ΑΚΕΛ vs Νικόλας: Ο Μαλάς θα προσπεράσει στη στροφή

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
«Οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν για να ανατρέπονται», δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος βλέπει τον μηχανισμό του κόμματος να ανακτά τη δυναμική του

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν τα εκλογικά επιτελεία τόσο του Σταύρου Μαλά όσο και του Νικόλα Παπαδόπουλου τις διάφορες δημοσκοπήσεις στις οποίες αποτυπώνονται οι έως τώρα τάσεις της κοινής γνώμης αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σε 100 περίπου μέρες από σήμερα. Όπως όλα δείχνουν και παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις καταγράφουν κυρίως μικρό προβάδισμα Παπαδόπουλου απέναντι στον Μαλά, η μάχη για την είσοδο στη δεύτερη Κυριακή θα είναι αμφίρροπη. Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής μάχης για το επιτελείο του Σταύρου Μαλά ξεκίνησε μεν με χαμηλούς τόνους, ωστόσο η πίεση που δέχθηκε από την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς διαφοροποίησε τόσο την ένταση όσο και το περιεχόμενο της εκστρατείας. Κάτι που πολύ γρήγορα φαίνεται να βελτιώνει γεωμετρικά την εικόνα του υποψηφίου και να τον βάζει για τα καλά στο παιγνίδι του δεύτερου γύρου. Όπως ο «Π» αντιλαμβάνεται, οι έρευνες που κατέχει το ΑΚΕΛ και κατ’ επέκταση το επιτελείο του Σταύρου Μαλά δημιουργούν προοπτική επιτυχίας για πρόκριση στον δεύτερο γύρο, ενώ υποστηρίζουν ότι βελτιώνεται και η εικόνα απέναντι στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Πρωταρχικός στόχος είναι η μάχη της πρώτης Κυριακής, επιμένουν στο ΑΚΕΛ, γιατί θεωρούν ότι ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών δεν θα κριθεί με τους όρους του πρώτου γύρου, αφού αυτός έχει τη δική του δυναμική και θα έχει εντελώς νέο αφετηριακό γίγνεσθαι.

Υπάρχει ποιότητα

Το ίδιο βεβαίως προς όφελος του δικού τους υποψηφίου αισθάνονται ότι θα συμβεί στον δεύτερο γύρο και στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου. Στόχος του επιτελείου είναι να μετουσιώσει σε ψήφους τα έως τώρα θετικά ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αν και υπάρχει η διαπίστωση ότι αυξάνονται τα ποσοστά του Σταύρου Μαλά, μια φυσιολογική εξέλιξη αφού ξεκίνησε προσφάτως την εκστρατεία του. Ωστόσο στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου στέκονται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει δημοσκόπηση στην οποία να υπερκεράζεται ο δικός τους υποψήφιος από τον Σταύρο Μαλά, εκτός όταν περιλαμβάνεται και ο πρύτανης, ενώ θεωρούν πολύ σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, που ευνοούν σαφώς τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Στα ανησυχητικά στοιχεία για τον υποψήφιο του ενδιάμεσου είναι πως έχει σοβαρή αδυναμία να συσπειρώσει ο υποψήφιος το ίδιο του το κόμμα αλλά και τα άλλα συνεργαζόμενα κόμματα. Αυτό είναι δυνατόν να λειτουργήσει πολύ αρνητικά στο παιγνίδι του πρώτου γύρου.

Το «κρυφό χαρτί»

Στο ΑΚΕΛ πάντως δεν θέλουν να παίρνουν τοις μετρητοίς την αποτύπωση των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων. Η πρώτη αποτίμηση που κάνουν είναι ότι οργανωτικά αρχίζουν να βελτιώνονται τα πράγματα, ενώ παρατηρήθηκε σταδιακή αλλαγή προς το καλύτερο στον συντονισμό του επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος με τη δουλειά που γίνεται στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά. Στο κόμμα θεωρούν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια, ενώ το «κρυφό χαρτί», κατά την έκφρασή τους, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια άλλη δυναμική στην υποψηφιότητα Μαλά είναι η μεγάλη ομάδα των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές στέλνοντας κυρίως ένα τιμωρητικό μήνυμα προς την ηγεσία για την πενταετία της διακυβέρνησης Χριστόφια. «Αυτή η περίοδος τιμωρίας του κόμματος για μεγάλο ποσοστό ΑΚΕΛικών έχει λήξει», υποστηρίζουν στον «Π» κομματικά στελέχη. Εστί πολύ σύντομα ο Σταύρος Μαλάς θα κορνάρει και θα προσπεράσει στη στροφή.

Η απαξίωση

«Οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν για να ανατρέπονται», δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος βλέπει επιτέλους τον μηχανισμό του κόμματος να ανακτά τη δυναμική του υποστηρίζοντας ότι «το επόμενο διάστημα ο Μαλάς θα ανεβάζει τα ποσοστά του, ενώ οι υπόλοιποι θα πέφτουν». Τον ενδιαφέρει βεβαίως να στείλει θετικά μηνύματα και στον χώρο του δημοκρατικού κέντρου και κυρίως να φέρει σε αντιπαράθεση τη σημερινή πρακτική του επίσημου ΔΗΚΟ και του υποψηφίου του απέναντι στο ΑΚΕΛ και την Αριστερά από τη μια και την παραδοσιακή συνεργασία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του ηγέτη του ΑΚΕΛ στην τηλεόραση του Alpha σε μια αντιπαραθετική κίνηση προς αντίστοιχες δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι το κόμμα του έχει κοινούς αγώνες, ενώ συχνά-πυκνά απευθύνεται σταθερά με θετική διάθεση προς τον κόσμο της Αριστεράς. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ έριξε το γάντι στον Νικόλα υπενθυμίζοντάς του ότι μόνο επί της δικής του προεδρίας το ΔΗΚΟ απαξίωσε την όποια συνεργασία με το ΑΚΕΛ. «Από τότε που ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέλαβε την ηγεσία του ΔΗΚΟ δεν δέχθηκε καν να συζητήσει με το ΑΚΕΛ», δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπενθύμισε τη στάση του προέδρου του ΔΗΚΟ στο θέμα της υποψηφιότητας για την προεδρία της Βουλής, «όταν αποφάσισε μονομερώς να στηρίξει το κ. Σιζόπουλο και όταν επικοινώνησα μαζί του μου είπε ότι πήραμε τις αποφάσεις μας, ενώ το ίδιο έπραξε και στο θέμα των προεδρικών εκλογών. Να πω στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι ο κόσμος του ΑΚΕΛ είναι πολύ περήφανος. Ενώ εκτιμά και σέβεται τον κόσμο του ΔΗΚΟ, την ίδια στιγμή εκείνους που τον πολέμησαν και εξακολουθούν να τον πολεμούν, εκείνους που επιχειρούν να τον απαξιώσουν δεν θα τους σεβαστεί».

Είναι σαφές ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος με την «ξαφνική του αγάπη προς τους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους επιχειρεί με τους όρους της δεύτερης Κυριακής να ακυρώσει τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ την πρώτη Κυριακή», υποστηρίζουν από το επιτελείο το Σταύρου Μαλά. Παρόμοιες φραστικές ακροβασίες, βεβαίως, θα συναντήσει πολλές ο ψηφοφόρος και από όλους τους υποψήφιους. Ωστόσο, επειδή η μάχη για τη δεύτερη θέση θα φουντώσει το επόμενο διάστημα, αυτό θα συμβαίνει κυρίως με πρωταγωνιστές τον ενδιάμεσο χώρο και το ΑΚΕΛ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ολίγον τι απ' όλα (Του Γιώργου Κακούρη)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 12:59 (τελευταία ενημέρωση 12:59)

ΑΠΟΨΗ

Ό,τι και αν έκαναν δεν μπόρεσαν να κερδίσουν

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 12.12.2018

ΑΠΟΨΗ

Άμα είναι για δικαιώματα (Του Μ. Θεοδώρου)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή