ΑΚΕΛ: Με πρωτοκλασάτους και Τ/Κ στις ευρωεκλογές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σκέψεις, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις στο ΑΚΕΛ έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα - από τη βάση μέχρι την ηγεσία.

Οι συζητήσεις στο ΑΚΕΛ για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών θα ξεκινήσουν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατά τη συνεδρία της οποίας αποφασίστηκαν η διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα: μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδρίες των κομματικών ομάδων βάσεις (ΚΟΒ) και τέλη του χρόνου θα υπάρχει κατάληξη στους έξι του ψηφοδελτίου για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Στόχος του κόμματος σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι να διατηρηθούν τα ποσοστά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών (30%), άρα και οι δύο θέσεις στην Ευρωβουλή. Γι' αυτό και το ΑΚΕΛ θα διεκδικήσει τις ευρωεκλογές με στελέχη πρώτης γραμμής, ακόμα και με εν ενεργεία βουλευτές. Επίσης, ενδιαφέρει το ΑΚΕΛ η πολιτική γραμμή στο Ευρωκοινοβούλιο, γι' αυτό και το κόμμα θα ήθελε να στείλει στην Ευρωβουλή στελέχη του με ιδεολογικοπολιτικά ορθό υπόβαθρο.

Ξανά ο Νεοκλής

Παρά το ότι, λοιπόν, δεν έχει εκκινήσει επισήμως η ονοματολογία για το ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, οι σκέψεις, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα - από τη βάση μέχρι την ηγεσία. Τούτη τη στιγμή που μιλούμε, η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του νυν ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος θα ήθελε να ανανεώσει τη θητεία του - το ίδιο και η ηγεσία του κόμματος. Απ’ εκεί και πέρα, σίγουρα δεν θα επαναδιεκδικήσει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο νυν ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, λόγω ορίου θητειών που επιβάλλεται από το καταστατικό του ΑΚΕΛ. Ούτε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ενδιαφέρεται σήμερα για το ευρωψηφοδέλτιο, παρά το γεγονός ότι σε κάποια φάση, αρχές του 2018, είχε περάσει από το μυαλό της η ιδέα. Εν πάση περιπτώσει, για οικογενειακούς κυρίως λόγους (έχει γιο τελειόφοιτο) η κ. Χαραλαμπίδου επιλέγει να παραμείνει στην Κύπρο και να συνεχίσει στο κυπριακό Κοινοβούλιο. Η ίδια, πάντως, μέσα στον Ιούλιο είχε κλείσει οριστικά τη συζήτηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της με συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Cyprus Times, λέγοντας ότι «είναι σαν να παίζεις σε μια ομάδα στη θέση του στράικερ και να επιλέγεις να μείνεις στον πάγκο».

«Όχι» από Μαλά

Το όνομα του Σταύρου Μαλά -δύο φορές προεδρικού υποψηφίου του ΑΚΕΛ- συζητήθηκε πολύ για τις ευρωεκλογές, αλλά και αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει οριστικά. Το έκλεισε ο ίδιος ο κ. Μαλάς, πριν από μια εβδομάδα περίπου, σε συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού: Δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές για διάφορους λόγους - κυρίως πολιτικούς, αλλά και επαγγελματικούς, οικονομικούς. Ο κ. Μαλάς έχει πολιτικές διαφορές με το ΑΚΕΛ και δεν το έχει κρύψει, το έχει δηλώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του - θα ήθελε να δει το κόμμα να μετεξελίσσεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά, που να αντέχει ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα στο εσωτερικό του και να ευνοεί τις συνιστώσες. Επίσης, υπήρξε ζήτημα σε σχέση με τη ρήτρα του ΑΚΕΛ που αφορά το ποσοστό που πάει στο κόμμα από τις απολαβές των εκλελεγμένων με το ΑΚΕΛ κομματικών στελεχών αλλά και προσωπικοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο δρ Σταύρος Μαλάς μόλις πρόσφατα έχει αναλάβει την προεδρία της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη δημιουργία της πρώτης Κτηνιατρικής Σχολής στην Κύπρο, η οποία θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ αρχικά το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον κ. Μαλά να είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, στη συνέχεια, τελευταία στιγμή, του ανακοινώθηκε ότι κόπηκε με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

ΑΚΕΛ για Σταύρο

ΑΚΕΛικό στέλεχος της πρώτης γραμμής που μίλησε στον «Π», ζητώντας να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ο Σταύρος Μαλάς μένει εκτός της κούρσας των ευρωεκλογών για τους εξής πέντε λόγους:

  1. Αποτελεί προτεραιότητα του ΑΚΕΛ να στείλει στην Ευρωβουλή κομματικά στελέχη που θα διαδραματίζουν πολιτικό ρόλο στα δρώμενα των Βρυξελλών.
  2. Οι πρόσφατες επικριτικές του δηλώσεις για το ΑΚΕΛ και τον γενικό του γραμματέα έχουν δυσαρεστήσει τον στενό πυρήνα του κόμματος και όχι μόνον - θεωρείται ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τα εσκαμμένα. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» είχε πει ότι «στο ΑΚΕΛ νιώθουν πικραμένοι γιατί κάπως εξαπατήθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη» σε σχέση με το Κυπριακό, προσθέτοντας: «Χαριτολογώντας θα έλεγα ότι χαρακτηρίζονται από μία 'πολιτική αφέλεια' λόγω της διαφορετικής τους κουλτούρας. Το γνωρίζω αυτό από πρώτο χέρι» [15/6/2018].
  3. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, θεωρείται ότι αποκλίνει από τις θέσεις του ΑΚΕΛ και ρέπει σε κάποιες περιπτώσεις προς θέσεις που αγγίζουν ακόμα και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό το διαπίστωσαν στελέχη του ΑΚΕΛ που συνεργάστηκαν μαζί του στην κατάρτιση των προγραμματικών του θέσεων κατά την προεκλογική περίοδο των τελευταίων προεδρικών. Επιπρόσθετα, σε συνεντεύξεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» [4/7/2018] και στον «Φιλελεύθερο» [15/7/2018] είπε ότι ο ίδιος -σε αντίθεση με το τι έκανε το ΑΚΕΛ- θα ψήφιζε τις κρατικές εγγυήσεις για τη συμφωνία κυβέρνησης - Ελληνικής Τράπεζας για απορρόφηση του καλού κομματιού του Συνεργατισμού. Επιπλέον, είπε ότι για το καλό των πολιτών και για την προστασία του κόσμου θα ψήφιζε τις τροπολογίες των νομοθεσιών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  4. Μετά τις δύο συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες στις προεδρικές εκλογές, θεωρείται ότι έχει χάσει τη δυναμική του και εντός και εκτός κόμματος, συνεπώς δεν έχει πια πολλές πιθανότητες εκλογής.
  5. Δεν θεωρείται πολυσυλλεκτική προσωπικότητα, συνεπώς δεν θα προσθέσει ποσοστά στο κόμμα. Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι το 30% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του περασμένου Γενάρη περιλαμβάνει μεν ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στο ΑΚΕΛ, ψήφισαν το κόμμα δε για τις θέσεις του στο Κυπριακό και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, και όχι για τον κ. Μαλά.

Δεν ενδιαφέρεται ο Χρίστος

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί σε διάφορους κύκλους το όνομα του επαρχιακού γραμματέα Λευκωσίας - Κερύνειας του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη. Για το όνομά του, μάλιστα, έχει γίνει μια πρώτη κουβέντα στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Οπόταν κλείνει και αυτό το κεφάλαιο πριν καν καλά-καλά ανοίξει.

Θέλει ο Γεωργίου

Αυτός που ενδιαφέρεται για το ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και φαίνεται ότι και η ηγεσία του κόμματος καλοβλέπει την πιθανότητα είναι ο νυν βουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου (της Λάρνακας). Ο κ. Γεωργίου έχει παγκύπρια απήχηση και μέσα στον κόσμο του ΑΚΕΛ, αλλά και στις παρυφές της Αριστεράς, κυρίως για τα ζητήματα του Κυπριακού, της παιδείας και για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Του αναγνωρίζεται από την ηγεσία, αλλά και από τα μέλη του ΑΚΕΛ, ότι δεν κρύφτηκε, όπως έκαναν άλλοι που εμφανίζονται μόνο στα εύκολα, αλλά έδωσε και κέρδισε τις δύσκολες μάχες του κόμματος (π.χ. Μαρί), έχουν δυναμισμό και επιχειρήματα οι παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης και είναι αυτόφωτος.

Σκεύη, Άντρος, Άννα, Γιάννης

Άλλο όνομα που ακούγονται, είναι αυτό της νυν βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η υποψηφιότητα της οποίας καλύπτει το θέμα της γυναικείας παρουσίας στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Επιπλέον, σε περίπτωση εκλογής της, στη Βουλή θα τη διαδεχθεί ο Τουμάζος Τσιελεπής, κάτι το οποίο θα ήθελε πολύ να δει να γίνεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. Κάποια στελέχη έχουν σκεφτεί ότι καλή επιλογή θα μπορούσε να ήταν αυτή του δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη, ο οποίος έχει ισχυρή άποψη -τη λέει και έχει θετική απήχηση- υπέρ της λύσης του Κυπριακού, διεκδικεί με δυναμισμό και επιχειρήματα τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, έχει εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα - είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που ασχολείται με θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Επιπρόσθετα, έχει ακουστεί το όνομα της τέως βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών, νυν ανεξάρτητης, Άννας Θεολόγου, ωστόσο η συμπερίληψή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ θεωρείται απομακρυσμένο ενδεχόμενο. Τέλος, τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο του θεσμού των νέων δυνάμεων του ΑΚΕΛ, κάποιοι συζητούν το όνομα του προερχόμενου από το ΔΗΚΟ (της λεγόμενης καρογιανικής πτέρυγας) τέως προέδρου της ΝΕΔΗΚ Γιάννη Παναγιώτου. Ο κ. Παναγιώτου χαίρει εκτίμησης μέσα στο κόμμα της Αριστεράς (το όνομά του είχε μπει πέρσι από κάποια στελέχη και στο τραπέζι των συζητήσεων για προεδρικό υποψήφιο του ΑΚΕΛ) και εάν το θέλει κι ο ίδιος ενδεχομένως να τον δούμε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Τ/Κ στο ευρωψηφοδέλτιο

Τέλος, η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει πρόθεση να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο συμπερίληψης ενός Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Όπως είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζει ο «Πολίτης», στις σκέψεις της ηγεσίας του κόμματος βρίσκονται ήδη τα ονόματα δύο συγκεκριμένων Τουρκοκύπριων πολιτικών, αριστερών, τους οποίους το ΑΚΕΛ εμπιστεύεται. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ προτίθεται εντός Σεπτεμβρίου να αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις / συζητήσεις και με τους δύο αυτούς Τουρκοκύπριους, με στόχο ο ένας εξ αυτών να φιλοξενηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

 


Επιστροφή
στην αρχή