ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ: Δεν περνά η οριζόντια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ -ΔΗΚΟ τάσσονται εναντίον της θέσπισης της οριζόντιας επιλογής υποψηφίων για συγκεκριμένους λόγους.Ο ΔΗΣΥ ευνοεί την οριζόντια σε πρώτη φάση μόνο

Αλλη μια προσπάθεια να θεσπιστεί η οριζόντια ψηφοφορία ώστε να δοθεί επιλογή και σε όσους δεν επιθυμούν να ψηφίσουν κομματικό συνδυασμό ή σε όσους θέλουν να επιλέξουν υποψήφιο από άλλο κόμμα θα στεφθεί κατά τα φαινόμενα με αποτυχία. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών άρχισε χθες τη συζήτηση τεσσάρων προτάσεων για την οριζόντια ψηφοφορία, αλλά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ κατέστησαν ξεκάθαρο ότι απορρίπτουν αυτήν την προοπτική, ενώ ο ΔΗΣΥ ανέφερε πως ευνοεί τη θέσπιση της οριζόντιας μόνο για τις δημοτικές εκλογές, ώστε να αξιολογηθεί ο νέος θεσμός και αναλόγως να παρθούν αποφάσεις πρώτα για τις ευρωεκλογές και μετά για τις βουλευτικές.


Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου κάλεσε τους βουλευτές να μελετήσουν τις προτάσεις και την ερχόμενη Δευτέρα να τοποθετηθούν κατά πόσον επί θέματος αρχής συμφωνούν στην έναρξη ουσιαστικής συζήτησης. Αν η πλειοψηφία ταχθεί σε αυτό το στάδιο υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας, θα προχωρήσει η εξέταση των προτάσεων και η νομοτεχνική επεξεργασία τους, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθησή τους στην ολομέλεια της Βουλής. Αν επί θέματος αρχής προκύψει ότι η πλειοψηφία απορρίπτει τις προτάσεις, δεν θα προχωρήσει η συζήτηση στη Βουλή.


Από τις τέσσερις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν, οι δύο (από Γ. Περδίκη και Γ. Λιλλήκα) αφορούν τη θέσπιση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές. Άλλη πρόταση του κ. Περδίκη προβλέπει οριζόντια ψηφοφορία στις ευρωεκλογές και άλλη μία, από τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Νουρή και Δημήτρη Δημητρίου, προβλέπει οριζόντια επιλογή στις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Νουρής είπε συγκεκριμένα ότι διαχρονικά ο ΔΗΣΥ στηρίζει το δικαίωμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά. Γι’ αυτό προτείνουν εφαρμογή της οριζόντιας σε πρώτη φάση στις δημοτικές και αν το εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχημένο να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές και αργότερα στις βουλευτικές.


Η Ελένη Μαύρου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της οριζόντιας και εμμένει στη θέση του. Η οριζόντια προωθεί, είπε, την αποπολιτικοποίηση, συνιστά έμμεση μορφή πλειοψηφικού συστήματος και ανοίγει την πόρτα για χειραγώγηση κυρίως των μικρών κομμάτων. Ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι εκ πρώτης όψεως το κόμμα τάσσεται εναντίον των προτάσεων. Άφησε ανοικτό ωστόσο το ενδεχόμενο κατάθεσης «μιας άλλης πρότασης, με κόστος για το κράτος», την οποία όμως πρέπει, είπε, να καταθέσει η κυβέρνηση.

Υπ. Εσωτερικών
Τεχνικά προβλήματα

 

Αν και οι τέσσερις προτάσεις για θέσπιση της οριζόντιας ψηφοφορίας δεν συζητήθηκαν χθες, ώστε προηγουμένως να τοποθετηθούν επί θέματος αρχής όλα τα κόμματα, δόθηκε ο λόγος στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου είπε πως αν υπάρξει πολιτική απόφαση υπέρ της οριζόντιας, τότε το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει για τροποποιήσεις στις προτάσεις νόμου ώστε να γίνουν λειτουργικές. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αν περάσουν αλλαγές για την οριζόντια ψηφοφορία και στις σχολικές εφορείες «θα χρειαστούμε προσωπικό από το εξωτερικό για να κάνουμε εκλογές»!


Στην πρόταση για θέσπιση της οριζόντιας ψηφοφορίας ο Γιώργος Περδίκης περιέλαβε και πρόνοια για επαναφορά της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Όμως ούτε αυτή η πρόνοια συζητήθηκε χθες.


Επιστροφή
στην αρχή