Αναδιπλώνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Σε δήλωση που ερμηνεύεται ως αναδίπλωση προς μία πιο ήπια στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έναντι των ελληνικών τραπεζών προέβη από το Λονδίνο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Από το συνέδριο των Financial Times για τη διαχείριση επενδύσεων, ο κ. Τόμσεν τόνισε αρχικά ότι το ΔΝΤ δε βλέπει «απολύτως καμία ανησυχία περί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το ζήτημα είναι πως χρειάζεται να είμαστε σίγουροι πως υπάρχει μία στρατηγική να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, το Ταμείο είχε προτείνει την ανανέωση πριν από την επόμενη άνοιξη της αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που είχε ξαναγίνει το 2015 (γνωστή ως AQR).

«Η ΕΚΤ, αντίθετα», συνέχισε, «έχει προτείνει να επισπεύσουμε τα ήδη προγραμματισμένα τεστ κοπώσεως και να πραγματοποιήσουμε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αποτιμήσουμε κατά πόσο η τρέχουσα στρατηγική για τη διασφάλιση της υγείας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να πρέπει να περάσουμε από ένα πλήρες AQR.

»Νομίζουμε ότι αυτή είναι μία εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους γενικούς στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ», κατέληξε ο κ. Τόμσεν.


Επιστροφή
στην αρχή