Αμμόχωστος: «Μην παίζετε με τον πόνο μας»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βαρωσιώτες βρίσκονται ενώπιον πληροφοριών περί ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βαρωσιώτες βρίσκονται ενώπιον πληροφοριών περί ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Σε περιόδους μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, οι φήμες ότι θα ενεργοποιείτο σχέδιο Β για μονομερή απόφαση κατεχομένων και Τουρκίας με κάλεσμα προς Ε/Κ να επανεγκατασταθούν στα σπίτια και τις περιουσίες τους στη νεκρή πόλη ήταν έντονες. Προσδοκίες δημιουργήθηκαν και όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά, με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης να φιγουράρει ανάμεσα στα πιο σημαντικά ΜΟΕ. Ήταν μάλιστα και μια από τις δεσμεύσεις του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην προεκλογική του εκστρατεία, η οποία διαδραμάτισε και καθοριστικό λόγο για να τον εμπιστευτεί και να τον τιμήσει με την ψήφο της μια μεγάλη μερίδα Τ/Κ που επιθυμούσε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτή τη φορά, Τουρκία και κατεχόμενα ενεργοποίησαν ένα διαφορετικό και σίγουρα πιο εύκολο και εφικτό σχέδιο Β, με εξαγγελία μάλιστα πολιτικής απόφασης για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους.

 

Συντηρείται η πληροφορία

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και σε σχέδιο Γ, αλλά και τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο τα οποία χαρακτηρίζουν «πρόβα» την επιστροφή Μαρωνιτών, ενισχύουν την πιθανότητα, όσο απομακρυσμένη κι αν φαντάζει, για εξαγγελία πρόθεσης να επιστρέψουν Ε/Κ στην κλειστή πόλη. Και λέμε ότι φαντάζει απομακρυσμένη η πιθανότητα αυτή, κυρίως οικονομικά, αφού το τεράστιο ποσό το οποίο θα χρειαστεί να δαπανηθεί για ανοικοδόμηση της πόλης και το οποίο σύμφωνα και με υπολογισμούς του συμβουλίου επανεγκατάστασης ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί μόνο από την Τουρκία από τη στιγμή που πρόκειται για μονομερή απόφαση.

Η πιθανότητα συντηρείται καθημερινά από πληροφορίες που επικαλούνται ανώνυμες πηγές στον τ/κ Τύπο, οι οποίες επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και διαψεύδονται. Λεπτομέρειες για το καθεστώς επιστροφής δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο είναι προφανές πως από τη στιγμή που γίνεται λόγος για μονομερή ενέργεια, μιλάμε για επιστροφή υπό κατοχή.

Διχάστηκαν οι Βαρωσιώτες

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια πρωτοφανή σε ένταση αγωνία, αλλά κυρίως αναστάτωση ανάμεσα στους Αμμοχωστιανούς, οι οποίοι άρχισαν ήδη να διχάζονται ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι δηλώνουν κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέψουν και σε αυτούς οι οποίοι θα αρνηθούν να το πράξουν. Ο πόνος, η απογοήτευση, το αίσθημα της αδικίας λόγω της μη ισότιμης κατανομής των βαρών της κατοχής, η απελπισία και η συναισθηματική φόρτιση, που είναι μεγαλύτερη για τους πρόσφυγες της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, αφού αυτοί δεν είχαν καν τη δυνατότητα να δουν έστω τα σπίτια τους μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία που διέπουν τις τοποθετήσεις.

Πατούν στην πληγή μας

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Γιώργος Μαυρουδής δήλωσε στον «Π» ότι η κίνηση της τουρκικής πλευράς αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και στην πρόκληση εσωτερικής αναστάτωσης ανάμεσα στους Ε/Κ. «Είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο το να παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων», είπε, και εκτίμησε πως η τουρκική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, γιατί οικονομικά είναι ασύμφορη. Τα 5 δισεκατομμύρια τα οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται για την ανοικοδόμηση, αφορούν, όπως σημείωσε, μόνο στο να καταστεί λειτουργήσιμη η πόλη. Είναι χρήματα τα οποία θα δαπανηθούν για τη δημιουργία δρόμων, την παροχή ηλεκτρισμού, υδατοπρομήθειας και των βασικών αναγκών. Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα υπάρξουν Βαρωσιώτες οι οποίοι θα επιστρέψουν, είπε πως είναι λογικό η πρώτη αντίδραση να είναι «θα πάω πίσω». Εύκολο είναι κανείς να το πει, δύσκολο να το πράξει, υπέδειξε. Σε ό,τι αφορά τους ξενοδόχους, είπε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να κτίσεις ξενοδοχείο σε μη αναγνωρισμένο καθεστώς. Για να επιστρέψει κανείς και να δραστηριοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένο νομικό καθεστώς.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

 

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται ότι η Τουρκία θα υποβάλει και θα τηρήσει ένα σχέδιο το οποίο να είναι λειτουργικό, δήλωσε στον «Π» ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Φάνος Επιφανίου. Αυτή τη στιγμή είναι όλοι πολύ προβληματισμένοι, αλλά και αυτοί οι οποίοι δηλώνουν τώρα ότι θα επιστρέψουν, πιστεύω ότι θα το ξανασκεφτούν, εκτίμησε, προσθέτοντας πως αυτό που επιθυμούν οι Βαρωσιώτες είναι μια συμφωνημένη, οργανωμένη λύση. Οι μονομερείς ενέργειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, τόνισε, συμπληρώνοντας πως μπορεί να καταστούν καταστροφικές για τον στόχο μας και να εδραιώσουν τη διχοτόμηση. Συμφώνησε με τον κ. Μαυρουδή ότι οικονομικά και αναπτυξιακά δεν θα είναι βιώσιμη η επιστροφή υπό αυτές τις συνθήκες, προσθέτοντας πως για να λειτουργήσει σε περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας η Αμμόχωστος χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό και υποδομή.

 

Γαλανός: Κι εγώ πονώ, αλλά δεν επιστρέφω

 

Εάν υπάρξει αυτή η κίνηση, δεν είναι καλών προθέσεων, δήλωσε ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6. Η επιστροφή υπό αυτές τις συνθήκες θα σημαίνει, όπως είπε, αναγνώριση του καθεστώτος, αλλά και επιστροφή σε συνθήκες μη ασφάλειας και χωρίς προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Ενόσω ο κ. Γαλανός μιλούσε στην εκπομπή «Στα Μισά της Μέρας», ακροατές έστελλαν μηνύματα δηλώνοντας την αντίθεσή τους με την άποψη του δημάρχου Αμμοχώστου. Μιλούσαν για αδικία και για απελπισία. Για διακαή πόθο, ο οποίος δεν βλέπουν πώς αλλιώς θα υλοποιηθεί.

«Μου το λέτε και αγγίζετε την ψυχή μου. Τα βλέπω, τα αισθάνομαι. Καταλαβαίνω απόλυτα όσους από εμάς είμαστε πονεμένοι, την αδικία και τη μη ίση κατανομή βαρών. Καταλαβαίνω το συναίσθημα όσων θέλουν να πάνε σπίτι τους. Αλλά να πάμε σπίτι μας κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναγνωρίζοντας την κατοχή και κάνοντας ζημιά στο σύνολο; Πονώ γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο και την απελπισία που κι εγώ μπορεί να νιώθω», είπε ο κ. Γαλανός σχολιάζοντας τα μηνύματα των ακροατών.

 

Τ/κ πλατφόρμα:Η κίνηση ευχή,αλλά και κατάρα

 

Εδώ και καιρό η τ/κ πλατφόρμα «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» τάσσεται υπέρ της επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τρεις προϋποθέσεις:

  1. Επιστροφή Ε/Κ ιδιοκτητών είτε υπό την αιγίδα, επίβλεψη και διοίκηση των ΗΕ, είτε υπό δικοινοτική διοίκηση.
  2. Παράλληλη διάνοιξη και αναγνώριση του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της ΕΕ ή/και δικοινοτικής επίβλεψης.
  3. Ένταξη της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μέλος της πλατφόρμας Μερτκάν Χαμίτ δήλωσε στον «Π» ότι οι μονομερείς ενέργειες των Τ/Κ έχουν όρια. Εξ όσων αντιλαμβάνεται από το προεκλογικό πρόγραμμα του Μουσταφά Ακιντζί, «για να καταστεί εφικτό να επιστραφεί η κλειστή πόλη, θα πρέπει να πάρει ως αντάλλαγμα την αναγνώριση του λιμανιού». Αν δεν ανταποκριθεί ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Χαμίτ, τότε ίσως να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή Ε/Κ υπό τον έλεγχο της «ΤΔΒΚ». «Αυτό σημαίνει ότι οι Ε/Κ θα πληρώνουν φόρους στην τ/κ διοίκηση και να αποδεχθούν δεδομένα του στάτους κβο όπως παραμονή στρατού. Δεν ξέρω πόσοι Ε/Κ θα αποδέχονταν να ζήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες», είπε.

Πάντως ο Μερτκάν Χαμίτ θεωρεί πως αν η κλειστή πόλη ανοίξει υπό τ/κ έλεγχο (και κατά συνέπεια τουρκικό), τότε «οι Ε/Κ θα πρέπει να ξεχάσουν την επιστροφή των Βαρωσίων».

Καταλήγοντας, περιέγραψε την κατάσταση ως «πυρηνική ενέργεια». Αν η κλειστή πόλη ανοίξει υπό τ/κ διοίκηση, η πυρηνική ενέργεια θα μετατραπεί σε βόμβα η οποία θα βλάψει όλους μας. Αν όμως ανοίξει υπό την αιγίδα των ΗΕ ή δικοινοτική επίβλεψη, μπορεί να καταστεί καταλύτης ο οποίος θα δώσει ώθηση προς την κατεύθυνση της συνολικής λύσης.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρίως χωράφια βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17:07 (τελευταία ενημέρωση 17:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληθαίνουν οι αιτήσεις Μαρωνιτών για επανεγκατάσταση

Πολίτης News, 16:57 (τελευταία ενημέρωση 16:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα: «Όχι» στην αλλαγή στη μισθοδοσία είπε η Ιερά Σύνοδος

Πολίτης News, 16:52 (τελευταία ενημέρωση 16:52)

Επιστροφή
στην αρχή