Η δρ Αλέιδα Γκεβάρα στον «Π»: Κουβαλώντας τη διαθήκη ενός επαναστάτη…

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αλέιδα Γκεβάρα μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την παιδική της ηλικία, λόγια του πατέρα της και την απόφασή της να ακολουθήσει τα βήματά του

Ήταν έξι χρόνων όταν ο πατέρας της δολοφονήθηκε στα βουνά της Βολιβίας. Η επανάσταση, το όνομα, η πράξη και η εικόνα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εξακολουθούν να εμπνέουν ιδέες, να συνεγείρουν μυαλά και καρδιές ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η κόρη του, δρ Αλέιδα Γκεβάρα, τον θυμάται με τρυφερότητα και διαχωρίζει τον άνθρωπο από τον μύθο. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μοιράζεται μαζί μας ιστορικά στιγμιότυπα από την παιδική της ηλικία, λόγια του πατέρα της και την απόφασή της να ακολουθήσει τα βήματά του…

Δρ Γκεβάρα, είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στην Κύπρο. Η πρώτη ήταν το 1997. Είκοσι χρόνια μετά μπήκατε στη διαδικασία να κάνετε κάποιες συγκρίσεις;
Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω συγκρίσεις. Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση είναι που οι Τούρκοι βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο. Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μετά από τόσα χρόνια θα λυνόταν το πρόβλημα, όμως συνεχίζει να παραμένει η ίδια κατάσταση που βρήκα πριν από είκοσι χρόνια.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα σας. Πώς θυμάστε την 9η Οκτωβρίου του 1967, όταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έπεφτε νεκρός από τα πυρά του βολιβιανού στρατού;
Ήμουν έξι χρονών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας μου. Θυμάμαι, μας άφησαν να φύγουμε από το σχολείο χωρίς να μας εξηγήσουν τι συνέβαινε. Εκείνη τη μέρα είχα ένα πρόβλημα με τα δόντια μου και θα πήγαινα στον γιατρό. Καθώς κινούμασταν με το αυτοκίνητο, έβλεπα τεράστιες φωτογραφίες του πατέρα μου με μια λεζάντα στο κάτω μέρος που δεν προλάβαινα να διαβάσω. Διερωτόμουν γιατί είναι όλες αυτές οι φωτογραφίες στον δρόμο. Έπειτα, πήγαμε στο σπίτι του θείου Φιντέλ (Κάστρο). Εκεί ήταν ένας αξιωματικός και μου είπε ότι ο θείος ήθελε να μου μιλήσει. Το βράδυ η αδελφή μου κι εγώ πήγαμε να φάμε με τον θείο και μας είπε ότι πήρε μια επιστολή από τον πατέρα μας. Στην επιστολή έγραφε ότι αν μια μέρα σκοτωθεί, να μην τον κλάψουμε, γιατί αν οι άντρες πεθαίνουν κάνοντας αυτό που θέλουν, δεν πρέπει να κλαίμε γι’ αυτούς. Αργότερα έμαθα ότι αυτή η επιστολή δεν ήταν πραγματική, αλλά ο θείος ήθελε να μας προετοιμάσει για τα δυσάρεστα. Μάλιστα, μου ζήτησε να του δώσω τον λόγο του πιονιέρου, πως αν συνέβαινε αυτό δεν θα έκλαιγα. Δεν ήμουν όμως ακόμα στην παιδική οργάνωση. Τότε μου είπε να του δώσω τον επαναστατικό μου λόγο, τον οποίο έδωσα αμέσως. Την επόμενη μέρα πήγαμε ξανά στον Φιντέλ. Θυμάμαι, η θεία Σέλια, μου έδωσε ένα πιάτο σούπα να το πάρω στη μητέρα μου, που βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο. Μπαίνοντας, την είδα να κλαίει απαρηγόρητα και κάθισα δίπλα της. Στα χέρια της είχε την επιστολή του αποχαιρετισμού του πατέρα μου και άρχισε να τη διαβάζει. «Αν διαβάζετε αυτή την επιστολή είναι επειδή δεν είμαι πια μαζί σας…». Στο τέλος έγραφε: «Ένα μεγάλο φιλί από τον μπαμπά». Έτσι κατάλαβα ότι δεν είχα πια τον πατέρα μου. Άρχισε να τρέχει ένα δάκρυ. Τότε είπα στη μητέρα μου: «Δεν μπορούμε να κλαίμε για τον μπαμπά. Πέθανε έτσι όπως ήθελε». Φαντάζεσαι να σου λέει μια μικρή, έξι χρονών, αυτά τα λόγια; Φυσικά, η μητέρα μου δεν ήξερε ότι ο θείος με είχε προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ.

Η Αλέιδα Γκεβάρα μαζί με τον πατέρα της και τον Φιντέλ Κάστρο το 1963.

Μακρινή ανάμνηση

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε από τον πατέρα σας;
Έχω πολύ λίγες αναμνήσεις από τον πατέρα μου, γιατί ήμουν 4,5 χρονών όταν έφυγε για το Κονγκό. Ο χρόνος που περνούσε μαζί μας ήταν ελάχιστος. Κάποιες εικόνες όμως έρχονται σαν φλας στη μνήμη μου. Θυμάμαι να περπατώ δίπλα από έναν άντρα, βλέπω τη στολή του,  με κρατά από το χέρι, αλλά δεν μπορώ να δω το πρόσωπό του. Ξέρω όμως πως μου λέει ότι πρέπει να συμπεριφέρομαι καλά και να βοηθώ τη μαμά. Έχω επίσης στο μυαλό μου μια εικόνα, όπου μια μέρα με ξύπνησε πολύ πρωί να πάμε σε εθελοντική εργασία για να κόψουμε ζαχαροκάλαμο. Κάθισα πάνω σε ένα σωρό από ζαχαροκάλαμα και εκείνος μου μιλούσε καθώς έκοβε ζαχαροκάλαμο, αλλά δεν θυμάμαι τι μου έλεγε. Δύσκολα μοιράζομαι αυτές τις εικόνες, διότι όταν επαναλαμβάνεις αυτές τις μικρές στιγμές, χάνουν τη μαγεία που έχουν για μένα. Θέλω να διατηρήσω αυτή τη μαγεία για να τη μεταφέρω μια μέρα στα εγγόνια μου.

Τι σας οδήγησε να σπουδάσετε γιατρός;
Πρώτα απ’ όλα επειδή ο πατέρας μου, που ήταν και είναι το είδωλό μου, ήταν γιατρός. Ήταν γενικός γιατρός και κάποια στιγμή άρχισε να κάνει έρευνες σε σχέση με κάποιες αλλεργίες. Εγώ είμαι παιδίατρος- αλλεργιολόγος. Καθώς περνούσε ο χρόνος, ένιωθα ότι έπρεπε να επιστρέψω πολλά πράγματα στον λαό μου, γιατί έχω πάρει πολλή αγάπη, χωρίς να έχω κάνει κάτι για να την κερδίσω. Επιπλέον, η Ιατρική στην Κούβα είναι δωρεάν, και ήταν ένας τρόπος να επιστρέψω στον λαό μου αυτή την αγάπη που έχω δεχθεί. 

Σύμβολο
Πολλά κομουνιστικά κόμματα ανά τον κόσμο έχουν τον Τσε ως σύμβολό τους. Θεωρείτε ότι η δράση των κομμάτων αυτών ανταποκρίνεται στον αγώνα του πατέρα σας ή απλώς τον χρησιμοποιούν;
Μπορεί κάποιοι άνθρωποι κατά βάθος να μην γνωρίζουν τον πατέρα μου, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου τον έχουν ως σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Όταν δε αυτό το σύμβολο το ακολουθούν οι νέοι με κάποιον τρόπο στη ζωή τους, τότε το σύμβολο του Τσε συνεχίζει να έχει πραγματική, διαχρονική ισχύ.

Πώς είναι να είστε η κόρη του Τσε;
Είναι απλώς ο πατέρας μου, τίποτε άλλο. Νιώθω μια τεράστια τιμή, αλλά έχω πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι αν σήμερα είμαι μια χρήσιμη κοινωνικά γυναίκα, δεν είναι γιατί είμαι κόρη του Τσε, αλλά επειδή η μητέρα μου με μεγάλωσε με το παράδειγμα του πατέρα μου και με μόρφωσε μαζί με τον λαό της Κούβας. Ο πατέρας μου έγραψε κάτι πολύ όμορφο με τον τίτλο «Η πέτρα», όπου μιλά γι’ αυτό το θέμα. Δεν θέλει τα παιδιά του να είναι κάτι ξεχωριστό. Αλλά να είναι άξια τέκνα της γης και του λαού με τον οποίο ζουν. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και νομίζω πως το έχουμε καταφέρει.

Κατά πόσο σας θυμώνει ή σας ενοχλεί το εμπορικό κομμάτι που έχει χτιστεί γύρω από τον πατέρα σας;
Θυμός δεν θα ήταν η σωστή λέξη. Κάποια πράγματα με ενοχλούν. Για παράδειγμα, ένας Βραζιλιάνος σχεδιαστής μόδας, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε το σύμβολο του πατέρα μου σε εσώρουχα. Είναι η απόλυτη έλλειψη σεβασμού. Αν ήθελε να βάλει ένα πρόσωπο στα εσώρουχά του, μπορούσε να βάλει το πρόσωπο του πατέρα του.

Ξεχωρίζετε κάποια φράση από τις επιστολές του πατέρα σας την οποία έχετε σαν προσωπικό σύνθημα;
Είναι μια φράση την οποία σας μεταφέρω έτσι όπως την ερμηνεύω, γιατί δεν την έγραψε με αυτό τον τρόπο ο πατέρας μου. «Είναι καλύτερο να κάνεις τον κόσμο να σε ακολουθεί με το παράδειγμά σου παρά να χρειάζεται να σπρώξεις». Αν θες να πείσεις τον κόσμο για την ανάγκη αλλαγών, δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να κάνουν κάτι, αλλά πρέπει να τους πείσεις γιατί είναι ανάγκη να γίνει αυτό. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνεις εσύ πρώτος απ’ όλους. Έτσι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου.

«Δεν θα βρεις καμία δικτατορία που να ωθεί τον κόσμο στη μόρφωση»
Ποιο είναι το βιοτικό επίπεδο του λαού σήμερα στην Κούβα;
Δεν έχουμε όλα όσα θα θέλαμε, όμως οι κύριες ανάγκες καλύπτονται. Μπορεί να πέφτουν οι στέγες των σπιτιών μας, αλλά πάντα θα έχουμε την ελπίδα ότι μπορούμε να τις φτιάξουμε. Δεν υπάρχει κανένα παιδί στον δρόμο. Όλα τα παιδιά έχουν εξασφαλισμένη την υγεία και την παιδεία. Είμαστε ένας λαός πολύ χαρούμενος. Έχουμε λίγα, αλλά τα απολαμβάνουμε. Ζούμε ως μια φτωχή χώρα, αλλά πεθαίνουμε ως μια πλούσια χώρα. Διότι πεθαίνουμε με τις ίδιες ασθένειες του δυτικού, ανεπτυγμένου κόσμου.

Τι θα απαντούσατε στην επικρατούσα αντίληψη που υπάρχει στη Δύση ότι η κουβανική επανάσταση είναι δικτατορία;
Ποτέ δεν είδα μια δικτατορία να φροντίζει για την υγεία του λαού και να παρέχει μόρφωση στους επαγγελματίες υγείας με τρόπο που να σέβονται τον άνθρωπο και με διεθνή δράση. Ποτέ δεν έχω δει μια δικτατορία όπου ο πολιτισμός του λαού είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες. Δεν θα βρεις καμία δικτατορία που να ωθεί τον κόσμο στη μόρφωση. Όσοι μιλούν για δικτατορία, είτε δεν γνωρίζουν τι είναι δικτατορία, ή απλώς δεν έχουν επισκεφθεί την Κούβα και επαναλαμβάνουν ως παπαγάλοι αυτά που ακούνε. Η Λατινική Αμερική σήμερα είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένη για τη δύναμη των λαών της. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλει με τις χώρες μας.

Έχει αλλάξει κάτι στις σχέσεις Κούβας – ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ;
Ο Τραμπ είναι ένας παραπληροφορημένος Πρόεδρος, ο οποίος είναι αυθάδης. Νομίζει ότι τα ξέρει όλα με έναν τρόπο που σου προκαλεί θυμό και αποστροφή. Είναι απρόβλεπτος και αυτό τον κάνει πολύ επικίνδυνο. Είναι το ίδιο αφεντικό που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια στις ΗΠΑ.

Ως παιδίατρος έχετε συμμετάσχει σε πολλές φιλανθρωπικές δράσεις. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που σας ταρακούνησε ως γιατρό και ως άνθρωπο;
Στην Αγκόλα. Τα δύο χρόνια που έζησα εκεί ήταν τα πιο δύσκολα της ζωής μου. Θυμάμαι τη στιγμή που είχα στα χέρια μου τρία νεογέννητα βρέφη με οίδημα στον εγκέφαλο και το φάρμακο αρκούσε για ένα παιδί. Έπρεπε να αποφασίσω ποιο από τα τρία είχε περισσότερες πιθανότητες να ζήσει. Και καταδίκασα σε θάνατο τα άλλα δύο βρέφη γιατί δεν είχα άλλο φάρμακο. Ήταν ένα από τα πιο σκληρά πράγματα που αναγκάστηκα να κάνω στη ζωή μου. Έκτοτε, δεν μπόρεσα να έχω οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη. Υπάρχουν πολλοί θεοί που τριγυρνούν, αλλά φαίνεται ότι όλοι είναι ρατσιστές, γιατί κανένας δεν ήθελε να δει αυτά τα βρέφη που κρατούσα στα χέρια μου. Κανείς δεν σεβάστηκε τη ζωή τους. Και είναι έγκλημα αυτής της ανθρωπότητας. Τα τόσα πλούτη που είναι μαζεμένα στον κόσμο και στις εκκλησίες ή ξοδεύονται για πολέμους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν κοινωνικά προγράμματα σε αυτές τις χώρες.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ξεχωρίζετε κάποια φράση από τις επιστολές του πατέρα σας, την οποία έχετε σαν προσωπικό σύνθημα;
Είναι μια φράση την οποία σας μεταφέρω έτσι όπως την ερμηνεύω, γιατί δεν την έγραψε με αυτό τον τρόπο ο πατέρας μου. «Είναι καλύτερο να κάνεις τον κόσμο να σε ακολουθεί με το παράδειγμά σου παρά να χρειάζεται να σπρώξεις». Αν θες να πείσεις τον κόσμο για την ανάγκη αλλαγών δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να κάνουν κάτι, αλλά πρέπει να τους πείσεις γιατί είναι ανάγκη να γίνει αυτό. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνεις εσύ πρώτος απ’ όλους. Έτσι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή