Άκυρο το πρόστιμο €18 εκατ. που επέβαλε η ΕΠΑ στην Τράπεζα Κύπρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ιδιάζουσα σχέση μέλους της ΕΠΑ με την Τράπεζα Κύπρου κάτι που σύμφωνα με δικαστική απόφαση κλονίζει το τεκμήριο της αμεροληψίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τα πρόστιμα που επέβαλε πέρσι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) ύψους €18 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου και €1,7 εκατ. στην JCC (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου).

Το Δικαστήριο, όπως αναφέρει στην απόφασή του, εντόπισε την ύπαρξη ιδιάζουσας σχέσης μέλους της ΕΠΑ με την Τράπεζα Κύπρου κάτι που όπως επισημαίνει κλονίζει το τεκμήριο της αμεροληψίας κατά τη λήψη της απόφασης.

Τα πρόστιμα της ΕΠΑ, που άγγιζαν συνολικά το ποσό των 31 εκατ. ευρώ είχαν επιβληθεί - με απόφαση τον Ιανουάριο το 2016 και ανακοινώθηκαν τον Μάιο 2017- σε οκτώ συνολικά εμπορικές τράπεζες και στη JCC, μετά από… επταετή εξέταση καταγγελίας που είχε κάνει η FBME card services για παρεμπόδισή της να εισέλθει στον ανταγωνισμό της διαχείρισης των πράξεων πληρωμών με κάρτες. Το μεγαλύτερο πρόστιμο είχε επιβληθεί στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δικηγόροι της Τράπεζας Κύπρου και της JCC, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της καταγγελίας και της λήψης της απόφασης της ΕΠΑ, το μέλος της ΕΠΑ Χάρης Παστελλής, είχε υποβάλει αίτημα για αναδιάρθρωση οικιστικού δανείου του επικαλούμενος μεταξύ άλλων αυθαίρετες αυξήσεις της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 

Ο κ. Παστελλής είχε ανταλλάξει διάφορες επιστολές στην Τράπεζα Κύπρου χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση την ΕΠΑ, ενώ όπως προκύπτει από τα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο το εν λόγω μέλος της ΕΠΑ είχε σταματήσει να πληρώνει το δάνειό του, το οποίο παρουσίαζε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση σε μία προσπάθειά, όπως απορρέει από τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται στις επιστολές, να ασκήσει πιέσεις για να την αναδιάρθρωση. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν και επιστολές της Τράπεζας που τον καλούσε να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του διαφορετικά θα προβεί σε λήψη νομικών μέτρων. Μάλιστα λίγο πριν την κοινοποίηση της απόφασης της ΕΠΑ για τα πρόστιμα των 31 εκατ. ευρώ, αγωγές της Τράπεζας Κύπρου είχαν καταχωρηθεί στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αποτελεί θεμελιακή αρχή του διοικητικού δικαίου ότι δεν μετέχουν στη σύνθεση και λειτουργία διοικητικού οργάνου πρόσωπα των οποίων ως εκ της σχέσης τους με πρόσωπα ή πράγματα, η συμμετοχή δημιουργεί αμφιβολία ως προς το αμερόληπτο της κρίσης τους.

«Στη βάση των όσων έχουν εκτεθεί και λαμβανομένων υπόψη των στοιχείων που τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου μέλους της Επιτροπής με τους αιτητές. Όπως έχει αναφερθεί, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της προσβαλλόμενης απόφασης, με αφετηρία την προφορική ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής για εξέταση πιθανολογούμενης παράβασης της σχετικής νομοθεσίας, μέχρι και την επιβολή των διοικητικών προστίμων, οι σχέσεις του μέλους της Επιτροπής κ. Παστελλή με την Τράπεζα Κύπρου ήταν τεταμένες, σε βαθμό μάλιστα που στη συνέχεια τα επαπειλούμενα δικαστικά μέτρα έλαβαν χώρα με τις αγωγές εναντίον του. Συνεπώς», καταλήγει το δικαστήριο, κλονίζεται το τεκμήριο της αμεροληψίας και η απόφαση της ΕΠΑ ακυρώνεται.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 16:41 (τελευταία ενημέρωση 16:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά- Συνελήφθη 56χρονος

Πολίτης News, 15:52 (τελευταία ενημέρωση 15:52)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάμπος Χρυσοστόμου: Ευκαιρία εργοδότησης σε 85 χώρες από τον IASTE

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 15:32 (τελευταία ενημέρωση 15:32)

Επιστροφή
στην αρχή