Άλλο δεν συνάδει με τον νόμο, άλλο ακατάλληλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η νομοθεσία προβλέπει πως οι ιδιοκτήτες των κερματοδεκτών πρέπει να κάνουν 12 αναλύσεις τον χρόνο, δηλαδή μια ανάλυση τον μήνα

Στο πλαίσιο της έρευνας του «Π» για την καταλληλότητα του νερού που καταναλώνουμε από διάφορες πηγές, μιλήσαμε και με τον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτο Καρή για να μας πληροφορήσει αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται τόσο στα εμφιαλωμένα νερά, όσο και στα νερά από τις υδατοπρομήθειες και τα βυτία.

Αυτό το οποίο πρέπει να διευκρινιστεί όσον αφορά το νερό από βυτία με κερματοδέκτες είναι πως διαφέρει το δείγμα νερού που δεν συνάδει με τη νομοθεσία, από αυτό που είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ή και επικίνδυνο. «Πρόκειται για τρία διαφορετικά πράγματα. Εάν, για παράδειγμα, ένα δείγμα νερού δεν συνάδει με τη νομοθεσία δεν σημαίνει πως είναι ακατάλληλο. Σε μια τέτοια περίπτωση ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης του κερματοδέκτη, λαμβάνει μέτρα και γίνεται επανάληψη της δειγματοληψίας για να διαπιστώσουμε εάν έχει συμμορφωθεί. Στην περίπτωση, όμως, που εντοπίσουμε παθογόνα μικρόβια, σε αριθμούς που καθιστούν το νερό ακατάλληλο, τότε τα μέτρα είναι διαφορετικά. Κλείνουμε τον κερματοδέκτη και παραπέμπεται ο ιδιοκτήτης στο δικαστήριο», τόνισε ο κ. Καρής, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τώρα για να τροποποιηθεί η νομοθεσία έτσι ώστε να μπορεί να επιβάλλει άμεσα πρόστιμο ο διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση των Υγειονομικών Υπηρεσιών ο κ. Καρής σημείωσε πως λανθασμένα δόθηκε η εντύπωση πως ένας στους έξι κερματοδέκτες ήταν ακατάλληλος, «αφού επρόκειτο για ένα αποτέλεσμα στα 6 δείγματα που δεν συνήδε με τη νομοθεσία. Από τα 112 δείγματα που ήταν εκτός νομοθεσίας, μόνο σε 8 περιπτώσεις τα περιστατικά κρίθηκαν σοβαρά και παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο, ενώ έκλεισαν και οι κερματοδέκτες. Για τους υπόλοιπους ήταν ενδείξεις ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να μην καταστεί το νερό τους ακατάλληλο. Ήταν καμπανάκι προς τους ιδιοκτήτες», σημείωσε. Ο κ. Καρής επεσήμανε επίσης πως «η νομοθεσία προβλέπει πως οι ιδιοκτήτες των κερματοδεκτών πρέπει να κάνουν 12 αναλύσεις τον χρόνο, δηλαδή μια ανάλυση τον μήνα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι το νερό τους είναι κατάλληλο. Διότι, όταν διενεργήσουμε εμείς τις αναλύσεις και διαπιστώσουμε πως είναι ακατάλληλο το νερό τους, τότε ίσως και να τους κλείσουμε ή ακόμα και να τους πάρουμε και την άδεια. Τότε δεν τους συμφέρει να μην κάνουν αναλύσεις σε διαπιστευμένο χημείο. Εξάλλου είναι υποχρεωμένοι και από τον νόμο».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Έλεγχοι σε εμφιαλωμένα και βρύσης

Όσον αφορά τα εμφιαλωμένα νερά, ο έλεγχος των εμφιαλωτηρίων γίνεται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συχνότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα

02 / 04
Επιστροφή
στην αρχή