, για σκοπούς του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμου του 2001, Ν.138(Ι)/2001, όπως τροποποιήθηκε, η εν λόγω ανάθεση της σχετικής επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των (πρωτοφειλετών/ εγγυητών /συνδεδεμένων προσώπων) θα πρέπει να γίνεται μέσω γραπτής σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10(4) του Νόμου.

Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές το αναθέτον ΑΠΙ παραμένει ο υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των πιο πάνω προσώπων ενώ ο τρίτος οργανισμός στον οποίο έχει ανατεθεί η σχετική διαχείριση των πιστωτικών διευκολύνσεων και η σχετική επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων καθίσταται ο εκτελών την επεξεργασία, ο οποίος επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα εκ μέρους και για λογαριασμό του υπεύθυνου επεξεργασίας/ΑΠΙ με βάση τη γραπτή σύμβαση ανάθεσης και υπό τις αυστηρές οδηγίες του για διασφάλιση του απόρρητου και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την επίτροπο, ο τρίτος οργανισμός στον οποίο πρόκειται να κοινοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα θεωρείται για τους σκοπούς του νόμου αποδέκτης των δεδομένων. «Τα πιο πάνω πρόσωπα, αφού ενημερωθούν, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της εναντίωσης (αντίρρησης) στην εν λόγω κοινοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων προς τον τρίτο οργανισμό με γραπτό αίτημά τους προς τα ΑΠΙ μόνο για επιτακτικούς και νόμιμους λόγους που σχετίζονται άμεσα με την προσωπική τους κατάσταση», αναφέρει η κ. Λοϊζίδου και προσθέτει ότι τα ΑΠΙ οφείλουν να εξετάσουν το αίτημά τους και να το κάνουν αποδεκτό ή να το απορρίψουν παραθέτοντας τους λόγους γι΄ αυτό.

Τέλος, η κ. Λοΐζίδου σημειώνει ότι το γραφείο της παρακολουθεί στενά το θέμα και όποτε κρίνει σκόπιμο μπορεί να επέμβει, μεταξύ άλλων, με σχετικές οδηγίες και /ή συστάσεις, προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δύο μήνες η μόνιμη υποδομή στα οδοφράγματα

Πολίτης News, 19.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσκοβισί: Χωρίς εκπλήξεις η έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή