«Αν η Λαϊκή αφηνόταν να χρεοκοπήσει το 2012, οι καταθέτες θα σώζονταν»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάποιοι πέθαναν από ασθένειες, κάποιοι από αυτοχειρίες. Είδαμε να συμβαίνουν και πολλοί χωρισμοί. Να διαλύονται οικογένειες»

Οι τρεις συνομιλητές μου, κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, είναι και ενεργά μέλη του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής, του λεγόμενου ΣΥΚΑΛΑ. Γνωρίζουν τα δεδομένα από πρώτο χέρι και είναι για αυτό που το πρώτο πράγμα που τους ζητώ είναι να μου πουν πόσοι είναι οι κουρεμένοι και πόσα τα μέλη τους. Και εκεί έρχεται το πρώτο σοκ… 

«Δυστυχώς κάποιοι από τα μέλη μας δεν κατάφεραν να παραμείνουν δυνατοί στη ζωή. Ήδη χάσαμε 56 μέλη μέχρι τώρα, ίσως και περισσότερα». Από 4.500 μέλη χάθηκαν 56! Καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, που δείχνει πως το «τέλειο έγκλημα», όπως αποκαλούν τη διαχείριση της τράπεζας πριν και μετά από το κούρεμα, είχε και μεγάλο αριθμό θυμάτων και μεγάλο κοινωνικό κόστος.  

«Κάποιοι πέθαναν από ασθένειες, κάποιοι από αυτοχειρίες. Είδαμε να συμβαίνουν και πολλοί χωρισμοί. Να διαλύονται οικογένειες». 

Πόσοι κουρεύτηκαν;

Από τη διαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας και το bail-in της Τράπεζας Κύπρου στις 23 Μαρτίου 2013, που κόστισε στους καταθέτες της Λαϊκής το 100% των ανασφάλιστων καταθέσεών τους και σε αυτούς της Τράπεζας Κύπρου το 47,5%, κουρεύτηκαν συνολικά γύρω στις 32-35 χιλιάδες πρόσωπα. Το 40% των λογαριασμών που κουρεύτηκαν αφορούν μη Κύπριους. Στην περίπτωση της Λαϊκής, κουρεύτηκαν γύρω στις 15 χιλιάδες πρόσωπα (εκ των οποίων οι 7.500 είναι εταιρείες), ενώ ο ΣΥΚΑΛΑ έχει ενεργά μέλη 4.500 από αυτούς.

3,2 δισ. ευρώ τα κουρεμένα

Το συνολικό ποσό των κουρεμένων λογαριασμών της Λαϊκής έφτασε τα 3,2 δισ. ευρώ. Αρχικά ήταν 3,7 δισ., αλλά μετά εξαιρέθηκαν διάφορα ταμεία και οργανισμοί και έμειναν τα 3,2 δισ. Από αυτό το ποσό, το 1,2 δισ. αφορά τους Κύπριους καταθέτες και τα 2 δισ. τα ξένα κεφάλαια που βρίσκονταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή.

Ποιοι αποκαταστάθηκαν;

Όπως μας υπενθυμίζουν τα μέλη του ΣΥΚΑΛΑ, στην περίπτωση των κουρεμένων λογαριασμών της Τράπεζας Κύπρου υπήρξε ένα είδος αποκατάστασης καθώς έλαβαν μετοχές της τράπεζας, οι οποίες μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν μια χαμηλή τιμή, της τάξης των 15 σεντ, αλλά τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχουν μια προοπτική. 

Αποκατάσταση υπήρξε επίσης σε Ρώσους, στους οποίους έναντι χρημάτων που χάθηκαν δόθηκε η κυπριακή υπηκοότητα. Αυτό ίσχυσε για κουρεμένες καταθέσεις πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. 

«Στη δική μας περίπτωση το κούρεμα παραμένει μια ανοικτή πληγή. Γίναμε το όχημα για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου και το κράτος . Με την μίλλαν μας ετηανίσαν το βλαντζίν μας. Πού είναι η ισοτιμία; Πού είναι η ηθική; Σύντομα θα έχουμε ξανά εκλογές. Πιστεύουμε πως μόνο ο νυν Πρόεδρος μπορεί να προωθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Αν δεν το κάνει, εμείς δεν θα ψηφίσουμε», μας λένε και τονίζουν πως συνολικά ο ΣΥΚΑΛΑ ελέγχει 50 χιλιάδες άτομα, αριθμός που μπορεί να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Γιατί δεν έβαλαν λουκέτο;

Η απογοήτευση είναι διάχυτη στα πρόσωπα των κουρεμένων καταθετών. Τόσο από τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση και η πολιτεία γενικότερα σήμερα, όσο και από τη λύση που δόθηκε στην περίπτωση της Λαϊκής. Διότι σε περίπτωση χρεοκοπίας το 2012 (πριν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση του 1,8 δισ.), αντί της διαχείρισης που επιλέχθηκε το 2013, πιστεύουν ότι τα ποσά που θα χάνονταν θα ήταν σχεδόν εξολοκλήρου (95%) ανακτήσιμα. 

Αυτή είναι και η βάση της αγωγής τους στα αστικά δικαστήρια. Ότι εάν έκλεινε η Λαϊκή Τράπεζα και δεν μεταβιβάζονταν στην Τράπεζα Κύπρου σχεδόν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, δεν θα υπήρχε κούρεμα. 

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν πως εάν έκλεινε η Λαϊκή πριν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και έμπαινε απευθείας σε εκκαθάριση θα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 26 δισ. ευρώ για να τα πουλήσει και δεν θα γινόταν καθόλου κούρεμα. Μάλιστα, θα υπήρχε μια μείωση 30% στα αξιόγραφα και ένα 80% στους μετόχους. Με τη λύση όμως που δόθηκε, με σκοπό να μην καταρρεύσει το σύστημα, προκλήθηκαν μεγάλες περιπλοκότητες και καθυστέρηση». 

Τι περιουσιακά τους άφησαν 

Κακίζουν το γεγονός πως η Αρχή Εξυγίανσης τέσσερα χρόνια μετά δεν κατάφερε να κάνει αυτό που όφειλε. Να πουλήσει, δηλαδή, τα περιουσιακά στοιχεία που έμειναν στην «πρώην Λαϊκή» και να τους αποζημιώσει. Άσε που επέτρεψε να πουληθούν, όπως επισημαίνουν, τα παραρτήματα στην Ελλάδα (που είχαν αξία το τέλος του 2012 περίπου 10 δισ.) για 500 εκατ. με ζημιά 3,5 δισ. και να ανασταλεί η άδεια για το παράρτημα της Ρωσίας εξανεμίζοντας μια αξία 80 εκατ. ευρώ. 

Μεταξύ των στοιχείων που τυγχάνουν διαχείρισης είναι και επτά τράπεζες των οποίων η αξία έχει απομειωθεί, όπως υποστηρίζουν, από τα 950 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ. Από τις επτά, τρεις είναι οι αξιόλογες και βρίσκονται σε Μάλτα, Ελλάδα και Ρουμανία. 

Επίσης, κάποια στιγμή, όταν και εάν ολοκληρωθεί η εξυγίανση, θα τους μοιραστεί το 9,62% (που αρχικά ήταν 18,1%) των μετοχών που τους δόθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου ως αντίτιμο των 400 εκατ. περιουσιακών στοιχείων (που τελικά υπολόγισαν ότι αξίζαν τα 16 δισ. με αξίες του 2012!) που μεταφέρθηκαν από τη Λαϊκή. 

Βρίσκονται, εξάλλου, εν αναμονή της εκδίκασης στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο της αγωγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο ύψους 3 δισ., όπου η Λαϊκή ενάγει το ελληνικό κράτος για την απομείωση των ομολόγων το 2012, όταν η τράπεζα είχε ζημιά 2,5 δισ. ευρώ. 

Τι αναμένουν επιπλέον 

Από το κράτος αναμένουν να αποκαταστήσει όλες τις ζημίες που υπέστησαν από το κούρεμα. Ο ΣΥΚΑΛΑ εισηγήθηκε πολλούς τρόπους για να γίνει αυτό χωρίς να επηρεαστεί σοβαρά ο προϋπολογισμός του κράτους, το δημόσιο χρέος και χωρίς επιπρόσθετες φορολογίες μέσα από κρατικά ομόλογα, μετοχές σε ομόλογα στην εταιρεία υδρογονανθράκων, και να δώσει φορολογική αμνηστία στους κουρεμένους καταθέτες όσον αφορά τα εισοδήματά τους. Ο ΣΥΚΑΛΑ εισηγείται επίσης τη χορήγηση μετοχών του Συνεργατισμού και τη σταδιακή αποζημίωση μετρητών σε βάθος χρόνου.

Εκκρεμούν 2.100 αστικές αγωγές από τον ΣΥΚΑΛΑ (ενάγονται, μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κεντρική Τράπεζα, η PwC, η Grand Thornton ως ελεγκτές της Λαϊκής) και άλλες 1.400 από ξένα κουρεμένα πρόσωπα. 

Αποστολάκης Κυπριανού, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έχασε 240 χιλ. ευρώ.

«Θα έβαζα συνδικαιούχους τα παιδιά μου, αλλά με απέτρεψαν από τη Λαϊκή» 

Τον επόμενο χρόνο της επιστροφής από τις σπουδές του ξενιτεύτηκε. Ήταν το 1978 και τα δύσκολα χρόνια μετά την εισβολή δεν υπήρχαν ευκαιρίες καριέρας στην Κύπρο.

«Είμαστε από φτωχή οικογένεια και εγώ και η γυναίκα μου. Για να κτίσουμε ένα σπίτι έπρεπε να βάλουμε στη ράχη μας δάνεια και με ένα μισθό 140 λίρες που ήταν τότε οι μέσοι μισθοί. Αντιλαμβάνεστε πότε θα καταφέρναμε να εξοφλήσουμε… Στην αρχή ο στόχος ήταν να μείνω δυο χρόνια στο εξωτερικό μέχρι να διοριστώ στην εκπαίδευση. Τελικά, ο διορισμός αυτός άργησε 16 χρόνια. Υποχρεώθηκα να δουλέψω μέχρι το 1995 στις αραβικές χώρες. Μάζεψα αρκετά χρήματα, με το τίμημα φυσικά να είμαι μόνος, μακριά από την οικογένειά μου, χάνοντας τα παιδικά χρόνια των παιδιών μου. Από την άλλη, με αυτά τα χρήματα κτίσαμε το σπίτι μας, σπουδάσαμε τα παιδιά μας, είχαμε μια άνεση οικονομική. Όσες αποταμιεύσεις είχαν μείνει από αυτή την εποχή και τα χρήματα που πήραμε ως εφάπαξ με την αφυπηρέτησή μας από το Δημόσιο, διότι ήταν και η γυναίκα μου εκπαιδευτικός, τα είχαμε κατατεθειμένα στη Λαϊκή. Μέχρι την ημέρα του κουρέματος οι καταθέσεις μας ήταν 440 χιλ. ευρώ περίπου. Ήταν η ασφάλειά μας για τα γεράματά μας και για τα παιδιά μας που χρεώθηκαν να κτίσουν σπίτι και θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Μετά το κούρεμα, από αυτό το ποσό απέμειναν οι 200 χιλιάδες ευρώ. Οι 240 χιλιάδες ευρώ έχουν κουρευτεί». 

Ήθελε κι άλλους δικαιούχους 

Ενάμιση μήνα πριν από το κούρεμα, όταν δυνάμωναν τα μουρμουρητά για κλείσιμο της Λαϊκής, ο κ. Αποστολάκης Κυπριανού πήγε στον σύμβουλό του στο υποκατάστημα με το οποίο συνεργαζόταν για να δει τι συμβαίνει. Δεν σκόπευε να σηκώσει τα χρήματά του. Ήθελε μόνο να βάλει και τα παιδιά του ως δικαιούχους στο γραμμάτιο το δικό του και της γυναίκας του για να είναι διασφαλισμένο όλο το ποσό σχεδόν, πλην 50 χιλιάδων ευρώ. 

«Οι φήμες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αφορούσαν όλο το τραπεζικό σύστημα, περισσότερο βεβαίως τη Λαϊκή, αλλά όλες τις τράπεζες. Και η απάντηση που πάντα παίρναμε όταν ρωτήσαμε ήταν ‘τι έχεις να φοβηθείς από μία σχεδόν κρατική τράπεζα; Και αυτή τη φορά, την τελευταία που πήγα στην τράπεζα για να δω τι συμβαίνει, η σύμβουλος μου είπε να μην ακούω τίποτα! Διότι οι πρώτοι που θα το γνώριζαν θα ήταν οι τραπεζικοί και το πράγμα δεν θα έμενε κρυφό, θα μας ειδοποιούσαν. 'Δεν υπάρχει λόγος', μου είπε, 'να χαλάσεις το γραμμάτιο και να χάσεις τους τόκους σου, 18-20 χιλιάδες, ή να πληρώσεις πέναλτι'. Πειστήκαμε. Αφού το έλεγε ένας άνθρωπος με 35 χρόνια υπηρεσία στην τράπεζα… Αφού η ίδια η Κεντρική Τράπεζα επέτρεπε ακόμη και λίγο πριν από το κούρεμα σε όλες τις τράπεζες του νησιού να διαφημίζουν καταθετικά επιτόκια ύψους 4,5 και 5% για να προσελκύσουν ακόμη καταθέτες, εμείς γιατί έπρεπε να πιστέψουμε πως ερχόταν κούρεμα ειδικά στη Λαϊκή; Επιπλέον, ήταν και όλα τα 'δεσμεύομαι' του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα αποδεχόταν κούρεμα διότι δεν ξανάγινε πουθενά. Ήμουν πελάτης της τράπεζας για 20 χρόνια και ένιωθα εμπιστοσύνη»… 

Ακόμα και τις μέρες του Eurogroup, ο κ. Αποστολάκης Κυπριανού δεν πίστευε πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα αποδεχόταν το κούρεμα. «Αλλά όπως διαφάνηκε εκ των υστέρων ήταν όλα προαποφασισμένα. Τι να σας πω, κάναμε δυο μήνες να γελάσουμε, να κοιμηθούμε κανονικά σαν άνθρωποι. Παρακαλούσαμε να μην πάθουμε κανένα καρκίνο, καμιά αρρώστια να μας μείνει»…

Μα ποιους τόκους; 

Μεγαλύτερη κλεψιά στη δική του περίπτωση θεωρεί και το γεγονός πως ενώ δεν είχε λήξει το γραμμάτιό του στις 19 Μαρτίου, όταν έκλεισε σύμφωνα με τον νόμο η Λαϊκή Τράπεζα, του κεφαλαιοποίησαν τους τόκους, τον κούρεψαν και πάνω στο πρόσθετο ποσό και του επέβαλαν και φόρο άμυνας πάνω στις 200 χιλιάδες από το ασφαλισμένο ποσό που γλύτωσε και τον φόρο! Απίστευτο, αλλά αληθινό. 

Χριστάκης Γεωργίου, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος, έχασε 285 χιλιάδες ευρώ

«Πήραν τα χρήματά μας για να σώσουν άλλους και τώρα μας εμπαίζουν»

«Εργαζόμουν σε εργοληπτική εταιρεία από το 1969. Μετά τα γεγονότα του ’74 μεταφερθήκαμε στη Λιβύη, όπου δούλεψα για πάνω από επτά χρόνια. Παίρναμε καλούς μισθούς και μπόνους που εξισορροπούσαν τις δυσκολίες που ζήσαμε. Αντέχαμε γιατί πήγαμε για ένα σκοπό: να μαζέψουμε χρήματα για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας. Εγώ μάζεψα αρκετά χρήματα και από το 1985 ήρθα στην Κύπρο, μένοντας στην ίδια εταιρεία για 44 χρόνια, μέχρι που βγήκα στη σύνταξη, λίγο καιρό πριν από το κούρεμα. Φεύγοντας, λοιπόν, από την εταιρεία στα 65 μου, ήταν λογικό να πάρω ένα καλό ποσό από το ταμείο προνοίας για την υπηρεσία μου. Πήρα 187 χιλιάδες ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες οικογενειακές οικονομίες, τα χρήματα που είχα κατατεθειμένα στη Λαϊκή ήταν 435 χιλιάδες ευρώ. Τα είχα όλα σε ένα γραμμάτιο το οποίο είχε λήξει στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λίγες μέρες πριν από το κούρεμα»...

Ρωτώ και τον κ. Γεωργίου γιατί δεν μετέφερε τα χρήματά του αλλού, δεδομένων των φημολογιών που έδιναν και έπαιρναν για μήνες και χρόνια πριν το λουκέτο της Λαϊκής που στοίχισε 3,2 δισ. στους κουρεμένους καταθέτες της.

«Υπήρχε ο φόβος, υπήρχαν οι ψίθυροι, αλλά η γενική εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν πως είναι ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα που κινδυνεύει. Και πως δεν κλείνουν οι τράπεζες έτσι απλά και ειδικά μια κρατική τράπεζα… Ίσως κάποιοι περισσότερο πονηροί από μένα να μην κατέθεταν το ταμείο προνοίας τους στη Λαϊκή Τράπεζα. Αλλά πες μου, πού ήταν να τα πάρω από τη στιγμή που οι θεσμοί μας (σ.σ. βλέπε έγγραφο Κεντρικής Τράπεζας) και ο Πρόεδρός μας έλεγαν ότι το σύστημα ήταν φερέγγυο και δεν χρειαζόταν να ταράξουμε γρόσι; Στο εξωτερικό;»

Ο Χριστάκης Γεωργίου από τις 435 χιλιάδες ευρώ έσωσε 150 χιλιάδες επειδή σε ένα μέρος των καταθέσεών του είχε συνδιαχειριστή τον γιο του. 

Τραγική ειρωνεία 

Στις 28 Φεβρουαρίου, ανήσυχος από τις φήμες, πήγε στην τράπεζα και ζήτησε το γραμμάτιό του να μοιραστεί διά έξι. Δηλαδή, σε ισόποσα ποσά για όλα τα μέλη της οικογένειάς του ώστε να ασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό. «Την επομένη τους πήρα όλες τις αποδείξεις που ήθελαν… Σε κάποια στιγμή έρχεται ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος και μου λέει ‘μα τι φοάσαι, κύριε Χριστάκη. Εν θα κλείσει η τράπεζα. Έν' πελλάρες τούτα’. 'Καλά, του λέω, δεν είπα ότι θα αποσύρω τα χρήματά μου. Κάνε μου τα διά έξι’. 'Δεν γίνεται', μου λέει. Γιατί; Επειδή ήταν σε υποθήκη μέρος του γραμματίου για τον λόγο ότι ο γιος μου είχε κάνει ένα δάνειο 40 χιλιάδες ευρώ από το οποίο εκείνη την ημέρα το υπόλοιπο του δανείου ήταν 14 χιλιάδες. Και του λέω: ‘έχεις εδώ 435 χιλιάδες κατάθεση, είχα και 15 χιλιάδες στον τρεχούμενό μου, και φοάσαι τις 14 χιλιάδες’; Αντί να κάτσει να με συμβουλεύσει να το εξοφλήσω, δεν μου είπε τίποτε… Τελικά, αποφάσισαν να μου κάνουν ένα γραμμάτιο για τρεις μήνες με επιτόκιο 5,5% τόκο και τον Μάιο, όπως μου είπαν, θα μπορούσα να μοιράσω το γραμμάτιο διά έξι όπως ήθελα. Πείστηκα. Δεν έβαζε πονηριά το μυαλό μου».

Όταν κατάλαβε τι έγινε, έκλαψε πικρά. «Εγώ είχα πάθει κατάθλιψη για ένα διάστημα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα μας διαβεβαίωναν πως δεν κινδυνεύουμε από κούρεμα, αυτό που συνέβη ήταν κλοπή. Η πικρή αλήθεια είναι πως μας πήραν τα χρήματά μας για να σώσουν άλλους και έρχονται τώρα και μας λένε να πάμε στο καλό»...

«Αυτό είναι εμπαιγμός», καταλήγει. Καταγγέλλοντας πως από τη στιγμή που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπ. Οικονομικών μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια από το κούρεμα, δεν έκαναν ακόμη τίποτα, ούτε βρέθηκαν τρόποι για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, αυτό αποτελεί την πλήρη απαξίωση εκ μέρους της κυβέρνησης αυτών που θυματοποιήθηκαν από το κούρεμα. 

Ανίκητος, επιχειρηματίας, η επιχείρησή του έχασε 580 χιλ. ευρώ

«Χάθηκε ποσό 400 χιλ. ευρώ που ανήκε σε πελάτες μου» 

Επέστρεψε στην Κύπρο μετά από 11 χρόνια δουλειάς στο εξωτερικό. Το 2001 ξεκίνησε μια δική του εταιρεία. Επιλέγει να μιλήσει με ψευδώνυμο γιατί ακόμη μένουν εκκρεμότητες να κλείσουν από το κούρεμα.

«Στις 13 Μαρτίου του 2013 είχα προσωπικές καταθέσεις στη Λαϊκή, δάνειο στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ καταθέσεις είχε και η εταιρεία μου, οι οποίες δεν βρίσκονταν σε αποταμιευτικό λογαριασμό, αλλά σε έναν τρεχούμενο. Αποτελούσαν πάγιο ενεργητικό της εταιρείας. Ήταν ακόμη αρχές του χρόνου και είχαμε πληρωθεί σημαντικά ποσά από πελάτες μας για να αγοράσουμε και να μεταπουλήσουμε προμήθειες και υπηρεσίες . Συγκεκριμένα, είχα στον λογαριασμό ξένα λεφτά 400 χιλ. ευρώ. Συνολικά ο λογαριασμός είχε υπόλοιπο γύρω στις 680 χιλιάδες, εκ των οποίων κουρεύτηκαν οι 580 χιλιάδες και μας έμειναν οι 100. Συν μία υποχρέωση 400 χιλιάδων, εκ των οποίων οι 76 υποχρέωση του ΦΠΑ, διότι είχε προλάβει να εκδοθεί τιμολόγιο»… 

Εκτεθειμένες εταιρείες 

Όπως μας εξήγησε, όπως τη δική του περίπτωση υπήρξαν πολλές. Περιπτώσεις στις οποίες εταιρείες έμειναν εκτεθειμένες με την υποχρέωση στον πελάτη τους και στον φόρο. Και αυτό γιατί οι πλείστοι λογαριασμοί κυπριακών εταιρειών που κουρεύτηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα δεν αφορούσαν λογαριασμούς πελατών, τους λεγόμενους client accounts. Που δικαιούνται να διατηρούν για πελάτες τους μόνο οι λογιστές και οι δικηγόροι για να πληρώνουν φόρους και υποχρεώσεις πελατών τους. Αυτοί κατάφεραν να προστατεύσουν για τον κάθε πελάτη τους τις 100 (ασφαλισμένες) χιλιάδες. Οι υπόλοιπες εταιρείες που διαχειρίζονται χρήματα πελατών μέσα από τους δικούς τους λογαριασμούς βρέθηκαν εκτεθειμένες.

Μετά το πρώτο σοκ ο Ανίκητος έλαβε την απόφαση ότι δεν θα δώσει την ικανοποίηση σε κανέναν να του πάρει χρόνια από τη ζωή του. «Ήταν πολύ σκληρή περίοδος. Αλλά θεώρησα υποχρέωσή στο όνομά μου και της εταιρείας, των υπαλλήλων και πελατών μου να προσπαθήσω να σώσω ό,τι σώζεται και να παραμείνω συνεπής στις υποχρεώσεις μου συμπληρώνοντας το κενό που μας άφησε το κράτος». 

Δεν είχαμε βύσμα…

«Βασικά προσπαθήσαμε στην αρχή να αγοράσουμε χρόνο. Εξηγήσαμε την κατάσταση στους υπαλλήλους, πελάτες και προμηθευτές μας, μιας και πρόθεσή μας ήταν να αρχίσουμε τις επαφές για να εξηγήσουμε μέσα από τις πρόνοιες του νομού ότι τα κεφάλαια στον καταθετικό μας λογαριασμό δεν ήταν δικά μας. Οι μονοί που δεν έδειξαν κανένα ίχνος κατανόησης ήταν οι αρχές του κράτους. Οι πλείστοι υπάλληλοί της Λαϊκής μάς έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να μας δώσουν ούτε άτομα ούτε τηλεφωνά ούτε προσωπικές συναντήσεις για να μας δώσουν την ευκαιρία να εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Όταν ρωτήσαμε στην Κεντρική Τράπεζα ποια είναι η επίσημη διαδικασία για να δικαιολογήσουμε το αίτημα εξαίρεσης του κουρέματος, μας είπαν ότι είναι θέμα της Λαϊκής και οι αποφάσεις ήταν πολίτικες! Όταν πήγαμε στη Λαϊκή, μας είπαν ότι είναι θέμα της Κεντρικής. Μας έστελναν από τον έναν στον άλλον χωρίς αποτέλεσμα. Εμείς, βλέπετε, δεν είχαμε βύσμα πουθενά». 

Μας είπαν να την κλείσουμε 

Η επιχείρηση βρήκε τα πόδια της με ελάσσονα κύκλο εργασιών μετά από τέσσερα χρόνια. «Χάσαμε κάποιους πελάτες και πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια ανοίγματα με πριν. Το θετικό ήταν πως δεν έκλεισε η εταιρεία, που θα ήταν μια καλή λύση για πολλούς. Κάποιοι 'experts' μάς είχαν συμβουλεύσει πως το καλύτερο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να πτωχεύσουμε για να γλυτώσουμε τις υποχρεώσεις. Εγώ αποφάσισα πως δεν θα έμπαινα στο παιγνίδι αυτό. Θεωρούμε ότι θα βρούμε το δίκαιό μας. Έχουμε αρκετά τεκμήρια για να δείξουμε ότι όλες αυτές οι εξαιρέσεις και όλες αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονταν με διακριτική ευχέρεια, όπως μας την έλεγαν, είναι εξόφθαλμα παράνομες και βασίζονται πάνω σε λεπτομέρειες που αφήνουν ασαφείς νομικές ερμηνείες προς εκμετάλλευση. Γιατί για κάποιους είχαν διακριτική ευχέρεια να δώσουν συμψηφισμό και για κάποιους άλλους όχι;»

Αυτό που συνέβη, καταλήγει ο επιχειρηματίας, ήταν ένα έγκλημα. «Δεν ήταν η «τέλεια καταιγίδα» (perfect storm), όπως την έχει περιγράψει η τρόικα... Έχουμε παραπλανηθεί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μια κακόγουστη, πρόχειρη, μη επαγγελματική διαχείριση των πραγμάτων της τελευταίας στιγμής, που μπορούσε να είχε αποφευχθεί όπως έχει γίνει και στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και πρόσφατα στην Ιταλία. Για αυτό θα παλέψουμε για την αποκατάσταση»…

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι.Νικολάου: Να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις

Πολίτης News, 13:53 (τελευταία ενημέρωση 13:53)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομπάμα, το νέο απόκτημα του Netflix;

Πολίτης News, 13:49 (τελευταία ενημέρωση 13:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία απομακρύνθηκε κηλίδα στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού

Πολίτης News, 13:43 (τελευταία ενημέρωση 13:43)

Επιστροφή
στην αρχή