Ακονίζονται μαχαίρια για τους νέους συμβούλους στο Προεδρικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στην επιστροφή στο Προεδρικό του Βίκτωρα Παπαδόπουλου με ετήσιες απολαβές 47.519 ευρώ. Θέμα και για συζύγους δημοσιογράφων.

Από τα συνολικά 29 αιτήματα για αποδεσμεύσεις κονδυλίων που θα κληθεί να εξετάσει μεθαύριο Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών, σύμφωνα και με την ατζέντα που έχει ήδη αναρτήσει, έχει ήδη ξεχωρίσει ένα, με τις αντιδράσεις γύρω από τον σκοπό του να ξεφεύγουν από τη Βουλή και να κατακλύζουν και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Το κονδύλι αφορά την αποδέσμευση ποσού ύψους 67.930 ευρώ για την αμοιβή τεσσάρων νέων συμβούλων - συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι αντιδράσεις, κυρίως από το ΑΚΕΛ αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζουν στην επιστροφή στο Προεδρικό του κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου με ετήσιες απολαβές 47.519 ευρώ (+9.029 ευρώ ΦΠΑ, το κόστος ανέρχεται σε 56.548 ευρώ), απολαβές υψηλότερες από αυτές που λάμβανε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη πενταετία, ίδιες ωστόσο με αυτές που λαμβάνει η νυν αναπλ. κυβ. εκπρόσωπος. Σύμφωνα με το αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου για τους συμβούλους το 2013, η αμοιβή του κ. Παπαδόπουλου ως αναπλ. κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν 2.993 ευρώ τον μήνα.

 

Για τον Πρόδρομο
Αντιδράσεις προκύπτουν και από το γεγονός ότι οι άλλες τρεις συνεργάτιδες - σύμβουλοι προσλαμβάνονται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρ. Προδρόμου, ο οποίος έχει ήδη μια συνεργάτιδα, ενώ τον πλαισιώνει και η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος. Πέραν τούτου, οι κυρίες Σώτια Ν. Ζένιου και Κυριακή Μιχαήλ Φραγκίσκου είναι, όπως έγινε γνωστό, σύζυγοι δημοσιογράφων τηλεοπτικών καναλιών που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ. «Όσο καλόπιστα και να το δει κανείς, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε, όπως πρέπει να εξετάσουμε και τα προσόντα τους», ανέφερε στέλεχος του ΑΚΕΛ στον «Π». Σύμφωνα με το σημείωμα προς τη Βουλή, οι δύο συνεργάτιδες θα έχουν ετήσιες απολαβές 13.200 ευρώ έκαστη (+9.029 ευρώ ΦΠΑ = 15.708 ευρώ). Η τρίτη συνεργάτιδα, η κ. Άντρια Λουκά, θα παρέχει τις υπηρεσίες της για τρεις μήνες για το συνολικό ποσό των 1.800 ευρώ.

Για να μπορούν να αμειφθούν οι πιο πάνω, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της η πλειοψηφία των μελών της Επ. Οικονομικών, αποδεσμεύοντας το σχετικό κονδύλι αφού ενημερωθεί για τις νέες ανάγκες τη Δευτέρα.

 

 

Οι συνεργάτες - σύμβουλοι που προηγήθηκαν

Λόγω της δέσμευσης του κονδυλίου «σύμβαση υπηρεσιών» και «υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων» στον φετινό προϋπολογισμό, τον περασμένο Απρίλιο το Προεδρικό έπρεπε να αποστείλει ονομαστικό κατάλογο στη Βουλή για να μπορέσει να πληρώσει τους συνεργάτες που διορίστηκαν ή επαναδιορίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, μετά την επανεκλογή Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, τότε έγινε γνωστό ότι προσελήφθησαν οι ακόλουθοι:

  • Σύμβουλοι Προέδρου: Κλέλια Βασιλείου (56.548 ευρώ ετησίως), Παναγιώτης Σαλαφώρης (30.940 ευρώ), Άντρος Μιχαηλίδης (41.645 ευρώ), Φανή Τσουρούλλη (20.706 ευρώ), Ελένη Χάσικου (20.706 ευρώ) και Εύη Λιασίδου (30.940 ευρώ).
  • Σύμβουλοι υφυπουργού: Δημήτρης Μιχαηλίδης (35.100 ευρώ) και Μαρία Φιλίππου (20.706 ευρώ).
  • Σύμβουλος κυβ. εκπροσώπου: Άντζελα Ευαγγέλου (30.940 ευρώ).

Το συνολικό ποσό των 288.231 ευρώ για τις ανάγκες της προεδρίας αφορά το ετήσιο κόστος (240.020 ευρώ για το 2018).
Σημειώνεται πως στο Προεδρικό βρίσκονται αποσπασμένοι και αρκετοί άλλοι ως συνεργάτες από διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες, ενώ κάποιοι που το 2013 υπάγονταν στο κονδύλι συνεργατών, τώρα φαίνεται να αμείβονται από αλλού καθώς δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω.

Βάσει των πιο πάνω τονίζεται πως η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται για τους συνεργάτες υπουργών. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στη Βουλή εξετάζεται αίτημα αποδέσμευσης ποσού 15.549 ευρώ για την αμοιβή του κ. Τ. Τσιντίδη και 13.500 ευρώ για την κ. Δ. Γιαννακού, συμβούλους - συνεργάτες του Υπ. Γεωργίας. Την ίδια ώρα, θα εξεταστεί η αποδέσμευση κονδυλίου 12.917 ευρώ για το δεύτερο σύμβουλο της υπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Γιακουμή, αλλά και 1.612 ευρώ για να καλυφθεί η αύξηση της αντιμισθίας του πρώτου συμβούλου της κ. Αναστασιάδου, Στέλιου Χριστοφή, έτσι ώστε και οι δύο να λαμβάνουν το ίδιο ποσό, ήτοι 31 χιλ. ευρώ ετησίως.


Επιστροφή
στην αρχή