Αγωνία για τον Αγ. Αντύπα στο Πυρόι εκφράζει η κοινότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

«Θέλουμε να γίνουμε εκσκαφές στο Πυρόι γιατί έχουμε υποδείξει ομαδικούς τάφους και έχουμε πληροφορίες και για άλλους τάφους» είπε.

Την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Εκκλησία του Αγίου Αντύπα Πυροϊου, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυροϊου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού.

Αντιπροσωπεία της κατεχόμενης κοινότητας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Αδάμου, και του προσφυγικού Σωματείου "Το Πυρόι" επέδωσε το πρωί ψήφισμα στο Προεδρικό με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αφορμή την επέτειο κατάληψης του χωρίου από τα κατοχικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1974.

Εξάλλου σε επιστολή που επέδωσαν οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας  για επιδιόρθωση της βυζαντινής εκκλησίας του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον `Αγιο Αντύπα. Όπως αναφέρεται σε επιστολή, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιθεώρηση και καταγραφή της κατάστασης της εκκλησίας και να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης.

Οπως ανέφερε ο κ. Αδάμου στο ΚΥΠΕ, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά.

"Η εκκλησία του Αγίου Αντύπα είναι η μοναδική που είναι αφιερωμένη στον Αγιο αυτό και υπολογίζουμε ότι είναι η πιο παλιά εκκλησία στην Κύπρο", είπε.

Εξάλλου, ο κ. Αδάμου είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στο Πυρόι και ζήτησε να γίνουν εκσκαφές.

"Θέλουμε να γίνουμε εκσκαφές στο Πυρόι γιατί έχουμε υποδείξει ομαδικούς τάφους και έχουμε πληροφορίες και για άλλους τάφους" είπε. 

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε ζητείται λύση του Κυπριακού που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες ολόκληρου του πληθυσμού στο νησί, θα είναι βιώσιμη και λειτουργική και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και θα διασφαλίζει ότι  η Κύπρος παραμένει ενιαίο κράτος με πλήρη κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία.

Στο ψήφισμά τους, οι κάτοικοι διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και επανένωση του νησιού. Το Πυρόι κατελήφθη δύο μέρες μετά την συμφωνηθείσα εκεχειρία στις 16 Αυγούστου 1974.
 
Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι ζητούν την απαγκίστρωση της κοινότητας από τα τουρκικά στρατεύματα, με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας που θα βοηθήσει, όπως αναφέρουν, τα μέγιστα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας, και θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας μέσω της κοινότητας.

ΚΥΠΕ


Επιστροφή
στην αρχή