Ακόμα υπερχρεωμένοι! Στο 272,6% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινείται πτωτικά, αλλά παραμένει στα ύψη το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπερχρεωμένα εξακολουθούν να παραμένουν τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος κατέγραψε πτώση στο τέλος Σεπτεμβρίου πέρσι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το πιο πάνω προκύπτει από τη νέα έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) για το χρέος των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη σύνοψη της έκθεσης τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, μολονότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν μια μείωση στα επίπεδα του χρέους τους.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΚΤΚ το χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα έφθασε στο 272,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, έχοντας σημειώσει πτώση από 275,4% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν σταδιακή μείωση στο 124,4% και 148,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (130,3% και 151,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα κατά το τέλος Σεπτεμβρίου 2015).
Σύμφωνα με την ΚΤΚ οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον εγχώριο μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο επίπεδο του 225% του ΑΕΠ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε σύγκριση με 244,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Στη σύνοψη της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας γίνεται αναφορά και στα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού (καθαρή αξία) των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο 114,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία παθητικού των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν υψηλά στο 203,2% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, παρουσιάζοντας μικρή μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο.


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ιράν αισιοδοξεί ότι η Συμφωνία μπορεί να σωθεί

Πολίτης News, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: Η καρδιά πρόδωσε γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών

Πολίτης News, 09:24 (τελευταία ενημέρωση 09:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Χούτι σταματούν τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας

Πολίτης News, 09:20 (τελευταία ενημέρωση 09:20)

Επιστροφή
στην αρχή