Αν πουλήσω μιαν κατσέλλαν 'γοράζω σε

ΑΠΟΨΗ /ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Στο κυπριακό σχολείο σύνδεσμος γονέων ονομάζεται μια ομάδα γονιών που κυκλοφορούν μέσα στα σχολεία τζαι έχουν άποψη για τα πάντα.

Στο κυπριακό σχολείο σύνδεσμος γονέων ονομάζεται μια ομάδα γονιών που κυκλοφορούν μέσα στα σχολεία τζαι έχουν άποψη για τα πάντα. Αυτήν την ομάδα την εκλέγει μια πιο μεγάλη ομάδα γονιών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτές οι ομάδες στο τέλος εκλέγουν Την Ομάδα που ονομάζεται Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων. Ο σύνδεσμος γονέων αλλάζει από χρονιά σε χρονιά. Αυτό υπάρχει σε όλα τα σχολεία, κάτι σαν franchise ας πούμε. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε αλυσίδα οργανωμένου φαγητού, υπάρχει το καλό, το κακό, το σπουδαίο και το χάλια παράρτημα. Με μια διαφορά. Το χάλια παράρτημα των κοτομπουκιών, αν συνεχίσει να είναι χάλια, κάποια στιγμή θα το κλείσει το αρχικό κεφάλι που ελέγχει τα πάντα. Ένας κακός σύνδεσμος, όμως, θα παραμείνει κακός μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα τον φάει στη μούρη ο φτωχός δάσκαλος και καθηγητής. Διευθυντής, καθηγητής-δάσκαλος, καθαρίστριες, καττινιέρισσες, όλοι μπορούν να αλλάξουν και να μετατεθούν για άπειρους λόγους, μα ο σύνδεσμος όχι. Δεν υπάρχει στα ιστορικά του σύγχρονου σχολείου αλλαγή συνδέσμου μέσα στη χρονιά. Ο σύνδεσμος είναι κάτι σαν τον Πενταδάχτυλο που την ποδά πλευρά που ακόμα εν εξύστηκεν για τις πέτρες.

Οι σύνδεσμοι επίσης κάποιων σχολείων έχουν πολλά λεφτά. Ειδικά οι σύνδεσμοι σχολείων με όνομα και status. Οι υπόλοιποι γονείς δεν έχουν ιδέα για τα λεφτά αυτά. Τα βρίσκουν μέσα από την ταρίφα της συνδρομής στην αρχή του χρόνου, μέσα από τις φωτογραφίες που βγάζουν τα παιδιά και με άλλα events (παζαράκια, καρναβάλια, μαγιάτικα πανηγύρια κ.λπ. κ.λπ.). Σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας όταν η διευθύντρια ζήτησε να βοηθηθεί επειγόντως παιδί μεταναστών ο σύνδεσμος απάντησε πως δεν μπορεί να βοηθήσει παρά μόνο αν παρθεί απόφαση τέλος του μήνα στην προγραμματισμένη συνεδρία. Ο σύνδεσμος είχε στην τράπεζα 90.000 ευρώ. Στο τέλος, βοήθησαν οι δάσκαλοι. Μάζεψαν μεταξύ τους λεφτά σε ένα διάλειμμα.

Οι δουλειές των συνδέσμων είναι και άλλες. Βασικά οποιαδήποτε δουλειά οργανώνει το σχολείο είναι μέσα και ο σύνδεσμος. Εκδρομές, διαλέξεις, γιορτές μικρές και μεγάλες, περιπάτους. Ο σύνδεσμος κυκλοφορεί στην αυλή τα διαλείμματα το Πάσχα με τες πομπάρτες να ελέγχει τα παιδιά (είδες που δεν τα λέω κοπελλούθκια να μην διαμαρτύρεσαι), κυκλοφορεί μέσα στους καθηγητικούς συλλόγους, μοιράζει διάφορα φυλλάδια, πουλά προϊόντα για καλό πάντα σκοπό κ.λπ. κ.λπ. Μπορεί ο σύνδεσμος που αγόρασε διαδραστικό πίνακα στο σχολείο να ελέγχει τον δάσκαλο αν τον χρησιμοποιεί και να του δημιουργεί προβλήματα (έγινε και αυτό). Όλοι οι διευθυντές /τριες τα πάνε καλά με τους συνδέσμους γονέων γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πολλά και διάφορα προβλήματα. Γιατί ο σύνδεσμος έχει μεγάλη εξουσία. Σε σχολείο της Πάφου καταστράφηκε η χρονιά επειδή ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων που έκαμνεν ο ίδιος χαλλούμια επαρεξηγήθηκεν με μια δασκάλα ξαδέλφη της διευθύντριας που έφερνε τα δικά της. Το σχολείο πέρασε μια δύσκολη και τεταμένη χρονιά και κανένας δεν μπορούσε να βρει τη λύση. Εννοείται πως τα μέλη που αποτελούν τον σύνδεσμο έχουν παιδιά μέσα στο ίδιο το σχολείο ή τουλάχιστον αυτό συνηθίζεται (για να μην με πεις απόλυτο). Αν κάνεις μάθημα σε παιδί πατέρα συνδέσμου πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Αν το παιδί του είναι άριστο, ας πούμε, πρέπει να φροντίζεις να του το λες και να το τονίζεις με όλα τα εξωλογικά στοιχεία που δίνουν έμφαση στη λέξη άριστος. Πρέπει να κουνάς τα χέρια δείχνοντας τον ουρανό, να φουσκώνεις την κοιλιά, αν έχεις, να τονίζεται η λέξη με φουσκωμένα χείλη και σίγουρα να το λες δυνατά για να το ακούσει και ο διπλανός σου. Ώς εδώ όλα καλά. Αν το παιδί τώρα είναι παλιόπαιδο (πάντα που το σπίτι του), πρέπει να του το πεις με ωραίο δικανικό λόγο.

Παράδειγμα - «Δεν θα μπορούσα να πω πως το παιδί σας δεν μπορεί να γίνει ακόμα πολύ καλύτερο». Αν χρησιμοποιήσεις αυτή τη φράση μπορεί και να γλυτώσεις από το βλέμμα του συνδετήρα του συνδέσμου. Διότι είναι μια φράση που χρήζει πολλών ερμηνειών ανάλογα με το πώς τη βλέπεις, όπως και αυτές οι γραμμές. Θέλει τέχνη περισσή και πείρα να μιλήσεις σωστά στον σύνδεσμο. Πόσω μάλλον ένας διευθυντής που έχει μπροστά του συνήθως ολόκληρο τον σύνδεσμο. Αν του πεις, π.χ., ο γιος σου μου σκοτώνει το μάθημα, ενοχλεί συνέχεια, βρίζει και φτύνει, την έφαες. Μπορεί να αλλάξεις και σχολείο, όπως και γίνεται πολλές φορές, ειδικά αν το μέλος στο οποίο απευθύνεσαι είναι κανένας οδηγός υπουργού, βοηθός βουλευτή, μέλος της Αρχιεπισκοπής κ.λπ. Θα αλλάξεις σχολείο χωρίς να καταλάβεις τι γίνεται και χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις, πόσω μάλλον να το αποδείξεις. Αυτή η πλευρά του συνδέσμου, η σκοτεινή και ανατριχιαστική, δεν αφήνει τα παιδιά να απογαλακτιστούν. Τα κρατά πάντα διμμένα στο βρακοζώνι του παπά και της μάμμας. Τα κάμνει μαλθακά ή γκάνγκστερ. Τα διαλύει, μαζί και τη δασκάλα τους. Ο σύνδεσμος όμως δεν νοιάζεται. Φτάνει να λαλεί καλά λόγια η γειτονιά για τον Σαββάκη. Αφού έτσι τζι αλλιώς θα τον κανονίσει ο παπάς του που ξέρει κάποιον μες στο Υπουργείο Εσωτερικών ή θα του ανοίξει περίπτερο. Τον γιο του να 'βρει μιαν δουλειά ή τη δασκάλα να φύει. Φωτισμένους, σπουδαίους συνδέσμους γονέων μεν με ρωτήσετε γιατί εν ιξέρω κανέναν τζαι πάλε μπορεί να κατηγορηθώ πως τα θωρώ με παρωπίδες. Α!! Εννοείται πως είμαι καταϊδρωμένος γιατί φοούμαι τον σύνδεσμο.

Σας αφήνω με μιαν εικόνα. Ένας σπουδαίος καθηγητής χημείας πριν λίγο καρό μέσα στο γραφείο του διευθυντή. Το κεφάλι του κοιτούσε το πάτωμα. Ο διευθυντής τον κατσάδιαζε με τρόπο και πολιτισμένα. Δίπλα του μια μάμμα-συνδετήρας. Έβαλε στην κόρη της 19 αντί 20. Η κόρη της άξιζε maximum 17. Ο φίλος μας για ένα μήνα εν εμιλιέτουν. Σκέφτεται να φύει που το σχολείο. 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή