Ακιντζί σε Μαρωνίτες: Επιστρέφετε σε τρεις μήνες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών αλλά και των Τ/Κ της κατεχόμενης Αγίας Μαρίνας στο εγκαταλελειμμένο χωριό.

Ανοιχτός σύντομα θα είναι ο δρόμος για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα, η οποία σήμερα βρίσκεται εντός στρατιωτικής βάσης, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο χωριό.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν Τ/Κ συγχωριανοί των Μαρωνιτών της Αγίας Μαρίνας που επισκέφθηκαν με τον κ. Ακιντζί το σημείο την Πέμπτη και συνομίλησαν και με εκπροσώπους του κατοχικού στρατού στην περιοχή, γίνεται η προετοιμασία για αποχώρησή του από το χωριό. Η ανοικοδόμηση των σπιτιών του χωριού, που έχει σε μεγάλο βαθμό ερειπωθεί, θα μπορεί να ξεκινήσει σε τρεις περίπου μήνες όταν ολοκληρωθούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα.


Χθες αντιπροσωπεία Μαρωνιτών επισκέφθηκαν το χωριό όπου διαπιστώθηκε η δουλειά που πρέπει να γίνει, μεταξύ άλλων και τη σύνδεση της περιοχής με νερό και ηλεκτρισμό έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μιλώντας στον «Π» η Μάρω Εμαννουήλ, μέλος της Δικοινοτικής Ομάδας για την Αγία Μαρίνα που συμμετείχε στη χθεσινή επίσκεψη, σημείωσε πως και στο παρελθόν ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πως στηρίζει την επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών. Επεσήμανε ακόμα τη σημασία που έχει για τη μαρωνιτική κοινότητα η επανασύνδεση με τον τόπο και την ιστορία της, καθώς, όπως σημείωσε, απειλείται με εξαφάνιση λόγω του σχετικά μικρού της μεγέθους.

 

Ένα χωριό κλειστό για τέσσερις δεκαετίες

Το χωριό βρίσκεται και εδώ και τέσσερις δεκαετίες εγκλωβισμένο σε στρατιωτική περιοχή που ελέγχεται από τον κατοχικό στρατό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το επισκεφθούν ούτε οι Μαρωνίτες πρόσφυγες, ούτε και οι Τ/Κ πρόσφυγες από το χωριό.


Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια αναστήλωσης της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας με πρωτοβουλία της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Μετά από μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, με αρκετές δυσκολίες λόγω της παρουσίας του κατοχικού στρατού στην περιοχή, τον περασμένο Ιούλιο υπογράφηκαν τα συμβόλαια για να ξεκινήσουν οι εργασίες με χρηματοδότηση της Κομισιόν και τη συνδρομή του UNDP. Για να καταστεί δυνατή η συντήρηση του ναού χρειάστηκε η δημιουργία νέου δρόμου προς την εκκλησία ώστε να μην περνά μέσα από το στρατόπεδο.

Σε δηλώσεις του τον Ιούλιο ο Μουσταφά Ακιντζί, απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιστραφεί το χωριό στους Μαρωνίτες ανέφερε πως αυτό αποτελεί επιθυμία της κοινότητας εδώ και πολύ καιρό, υπενθυμίζοντας πως στα κατεχόμενα υπάρχουν τέσσερα μαρωνίτικα χωριά και πως στον Κορμακίτη ήδη ζουν κάποιοι από αυτούς. Ο κ. Ακιντζί είχε κάνει λόγο τότε για καλές προθέσεις, χωρίς όμως να μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένη ημερομηνία.


Υπενθυμίζεται πως παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων σε ποια πολιτεία θα εντάσσονται τα μαρωνίτικα χωριά σε περίπτωση λύσης, ή ακόμα αν η περιοχή θα ενταχθεί σε ειδικό ομοσπονδιακό καθεστώς.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εισβολή εθνικιστών στη Βουλή της ΠΓΔΜ λόγω εκλογής Αλβανού ΠτΒ

Πολίτης News, 27.04.2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέι: Οι «27» ενώνονται κατά του Λονδίνου

Πολίτης News, 27.04.2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άιντε: Οι συνομιλίες πάνε καλύτερα από την εικόνα που δημιουργήθηκε

Πολίτης News, 27.04.2017

Επιστροφή
στην αρχή