Προτάσεις, παρασκήνιο και στο βάθος απεργία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το Προεδρικό έτοιμο να ρίξει και την Ζέτα στη διαπραγμάτευση - «Όχι» Αναστασιάδη στην πρόταση Συλλούρη, «ναι» στου Αβέρωφ

Παρά το ότι συνεχίστηκαν και χθες εργώδεις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση στον χώρο της Παιδείας διά της κατάθεσης δύο προτάσεων, το αδιέξοδο δεν φαίνεται να αίρεται. Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε χθες στο Προεδρικό από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και η δεύτερη λίγο αργότερα από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Η πρόταση του προέδρου της Βουλής απορρίφθηκε διά ζώσης από τον ίδιο τον Πρόεδρο, αντίθετα η πρόταση Αβέρωφ αντιμετωπίζεται θετικά από την κυβέρνηση. Όλες οι προτάσεις συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη χθες στο Προεδρικό στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας αλλά και η υπουργός Εργασίας και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από την Προεδρία.

Οι προτάσεις

Η πρόταση Συλλούρη την οποία παρουσιάζουμε αναλυτικότερα πιο κάτω διατυπώθηκε μετά από συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και προνοούσε μια σειρά αλλαγών που οι εκπαιδευτικοί ζητούν στο κείμενο που είχε συμφωνηθεί στο Προεδρικό στις 23 Αυγούστου. Η πρόταση Αβέρωφ (επίσης αναλυτικότερα πιο κάτω) που έγινε κατόπιν διαβούλευσης με το Προεδρικό επιμένει στη θέση ότι η συμφωνία της 23ης Αυγούστου θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα χρονιά, με μια διαδικαστική διαφοροποίηση. Ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ολικός διάλογος με θέμα τον εξορθολογισμό και τη μεταρρύθμιση της Παιδείας με καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2018. Ό,τι αποφασιστεί πρακτικά θα έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέβαλε τη χθεσινή του πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ύστερα από σειρά επαφών που είχε με στελέχη της Αλλαγής (η συντεχνία καθηγητών που πρόσκειται στον ΔΗΣΥ) και στελέχη της ΠΑΔΕΔ (συντεχνία δασκάλων ΔΗΣΥ). Πηγή του ΔΗΣΥ δήλωσε στον «Π» ότι τόσο οι καθηγητές όσο και οι δάσκαλοι συνομιλητές του κ. Αβέρωφ έδειξαν διάθεση συζήτησης βλέποντας ότι σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης το μόνο που απομένει στους εκπαιδευτικούς είναι η προσφυγή σε απεργιακά μέτρα. Κάποια από αυτά τα στελέχη είχαν χθες συνομιλίες και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κριτική τους να εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη επικοινωνίας με τον υπουργό Παιδείας, ακόμα και σε περίπτωση που αποδεχθούν την πρόταση Αβέρωφ και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης το επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με πηγή στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος ούτως ή άλλως, σε περίπτωση έναρξης ενός συνολικού διαλόγου για την Παιδεία, σκοπεύει να διευρύνει τον κύκλο των διαπραγματευτών αναθέτοντας κύριο ρόλο στη διαπραγμάτευση στην υπουργό Εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η υπουργός, όπως αναφέρθηκε, κλήθηκε και συμμετείχε και στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό.

Οι συντεχνίες

Πάντως στελέχη των συντεχνιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων, με τα οποία επικοινωνήσαμε χθες βράδυ, δήλωναν άγνοια για την απόρριψη της πρότασης Συλλούρη, διευκρινίζοντας όμως ότι η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου ούτως ή άλλως απορρίπτεται εκ των πραγμάτων. Οι προτάσεις της 23ης Αυγούστου όπως μας λέχθηκε απορρίφθηκαν από τις συντεχνίες την επόμενη μέρα και η απόρριψή τους δηλώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στη μεγάλη διαδήλωση των εκπαιδευτικών.

Εξάλλου σύμφωνα με έγκυρη εκπαιδευτική πηγή η πρόταση Αβέρωφ φαντάζει ουτοπική κυρίως σε ό,τι αφορά το τρίμηνο χρονοδιάγραμμα ενός συνολικού διαλόγου για την Παιδεία. «Συζητούμε τους δύο τελευταίους μήνες για το 13% των θεμάτων της Παιδείας και δεν έχουμε καταλήξει. Πώς σε τρεις μήνες θα καταλήξουμε σε όλα τα θέματα που αφορούν μια συνολική μεταρρύθμιση της Παιδείας;»

Οπότε αυτό που απομένει είναι το δημοψήφισμα των εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου με βάση το οποίο θα αποφασίσουν κατά πόσο θα επιλέξουν άμεσα απεργιακά μέτρα ή θα μπουν στη λογική μιας λευκής απεργίας.
Χθες οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις κινήθηκαν, στο πλαίσιο ενός brain storming, για μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν με ανοικτά τα σχολεία. Διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά μπορούν να λειτουργήσουν αλλά από την άλλη υπάρχει και η παραδοχή ότι η αναστάτωση που θα προκληθεί εντός του σχολείου θα φέρει τους εκπαιδευτικούς σε μεγαλύτερη ρήξη με τους γονείς. Γενικά μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών με τους οποίους συνομιλούμε θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει στους εκπαιδευτικούς άλλη αξιοπρεπή κίνηση πέραν της απεργίας. Κατανοούν μάλιστα ότι και η τακτική της κυβέρνησης τις τελευταίες δύο μέρες δείχνει να επιδιώκει μια μετωπική αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς θεωρώντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα αντέξουν και ότι η συνοχή των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα διαρραγεί.

Κάλυψη από Αβέρωφ σε Πρόεδρο Αναστασιάδη

Πρόταση αποτελούμενη από τρία σημεία κατέθεσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Παιδείας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 23 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν στο σωστό πλαίσιο. Το δεύτερο σημείο της πρότασης του κ. Νεοφύτου αφορά τον εντατικό διάλογο που προτείνει να αναπτυχθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα έθεσε το τέλος του χρονοδιαγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το τρίτο σημείο της πρότασης αφορά το όριο συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών των ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ αντίστοιχα οι οποίοι σήμερα αφυπηρετούν στο 61ο έτος ή στο 58ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια στιγμή κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να άρουν τα όποια μέτρα αντίδρασης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε κατ’ αρχήν στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι η πρόταση της 23ης Αυγούστου ήταν σαφέστατα βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση της 4ης Ιουλίου, και διερωτήθηκε «ποιος άλλος αρχηγός κράτους σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για ένα επιμέρους ζήτημα συναντάται με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις», θέλοντας έτσι να δείξει τη πλήρη στήριξή του στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «στόχος θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, η εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αλλά και η μετατροπή της κρίσης που έχει αναπτυχθεί σε ευκαιρία». Σχετικά με την πορεία διαμαρτυρίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης δεν του επιτρέπει να διαφωνήσει με την εκδήλωση της Τρίτης, ενώ εκθείασε τη συμπεριφορά των παρευρισκομένων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν είναι λύση η παραίτηση

Στο ερώτημα αν η απάντηση στην εκτόνωση της κρίσης είναι το αίτημα των χιλιάδων εκπαιδευτικών για παραίτηση του Κώστα Χαμπιαούρη, όπως αυτό επαναλήφθηκε και στην πορεία διαμαρτυρίας της Τρίτης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σημείωσε πως «εδώ πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα», και διερωτήθηκε εάν τελικά το πρόβλημα είναι προσωπικό και όχι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ενώ τόνισε πως δεν θα ήθελε να πιστέψει κάτι τέτοιο ή ότι η κρίση στην Παιδεία αφορά προσωπικά ζητήματα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποστολή «Π»: Δεν εφησυχάζουν οι Φινλανδοί

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 15:51 (τελευταία ενημέρωση 15:51)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε απεξάρτηση άτομα τρίτης ηλικίας

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 15:44 (τελευταία ενημέρωση 15:44)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντονμέζ: Μη αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Πολίτης News, 15:42 (τελευταία ενημέρωση 15:42)

Επιστροφή
στην αρχή