Άλλη μια βαθμίδα για την επενδυτική κατηγορία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Standard & Poor’s τόλμησε την αναβάθμιση σε «ΒΒ+» και έφερε την Κύπρο κυριολεκτικά μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία, αλλά την ίδια ώρα τα «κόκκινα δάνεια» και η εξασθένιση των μεταρρυθμίσεων κρατούν τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Standard & Poor’s, που δίνει στην Κύπρο την καλύτερη βαθμολόγηση σε σύγκριση με τους άλλους οίκους, τόλμησε την αναβάθμιση και έφερε την Κύπρο κυριολεκτικά μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Μένει μόνο μια βαθμίδα για να επανέλθει η Κύπρος στη λίστα των αξιόχρεων οικονομιών. Παράλληλα -και το πιο σημαντικό- θα επιτρέψει στην Κύπρο να επανέλθει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στέλνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα της αποδόσης των κυπριακών ομολόγων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο οίκος κρατά τη χώρα σε «σταθερή προοπτική» σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένη μια νέα αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση. Δεν αποκλείεται, βέβαια, αρκεί να διαψευστούν οι προβληματισμοί που τίθενται.


Ο οίκος αξιολόγησης, αιτιολογώντας τον σταθερό ορίζοντα στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αναφέρεται στο ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στον κίνδυνο ασθενούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών την επόμενη χρονιά.

Το tweet

Αναβάθμιση από S&P «λόγω εύρωστης οικονομικής και δημοσιονομικής προοπτικής», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Standard & Poor`s. «Συνεχίζουμε υπεύθυνα», πρόσθεσε, με τον υπουργό να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.


Ο Standard & Poor’s αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος και θα διατηρήσει έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης λίγο κάτω από 2,5% κατά τα έτη 2018-2020.


Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, αναμένει μικρό πλεόνασμα μεταξύ 2018-2020, που θα οδηγήσει σε ευδιάκριτη μείωση του χρέους της κυβέρνησης.
«Ως εκ τούτου, ανεβάζουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε «ΒΒ +» από «BB» και επιβεβαιώνουμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «Β», αναφέρει η ανακοίνωσή του οίκου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κύπρο θα κριθεί η κηδεμονία της Μαρίε Ελένης

Πολίτης News, 11:37 (τελευταία ενημέρωση 11:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ στο πρόγραμμα «Αστρονομία για την Ειρήνη»

Πολίτης News, 11:22 (τελευταία ενημέρωση 11:22)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξιδιωτικός ύμνος από το Spiegel για την Ελλάδα

Πολίτης News, 11:03 (τελευταία ενημέρωση 11:03)

Επιστροφή
στην αρχή