Αγόρευσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-Βολές κατά Κυβέρνησης για Συνεργατισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπήρξε σειρά ενεργειών για να βρεθεί λύση και όχι ολιγωρία, που θα διασφαλίζει τους καταθέτες τονίζουν στον «Π» πηγές, με γνώση των διεργασιών

Η χθεσινή τρίωρη κατάθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην ερευνητική επιτροπή για τις συνθήκες κατάρρευσης του συνεργατικού χρηματοπιστωτικού τομέα αποτέλεσε μια ευκαιρία για τον επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να επαναλάβει όσα στο παρελθόν έχει διατυπώσει και στη Βουλή για κακοδιαχείριση και λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς, διανθίζοντας τη διήγησή του με περισσότερο παρασκήνιο για τις πιέσεις που ασκούσαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για την άντληση κεφαλαίων πολύ πριν φτάσουμε στον Μάρτιο του 2018. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως πηγές εσωτερικά σημειώματα του Υπουργείου Οικονομικών. Από το 2016 επόπτες και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστελναν προειδοποιήσεις, υποστήριξε ο γενικός ελεγκτής. Τα σημειώματα αυτά περιήλθαν στην κατοχή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Ιούνιο όταν ζητήθηκε από το υπουργείο όλο το υλικό που αφορά τον Συνεργατισμό.

Απόσταση

Προκύπτει ωστόσο μια μεγάλη απόσταση μεταξύ της ερμηνείας που δίνει ο κ. Μιχαηλίδης στους χειρισμούς κυβέρνησης και διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και των ενεργειών που πράγματι γίνονταν για την άντληση κεφαλαίων.

Ο κ. Μιχαηλίδης διαπιστώνει ολιγωρία, ανεπάρκεια και σκόπιμη απόκρυψη, ενώ η άλλη πλευρά κάνει λόγο για μια συστηματική προσπάθεια ώστε με συντεταγμένο τρόπο να βρεθεί λύση χωρίς να διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στην επιτροπή ότι τον Ιούνιο του 2017 η επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας Ντανιέλ Νουί προειδοποίησε για κρίσιμη ανάγκη κεφαλαίων, εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση των ΜΕΔ και ζήτησε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο β’ για την περίπτωση μη ευόδωσης των προσπαθειών της Citigroup σχετικά με την εξεύρεση επενδυτών. Τον Νοέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε με κούρεμα καταθέσεων αν δεν είναι εφικτό να αντληθούν κεφάλαια από επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2017 είχε σαφή γνώση των προβλημάτων του Συνεργατισμού και για την ανάγκη υψηλών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών, ύψους από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Τι είχε γίνει

Πηγές με γνώση των γεγονότων επιβεβαιώνουν στον «Π» ότι υπήρχαν από το καλοκαίρι του 2017 ενδείξεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά απορρίπτουν τον συνολικό συλλογισμό του κ. Μιχαηλίδη περί αδράνειας και επιπόλαιων κινήσεων.

Υπήρξε σειρά ενεργειών, γρήγορων και ταυτόχρονων, για να βρεθεί λύση, και όχι ολιγωρία, μια λύση που θα διασφαλίζει τους καταθέτες, τονίζουν στον «Π» οι ίδιες πηγές. Δεν ήταν μυστικό ότι αναζητούνταν κεφάλαια, προσθέτουν, και υπενθυμίζουν ότι η ΣΚΤ λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον όπου και οι άλλες τράπεζες είχαν προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων.

Την περίοδο που η κ. Νουί διατύπωσε τις ανησυχίες της είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εισαγωγής στο ΧΑΚ, ενώ αποφασίστηκε η διανομή δωρεάν μετοχών -μια κίνηση που ο επέκρινε ο κ. Μιχαηλίδης- προκειμένου να εκπληρωθεί το κριτήριο της διασποράς των μετοχών. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο για την αποχώρηση του κράτους από τη ΣΚΤ, που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλεπόταν η είσοδος νέων μετόχων με αύξηση κεφαλαίου και όχι με πώληση των μετοχών του κράτους, ώστε να ενισχυθούν τα κεφάλαια της ΣΚΤ.

Υπήρξε συντεταγμένη προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ, όπως ήταν η αρχική συμφωνία με τους δανειστές, τονίστηκε στον «Π».

Η διανομή μετοχών σκόνταψε, το καλοκαίρι του 2017, στις αντιρρήσεις των εποπτικών αρχών, ενώ για να κερδηθεί χρόνος η ΣΚΤ προχώρησε σε λογιστικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να υποχωρήσουν από τα επίπεδα του 60%.

Τον Δεκέμβριο η Citigroup οργανώνει συνάντηση με επενδυτές στο Λονδίνο, στην οποία προέκυψε η ανάγκη να δοθούν περισσότερες επιλογές στους ενδιαφερομένους, πέραν της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο η ΣΚΤ ήταν έτοιμη να τρέξει διαδικασία εισόδου σε χρηματιστήριο. Μεσολάβησαν οι προεδρικές εκλογές και τον Μάρτιο έτρεξε η διαδικασία -που έδινε περισσότερες επιλογές στους επενδυτές- η οποία κατέληξε στο ντιλ με την Ελληνική Τράπεζα.

«Δεν υπήρξε ολιγωρία», επανέλαβαν οι πηγές, οι οποίες σημείωσαν την ιδιαιτερότητα ενός τραπεζικού ιδρύματος: «Χρειάζεται ένας μανδύας εμπιστοσύνης και ηρεμία για να τρέξεις τη στρατηγική σου. Χωρίς χρόνο και ηρεμία δύσκολο να γίνουν πράγματα».

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταθέτοντας στην ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό εξαπέλυσε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και τον Χάρη Γεωργιάδη για την κατάρρευση της ΣΚΤ.

Στα σημειώματα που περιήλθαν στην κατοχή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας -μεταξύ των οποίων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- του επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Πιστωτικά Ιδρύματα Διονύση Διονυσίου, ο κ. Μιχαηλίδης βλέπει έντονη προσπάθεια -μίλησε για γινάτι- να αποτραπεί ο έλεγχος στη ΣΚΤ, αλλά και μια προσπάθεια εκούσιας παραβίασης των όρων της κρατικής στήριξης ώστε να δρομολογηθεί η νομική συγχώνευση των 18 ΣΠΙ. Ήθελαν τη συγχώνευση, αλλά δεν ήθελαν και να αναλάβουν την ευθύνη, σχολίασε ο γενικός ελεγκτής, ενώ θεωρεί τη συγχώνευση ως μια από τις αιτίες της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Την προτροπή για εκούσια παραβίαση ο κ. Μιχαηλίδης τη θεωρεί ποινικό αδίκημα.

Στην κατάθεση -που θα συνεχιστεί τη Δευτέρα- ο κ. Μιχαηλίδης έστρεψε τα βέλη του ειδικά κατά του υπουργού Οικονομικών. Κερασάκι στην τούρτα ο ισχυρισμός του κ. Μιχαηλίδη για ύπαρξη λίστας με διαγραφές δανείων, η οποία είχε σταλεί για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Κατά τα άλλα, το υπουργείο δεν παρενέβαινε», ήταν το δηκτικό σχόλιο του γενικού ελεγκτή.

Στοχεύοντας προς τον Χάρη Γεωργιάδη, ο γενικός ελεγκτής τον κατηγόρησε ότι απέκρυψε από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρά προβλήματα.

«Για πολλά θέματα ουσίας, π.χ. για έντονες επισημάνσεις εποπτικών αρχών, ο ΥΠΟΙΚ κρατούσε το Υπουργικό Συμβούλιο στο σκοτάδι. Έκανε σημειώματα σε Υπουργικό και τα κυριότερα τα άφηνε πίσω. Όπως τον κίνδυνο για το σχέδιο β’, την ανάγκη σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Ελληνική, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε ότι δεν είναι συμφέρουσα γιατί είναι μια λύση ανάγκης.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 16:46 (τελευταία ενημέρωση 16:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 15:11 (τελευταία ενημέρωση 15:11)

Επιστροφή
στην αρχή