Αμαρτίες μαθητών (Πόνημα ενός καταϊδρωμένου καθηγητή)

ΑΠΟΨΗ /ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Η Εκκλησία της Κύπρου δια των αντιπροσώπων της οργανώνεται και επίσημα διεισδύει στους σχολικούς χώρους για να καθαρίσει η μολυσμένη ψυχή των παιδιών.

Στα κυπριακά σχολεία ετούτες τις άγιες μέρες πραγματοποιείται η δραστηριότητα της εξομολογήσεως. Η Εκκλησία της Κύπρου διά των αντιπροσώπων της οργανώνεται και επίσημα διεισδύει στους σχολικούς χώρους, σε μια ύστατη προσπάθεια όπως καθαρίσει η μολυσμένη ψυχή των παιδιών. Από το νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου οι μαθητές εκκλησιάζονται στις κατά τόπους ενορίες. Εκκλησιασμοί γίνονται και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μα με διαφορετική μορφή, πιο διακριτικά ας πούμε, αφού το πανεπιστήμιο κρατά από τη φύση του πιο κριτική στάση απέναντι στο φαινόμενο. Οι εκκλησιασμοί γίνονται συνήθως πρωί. Οι μαθητές πηγαίνουν πεζοί ή με λεωφορεία. Τη μέρα του εκκλησιασμού, οι μαθητές στα λεωφορεία είναι πολύ πιο ήσυχοι από ό,τι στις εκδρομές ή στην επίσκεψη στο φιλοτελικό μουσείο. Δεν ακούγονται βρισιές, τραγούδια, δυνατές συνομιλίες και χάχανα. Αφού εκκλησιαστούν και απολαύσουν τον ευλογημένο άρτο με περισσή όρεξη, κατευθύνονται πίσω στο σχολείο τους για ένα διάλειμμα, λίγο νερό, και μπαίνουν στις τάξεις τους. Ολόκληρη η μέρα περνά καθ' όλα ήσυχη και γεμάτη ταπεινοσύνη.

 

Η εξομολόγηση

Παράλληλα, λοιπόν, με τον εκκλησιασμό στα σχολεία, ο εξομολογητής ιερεύς δέχεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πολλά από τα παιδιά σας για να ακούσει τις αμαρτίες τους, και να πορεύσει η βασανισμένη τους ψυχή καθαρότερη στο έτος 2018. Μερικές από τις αμαρτίες των μαθητών (έτσι όπως διέρρευσαν από ιερέα που αρέσκεται στο κουτσομπολιό και έφτασαν στα αφτιά της στήλης μετά από επίμονη και χρονοβόρα προσπάθεια) παραθέτονται μετά μεγάλης επιφυλάξεως παρακάτω. Μαθήτρια δημοτικού εξομολογήθηκε πως έκλεψε το σβηστήρι της διπλανής της. Μα επειδή ένιωθε τύψεις, το έκοψε στη μέση και το άφησε να πέσει κάτω στην πλευρά της διπλανής της για να το βρει δήθεν τυχαία. Το κομματούιν που έκοψε ήταν μικρότερο που το υπόλοιπο για να μεν το καταλάβει η φίλη της. Ρωτούσεν η μιτσιά αν είναι πράγματι αμαρτία αυτό. Αφού άκουσε ο ιερέας μας, σοβαρός και βλοσυρός της έδωσε μια ευχή, λέγοντας κάποια μυστικά λόγια ψυθιριστά. Η μαθήτρια αναχώρησε από την ιερή αίθουσα γεμάτη αγαλλίαση και πήγε πίσω και αγκάλιασε τη διπλανή της. Μια άλλη μαθήτρια δημοτικού φαντάζεται τον κύριο Τάκη που της κάμνει μαθηματικά νεκρό. Το είπε στον ιερέα και έκλαιγε με αναφιλητά. Αυτή έφυγε με μια εικονίτσα και με τη δραστηριότητα όπως επαναλαμβάνει όλη την ημέρα και την επομένη συγκεκριμένη προσευχή και ταυτόχρονα να λέει «κύριε Τάκη συγχώρεσέ με». Μαθητής γυμνασίου εξομολογήθηκε πως έκλεψεν που τον χωρκανόν του τον χτίστην μιαν ποτίλιαν καζιού για να την πουλήσει τζ'αι να πάει κάτω στη Λήδρας να φάει σουβλάκια. Μα ο μπακάλης του χωρκού που έμαθεν για την κλεψιά που έσσω του χτίστη εκατάλαβεν τον μιτσήν που επήεν να του πουλήσει την ποτίλια τζ'αι ούλλα επουκουπίστηκαν, έμαθεν το ο παπάς του τζ' έδερεν τον τζ'αι τελικά αντί για σουβλάκια στη Λήδρας έφαεν αρκατένον της γιαγιάς του. Ο ιερέας μας του λέει να βάλει μυαλό στο κεφάλι το γεμάτο που το γκάζι της εφηβείας, και τον συγχωρεί εγκαρδίως με την εντολή να ανάψει ένα κεράκι στην εκκλησία του χωριού του και να φροντίσει να κοινωνήσει τις επόμενες 3 Κυριακές.

 

Όνειρα

Ένας άλλος μαθητής λυκείου βλέπει ερωτικά όνειρα με την καθηγήτρια της Τέχνης. Της το έδειξε πολλές φορές, μα αυτή είναι, λέει, εντελώς αδιάφορη. Ο ιερέας μας του μιλά ταπεινά για την πνευματική διάσταση της ύπαρξης σε αντιδιαστολή με τη γεμάτη ασθένειες σάρκα και τον αφήνει με μια εικονίτσα και εντολή για προσευχή. Ένας άλλος του λυκείου νεανίας βρίζει τον παπά του. Μια μαθήτρια θέλει να τρώει πολλήν φαΐν, μα νιώθει άσιημα επειδή ούλλες οι φίλες της εν παστές. Άλλες αμαρτίες, έτσι όπως εξομολογήθηκαν στη στήλη από ειδικόν ιερέα, είναι: Ρέξιμο στην τάξη. Κλέψιμο ρολού τουαλέτας και ρίψη αυτού στο προαύλιον από ύψος τριών ορόφων. Κατανάλωση αλκοόλ σε εκδρομή στο Ζύγι. Κατανάλωση αλκοόλ σε εκδρομή στον Λυθροδόντα. Κατανάλωση αλκοόλ στο Δασούδι Λεμεσού, στο πάρκο με τες καμήλες και έξω που το αρχαιολογικό μουσείο. Οι αμαρτίες αυτές δεν ήταν από τον ίδιο μαθητή αλλά από τρεις διαφορετικούς. Μια άριστη μαθήτρια εξομολογήθηκε πως μισά τα αρχαία τζ'αι τα λατινικά. Μια άλλη είπεν πως αντρέπεται που η μάνα της εν η καθαρίστρια του σχολείου. Έναν αγοράκι δευτέρας δημοτικού είπεν πως θέλει να σκοτώσει την κλίκκαν κάτι άλλων κοπελλουθκιών που τον κουντούν στην αυλή. Μια μαθήτρια γυμνασίου ένιωθεν άσιημα που είπεν ψέματα στη φιλόλογο, στη γυμναστικό, στον υποδιευθυντή τζ'αι στη μάνα της. Άλλος εξομολογήθηκε πως έφαεν αποβολή για μιαν πίσσαν, για τη στολήν που εν εφόραν τζ'αι για τα μαλλιά του. Ακούστηκεν η αμαρτία που δεκαεξάχρονο μαθητή πως έκλεψεν μια λαντούα για να πάει στο ματς του Αποέλ. Η λαντούα ήταν του γέρου Ζήσιμου που κάμνει χαλλούμια τζ' έθελεν την για να κουβαλά τις φίζες του στον καφενέ τζ'αι τωρά ο μιτσής νιώθει πολλά άσιημα. Ένας άλλος έσπασεν την λάμπα στο χωλ της μάνας του που τα νεύρα του. Πάνω στην λάμπα έσυρεν το κινητό της μάνας του επειδή του το ζήτησε να τηλεφωνήσει την ώρα που έπαιζε snaiper.

Τέτοιες και πολλές άλλες παρόμοιες αμαρτίες ακούνε οι ιερείς στα σχολεία μας. Αναμφισβήτητα εξαιρετικά σοβαρές. Για αυτό και μετά την εξομολόγηση οι μαθητές αλλάζουν και επανέρχονται στον έντιμο και αγαθό του Χριστού βίο. Πολλοί που διαμαρτύρονται για την αναγκαιότητα της εξομολόγησης στα σχολεία καλό είναι να σιωπήσουν και να ξανασκεφτούν τις απόψεις τους. Έρχονται και εκλογές και το κράτος έχει μεγάλη ανάγκη την Εκκλησία. Διά μέσου των σχολείων αυτή η ανάγκη κράτους - Εκκλησίας μετουσιώνεται σε μολυσματικό, καθαρά σαρκικό έρωτα.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή