Αλλάζει το ωράριο και στα κέντρα Υγείας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από σήμερα τα κέντρα Υγείας Στροβόλου και Λακατάμιας θα λειτουργούν μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις μία το μεσημέρι τα Σάββατα.

Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενόψει του ΓεΣΥ, τοποθετείται σήμερα με τη λειτουργία μέχρι αργά το απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι το Σάββατο των κέντρων υγείας Στροβόλου και Λακατάμιας. Τέσσερα στο σύνολο κέντρα υγείας λειτουργούν αυτή τη στιγμή μέχρι τις οκτώ το βράδυ και μέχρι τη μία το μεσημέρι του Σαββάτου. Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ενημερωτικά έντυπα προς ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα του Στροβόλου και της Λακατάμιας αλλά και αυτό του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας και των Λατσιών που έχουν μπει σε ρυθμούς αναδιοργάνωσης εδώ και κάποιους μήνες.

Η απόφαση για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που έλαβε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορά τη δημιουργία πολυϊατρείων με τη συμπλεγματοποίηση των υφιστάμενων κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της αστικής και ευρύτερης αστικής περιοχής της Λευκωσίας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ωράριο λειτουργίας θα επεκταθεί και στα κέντρα υγείας Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Καϊμακλίου, ενώ το κέντρο υγείας Τσερίου, θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι τις 3:00 το απόγευμα καθημερινά, μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Τα φαρμακεία των κέντρων υγείας θα λειτουργούν μέχρι τις 3:00 το απόγευμα εκτός από το Φαρμακείο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας που λειτουργεί με απογευματινό φαρμακοποιό μέχρι τις 8:00 το βράδυ καθημερινά και Σάββατο πρωί.

Να σημειωθεί ότι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ θα διακοπεί η λειτουργία των φαρμακείων εντός των κέντρων υγείας που ευρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν ιδιωτικά φαρμακεία. Για εξυπηρέτηση από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους ειδικούς γιατρούς οι πολίτες θα πρέπει να διευθετούν ραντεβού. Το ίδιο ισχύει και για την εξέταση από γιατρό κατά τις απογευματινές ώρες και το Σάββατο. Τα έκτακτα περιστατικά, νοείται, θα εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ραντεβού. Από την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το Υπουργείο Υγείας αναμένει:

  • Ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα απογεύματα μέχρι αργά το βράδυ όπως επίσης και το Σάββατο το πρωί. Αυτό θα κάνει τα κέντρα υγείας ανταγωνιστικά και βιώσιμα προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
  • Τη συνέχεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών εφόσον αυτοί θα εγγραφούν σε συγκεκριμένο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου και θα κρατείται ο φάκελός τους.
  • ην αποσυμφόρηση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λευκωσίας

Με λεωφορείο…

Ολα τα κέντρα υγείας είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών.

  • Κέντρο υγείας Στροβόλου. Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο κέντρο μέσω του λεωφορείου 114.
  • Κέντρο υγείας Λακατάμειας. Τα λεωφορεία 127 και 115 συνδέσουν το κέντρο υγείας με τον συνοικισμό Ανθούπολης και Αγίου Μάμαντος αντίστοιχα. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει επίσης το κοινό ότι το ιατρείο στην Ανθούπολη θα γίνεται κάθε Δευτέρα. Η περιοδεία προς Ανάγυια θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, προς Δευτερά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και προς Ψημολόφου κάθε Πέμπτη.

Επεκτείνονται οι υπηρεσίες υγείας...

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της συμπλεγματοποίησης των κέντρων υγείας οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας που προσφέρονται προς τους ασθενείς έχουν αναβαθμιστεί και επεκταθεί. Στο κέντρο υγείας Στροβόλου προσφέρονται υπηρεσίες γενικής / οικογενειακής ιατρικής, νοσηλευτικές υπηρεσίες εξωτερικού ιατρείου, κοινοτική γενική νοσηλευτική, κοινοτική νοσηλευτική ψυχικής υγείας, παιδικοί εμβολιασμοί, οδοντιατρική, ψυχιατρική, ψυχολογία, εργοθεραπεία, αιμοληψία, φαρμακείο. Από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή (7:30 π.μ. -3.00 μ.μ.) προσφέρονται υπηρεσίες, κοινοτικής γενικής νοσηλευτικής, ψυχολογίας, εργοθεραπείας. Τέσσερις φορές τη βδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή μέχρι τις 3.00 το απόγευμα το κέντρο θα επισκέπτεται ψυχίατρος, ενώ μέχρι και τις 3.00 μ.μ. επίσης Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη θα προσφέρονται οδοντιατρικές υπηρεσίες. Πέμπτη θα λειτουργεί το κέντρο μητρότητας και παιδιού. Κοινοτικοί νοσηλευτές ψυχικής υγείας προσφέρουν υπηρεσίες Δευτέρα και Πέμπτη μέχρι τις 8 το βράδυ και Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή μέχρι τις 3.00 το απόγευμα.

Στη Λακατάμια

Υπηρεσίες γενικής ιατρικής, νοσηλευτικές υπηρεσίες εξωτερικού ιατρείου, κέντρο μητρότητας και παιδιού, παιδικοί εμβολιασμοί, κοινοτική γενική νοσηλευτική και κοινοτικής νοσηλευτικής ψυχικής υγείας για ενήλικες, οδοντιατρική, ψυχιατρική, ψυχολογία, παιδιατρική, εργοθεραπεία, αιμοληψία και φαρμακείο προσφέρονται στο κέντρο υγείας της Λακατάμιας. Στο κέντρο Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή θα προσφέρει υπηρεσίες παιδίατρος και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ψυχίατρος. Στήριξη από ψυχολόγο θα προσφέρεται Δευτέρα και Τετάρτη ενώ υπηρεσίες εργοθεραπείας κάθε Παρασκευή. Ολες οι πιο πάνω υπηρεσίες θα προσφέρονται από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις τρεις το απόγευμα. Η κοινοτική γενική νοσηλευτική, η κοινοτική νοσηλευτική ψυχικής υγείας, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και το κέντρο μητρότητας και παιδιού θα προσφέρουν υπηρεσίες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (7:30-3:00 μ.μ). Η αιμοληψία θα γίνεται τις καθημερινές από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 π.μ. και στα δύο κέντρα.

Αγκάθι το ωράριο

Μέχρι σήμερα, όλα τα κέντρα υγείας ακολουθούσαν το ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε προβλήματα όπως είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά τις απογευματινές ώρες με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες του πληθυσμού. Τα μόνα κέντρα που παρείχαν υπηρεσίες κατά τις απογευματινές ώρες στην αστική και ευρύτερη αστική περιοχή Λευκωσίας (μέχρι χθες) ήταν τα κέντρα υγείας παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας και Λατσιών με υπηρεσίες συνολικά μόνο τριών γενικών ιατρών. Ετσι δημιουργείτο συνωστισμός στα επείγοντα του νοσοκομείου Λευκωσίας κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, που προκαλείτο από προσέλευση και μη επειγόντων περιστατικών, που θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργίας δεν επιτυγχάνετο η αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού. Ενόψει του ΓεΣΥ επιβάλλετο η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι η λειτουργία πολυϊατρείων αναβαθμίζει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και αντίστοιχα την ικανοποίηση των ασθενών και είναι οικονομικά αποδοτικότερη.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 15.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δηλώνει η Μέι

Πολίτης News, 15.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΕΣΙ:Κακόγουστη φάρσα του ΥΠΟΙΚ το ύψος της συνεισφοράς των εκτάκτων

Πολίτης News, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή