Αλουμίνιο, αρσενικό, πίσσα και άλλα καρκινογόνα στο πιάτο μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21ο στη λίστα του ΠΟΥ είναι τα μείγματα φυσικών αφλατοξινών (που παράγονται από μύκητες). Τα βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς και είναι πολύ επιβλαβή.

Το θέμα του καρκίνου και της διατροφής συζητήσαμε και με την πρώην διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη, από την οποία ζητήσαμε να μελετήσει τον κατάλογο του ΠΟΥ με τις 116 ουσίες και να βρει αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή μας.

Τρίτο στη λίστα, μετά το κάπνισμα και το σολάριουμ, είναι το αλουμίνιο. Προκαλεί αναιμία και νευρολογικές παθήσεις, ενώ χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του νερού. Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, το νερό ελέγχεται από το Κρατικό Χημείο και σε ό,τι αφορά τις ποσότητες αλουμινίου που περιέχει. Αλουμίνιο, στο μεταξύ, περιέχουν πολλά αποσμητικά, αν και η ΕΕ έχει περιορίσει το ποσοστό, αλλά ας μην γίνεται κατάχρηση.

Τέταρτο στη λίστα παρουσιάζεται το αρσενικό, το οποίο, εκτός από το νερό, μπορεί κανείς να το βρει και στο ρύζι ή σε άλλες τροφές. Από ελέγχους που έγιναν στο παρελθόν βρέθηκε αρσενικό στο ρύζι, ωστόσο ήταν σε επίπεδα χαμηλά που δεν ήταν επικίνδυνα για την υγεία κι ως εκ τούτου δεν αποσύρθηκε από την κυπριακή αγορά.

21ο στη λίστα είναι τα μείγματα φυσικών αφλατοξινών (που παράγονται από μύκητες). Τα βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς και είναι πολύ επιβλαβή. Οι μύκητες ενεργοποιούνται σε συνθήκες ζέστης (πάνω από 30 βαθμούς) και υγρασίας και συνεπώς στην Κύπρο οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές. Η κ. Κανάρη συστήνει τόσο οι ξηροί καρποί όσο και τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα κ.λπ.) να φυλάγονται ολόχρονα στο ψυγείο.

22ο στη λίστα με τις πλέον καρκινογόνες ουσίες είναι τα αλκοολούχα ποτά, όταν βεβαίως γίνεται κατάχρηση. Όπως εξηγεί η κ. Κανάρη, παράγουν ακεταλδεΰδη, η οποία δρα στο DNA και το καταστρέφει.

27ο στη λίστα είναι η πίσσα (πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες), που παράγεται από την καύση των κάρβουνων. Η κ. Κανάρη συστήνει να απέχει το κρέας αρκετά από τα κάρβουνα. Επίσης καλό είναι να μην περιέχει λίπος, γιατί όταν στάζει ευνοεί την παραγωγή των καρκινογόνων ουσιών.

Στο νούμερο 34 και 39 της λίστας του ΠΟΥ βρίσκονται τα κινέζικα ψάρια και τα επεξεργασμένα κρέατα. Στην περίπτωση των κινεζικών ψαριών χρησιμοποιούνται ουσίες για την αποξήρανση που πιθανόν να είναι καρκινογόνες, ενώ στο επεξεργασμένο κρέας μπορεί να υπάρχουν είτε πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες είτε άλλες χημικές ουσίες.

Επόμενο άρθρο:


Επιστροφή
στην αρχή