Airbnb: Φέρνει 1 εκατ. τουρίστες στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός τουριστών που ήρθαν πέρσι στο νησί μας επέλεξαν να διαμείνουν σε εναλλακτικά καταλύματα τύπου Airbnb.

Ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός τουριστών που ήρθαν πέρσι στο νησί μας και ο οποίος υπολογίζεται πάνω από το εκατομμύριο -αντιπροσωπεύει των 30% των τουριστικών αφίξεων- επέλεξαν να διαμείνουν σε εναλλακτικά καταλύματα τύπου Airbnb και άλλων αντίστοιχων εταιρειών, όπως το booking, το trip advisor, το hotels.com, το trivago κ.λπ. Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες τέτοια καταλύματα είναι διαθέσιμα στην Κύπρο, την ώρα που οι αδειούχες από τον ΚΟΤ κλίνες ανέρχονται στις 100 χιλιάδες.

 Η χώρα μας δεν είναι η μόνη που προσπαθεί αυτή την περίοδο, με την πρόταση νόμου των Αβέρωφ - Μυριάνθους, να επιβάλει μια κάποια ρύθμιση στο φαινόμενο της ημερήσιας ενοικίασης επαύλεων, σπιτιών, εξοχικών και διαμερισμάτων που ευνοείται από την έκρηξη της ψηφιακής οικονομίας αλλά και την ανάγκη των τουριστών να «νιώσουν σαν ντόπιοι».

Ρύθμιση κι αλλού

Η Πάλμα στη Μαγιόρκα θα απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να νοικιάζουν τα σπίτια τους στους τουρίστες σε μία προσπάθεια να βάλει τάξη στον υπέρ τουρισμό, μία έννοια συνώνυμη με την τουριστική ρύπανση. Περιορισμούς έθεσε και η Βαρκελώνη. Στην άλλη άκρη του κόσμου, ακριβώς τον ίδιο τρόπο που επιχειρεί η χώρα μας, τη δημιουργία ενός μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όσοι θέλουν να διαθέτουν τα σπίτια ή τα διαμερίσματά τους με ημερήσια ενοικίαση σε ντόπιους ή ξένους τουρίστες, έχει εφαρμόσει τις τελευταίες μέρες και η Ιαπωνία. Η προσπάθεια είναι να ελέγξει τα διαφυγόντα κέρδη αλλά και τη λεγόμενη τουριστική ρύπανση.

 Αθέμιτος ανταγωνισμός κ.λπ.

 Η εκστρατεία λόμπινγκ της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας και της επαγγελματικής τάξης των κτηματομεσιτών, με στόχο να τραβήξει τα λουριά στο φαινόμενο ημερήσιας ενοικίασης μη τουριστικών καταλυμάτων η πολιτεία, φαίνεται να βαίνει αισίως αφού όλα τα κόμματα συμφωνούν πως θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Σε πρώτο στάδιο των επαύλεων και αργότερα των διαμερισμάτων.

 Τα επιχειρήματα που εκφράζονται είναι τα εξής:

 

-     Πέραν του ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός τίθεται ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης απέναντι στον νόμο είτε αυτοί είναι οι κανονισμοί που διέπουν την ποιότητα των τουριστικών διαμερισμάτων (οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο και για την ασφάλεια και υγεία) και την επιθεώρησή τους, είτε τα τέλη και τους φόρους που πληρώνονται.

 

-     Πολλές από τις επαύλεις που ενοικιάζονται ανήκουν σε ξένους που τις αγόρασαν για να έρχονται στην Κύπρο ένα-δύο μήνες τον χρόνο. Συνεπώς τα έσοδα από τις ημερήσιες ενοικιάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έρχονται καν στην Κύπρο, άρα η φορολόγηση θα επιστρέψει τουλάχιστον ένα ποσό στον τόπο.

 

-     Ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει πιέσει τις τιμές της διαμονής σε ξενοδοχεία ή άλλα τουριστικά καταλύματα προς τα κάτω.

 

-     Έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός διαμερισμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση, όπως είδαμε και στην έρευνά μας την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων. Όπως μας είχε πει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, ένα τεράστιο ποσοστό ιδιοκτητών διαμερισμάτων της τάξης του 70-75% έχουν κατευθυνθεί στην ημερήσια ενοικίαση, κυρίως στα παράλια.

 

-     Υπάρχουν καταγγελίες ότι αμαυρώνεται το τουριστικό μας προϊόν λόγω κακής υπηρεσίας που προσφέρονται σε κάποια διαμερίσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύονται μαϊμού.

 

Υπάρχουν και τα θετικά

Κι ενώ η ημερήσια ενοικίαση έχει από πολλούς δαιμονοποιηθεί για τα κακά που φέρνει, τα πράγματα δεν είναι μαύρο άσπρο. Υπάρχουν και τα θετικά.

Καταρχήν η Κύπρος θεωρείται ένας ακριβός προορισμός στον τουριστικό χάρτη. Η αύξηση της προσφοράς μέσω της μεθόδου Airbnb και άλλων, αλλά και οι σχετικά χαμηλότερες τιμές ενοικίασης των, μη αδειοδοτημένων ως τουριστικά καταλύματα, διαμερισμάτων, υποχρεώνει τους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές κάτι από το οποίο επωφελούνται και οι ντόπιοι τουρίστες.

Βοήθησε επίσης στην καλύτερη απόδοση της αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν ακίνητα ως επένδυση και με την ημερήσια ενοικίαση παρά το ρίσκο έχουν περισσότερα έσοδα.

Μία άποψη που εκφράζεται είναι πως η τουριστική βιομηχανία του τόπου έχει ευνοηθεί κι έχει λάβει πολλά κίνητρα με τελευταίο τη δωρεάν αύξηση του συντελεστή σε ξενοδοχεία της τάξης του 20%. Και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι ποια ανάλογα κίνητρα δίνονται στους πολίτες αυτού του κράτους και μάλιστα δωρεάν, οι οποίοι δικαιωματικά εκμεταλλεύονται μέσω της ημερήσιας ενοικίασης τις περιουσίες τους για να έχουν έξτρα εισοδήματα.

Όπως θα δούμε και με την ιστορία του Γ. παρακάτω, την εποχή της κρίσης και της μεγάλης ανεργίας πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τις πλατφόρμες ημερήσιας ενοικίασης και φιλοξενίας και κατάφεραν να έχουν ένα εισόδημα από την εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων τους.

«Παίρνω έναν μισθό έως και 1.000 ευρώ από το Airbnb»

 Ο Γ. είναι άνεργος. Πριν από δύο χρόνια λόγω ασθενείας η μητέρα του μετακόμισε στο σπίτι της αδελφής του για να έχει περισσότερη φροντίδα. Το διαμέρισμα σε κεντρική περιοχή της Λευκωσίας έμεινε άδειο και η οικογένεια αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά. Αντί να το βάλει σε βραχυχρόνιο ενοίκιο, θεώρησε πως το ημερήσιο θα ήταν πιο προσοδοφόρο και έτσι επέλεξε την πλατφόρμα Airbnb. Ο Γ. έκανε μια μικρή ανακαίνιση, του τριών υπνοδωματίων διαμερίσματος, και φρόντισε να βρει μια καθαρίστρια που να είναι διαθέσιμη γιατί όπως μας λέει η καθαριότητα είναι το παν. Το ημερήσιο ενοίκιο είναι κοντά στα 60 ευρώ το βράδυ, συν 20 ευρώ για το καθάρισμα, μπορούν δηλαδή έξι άτομα να μοιραστούν τα έξοδα έχοντας ο καθένας ένα ημερήσιο κόστος διαμονής που δεν φτάνει καν τα 15 ευρώ. Ένας σοβαρός λόγος για την επιτυχία αυτού του είδους των πλατφόρμων οι οποίες επιτρέπουν σε κάποιον να έχει μια φθηνή διαμονή σε έναν αξιοπρεπή χώρο. Ο Γ. πληρώνει την προμήθεια στο Airbnb που είναι περίπου 3-5 ευρώ στα 100.

 «Τώρα τα βραχυχρόνια ενοίκια είναι ακριβά. Μπορεί να έπαιρνα και 600 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο από αυτό το διαμέρισμα. Ωστόσο όταν είχα αποφασίσει να το ενοικιάσω το διαμέρισμα τα ενοίκια ήταν πολύ χαμηλότερα. Τώρα ίσως και να μου συμφέρει το μηνιαίο, αλλά και με το Airbnb μπορεί στους μήνες αιχμής να βγάλω και 1.000 ευρώ τον μήνα. Φυσικά υπάρχουν και περίοδοι όπου η δουλειά είναι μειωμένη, όπως ο Ιανουάριος και ο Δεκέμβριος, αλλά τα έσοδα αντισταθμίζονται με τους υπόλοιπους μήνες. Για μένα είναι ένα σημαντικό έσοδο γιατί δεν εργάζομαι εδώ και λίγο καιρό. Αν δεν είχα αυτό το διαμέρισμα κι εάν δεν το έβαζα στο Airbnb δεν θα είχα χρήματα για να περάσω».

 Στο διαμέρισμά του έμειναν από Κύπριοι απόδημοι, κάποιοι από την Αυστραλία έμειναν πάνω από μήνα, Ελλαδίτες, Ουκρανοί. Γενικά μας λέει άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Συνήθως οι φιλοξενούμενοί του διαμένουν μία περίπου βδομάδα. Χρησιμοποιούν το σπίτι σαν βάση για να εκδράμουν σε ολόκληρη την Κύπρο.

 Η επιτυχία, όπως μας λέει, στην ημερήσια ενοικίαση είναι να προσέχεις τους πελάτες σου. Να τους δείχνεις ενδιαφέρον. «Θέλει τρέξιμο. Δεν είναι απλό το ζήτημα γιατί υπάρχουν και τα reviews στην πλατφόρμα που παίζουν ρόλο στην πελατεία που θα έχεις. Εγώ την πρώτη μέρα που θα έρθουν τους βάζω στο ψυγείο και κάτι για να έχουν σαν πρόγευμα, γιατί πού να τρέχουν να βρίσκουν. Τους έχω επίσης διάφορα ενημερωτικά με χάρτες της Λευκωσίας και τα αξιοθέατα για να έχουν από πού να ξεκινήσουν. Όλα αυτά τα εκτιμούν για αυτό έχω και θετικά σχόλια στο Airbnb».

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή