Αγώνα διαρκείας προαναγγέλλει η ΠΟΕΔ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με τίτλο «Ενωμένοι για αγώνα, αγώνα διαρκείας μέχρι τη δικαίωση», η ΠΟΕΔ απέστειλε στα σχολεία εγκύκλιο με οδηγίες προς τα μέλη της

Με τίτλο «Ενωμένοι για αγώνα, αγώνα διαρκείας μέχρι τη δικαίωση», η ΠΟΕΔ απέστειλε στα σχολεία εγκύκλιο με οδηγίες προς τα μέλη της, τα οποία καλεί να ακολουθήσουν ως αντίδραση στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ηςΙουλίου.   
 
Στην εγκύκλιο της, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αμαυρώνεται από τη σοβαρή και πρωτοφανή κρίση που έχει περιέλθει η Παιδεία του τόπου από τις 4 Ιουλίου 2018. Μια κρίση που έχει φτάσει σε οριακά επικίνδυνο σημείο και η οποία "οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ετσιθελική στάση που τήρησε το Υπουργείο Παιδείας και υιοθέτησε πλήρως η Κυβέρνηση", σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.
 
Σημειώνει ότι καταστρατηγήθηκαν οι συνταγματικά καθορισμένες και νομοθετικά ρυθμισμένες διαδικασίες διαλόγου και διαπραγμάτευσης και λήφθηκαν μονομερώς και παράνομα αποφάσεις που επηρεάζουν όρους και συνθήκες εργοδότησης των εκπαιδευτικών, αλλά και ευρύτερα την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
 
«Την ίδια ώρα, με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο επιχείρησαν να πλήξουν με δηλώσεις, δημοσιεύματα και ανακοινώσεις την αξιοπρέπεια, το ήθος, τον επαγγελματισμό, τη φιλοτιμία, την εργατικότητα του εκπαιδευτικού κόσμου. Οι μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Ιουλίου 2018, δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως διατείνονται ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης και η Κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι με τις αποφάσεις αυτές, αλλά και τη ρητορική που χρησιμοποίησαν όλο αυτό το διάστημα, είναι πασιφανές ότι το Δημόσιο Σχολείο μετατρέπεται σε λογιστικό φύλλο, τα παιδιά σε στεγνούς αριθμούς και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών θα επιστρέψει σε παρωχημένες εποχές.
 
«Η φράση που χρησιμοποιήθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση «…Θέλουμε τους εκπαιδευτικούς στην έδρα…», αποδομεί και γκρεμίζει όλη τη φιλοσοφία και λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Καταδεικνύει ότι το όραμά μας για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζεται απαράδεκτα και επικίνδυνα με οικονομικίστικες προσεγγίσεις, χωρίς οποιαδήποτε επιστημονικά εκπαιδευτικά ή/και παιδαγωγικά κριτήρια και επιχειρήματα», συμπληρώνει.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι ως ΠΟΕΔ πρόταξαν, όλο αυτό το διάστημα, την αδιαπραγμάτευτη απαίτησή τους, που αποτελεί και υποχρέωση της Κυβέρνησης για σεβασμό των θεσμικών διαδικασιών διαλόγου που το ίδιο το κράτος έχει θεσπίσει.
 
«Προτάξαμε ακόμη, την ανάγκη για σεβασμό της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και του πολυδιάστατου και σημαντικού έργου που ευσυνείδητα επιτελεί. Προτάξαμε τέλος, την απαίτηση τόσο εμάς των εκπαιδευτικών όσο και ολόκληρης της κοινωνίας για ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο η οποία θα προέλθει μέσα από τον ουσιαστικό θεσμικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Διάλογος που θα προσεγγίσει ολιστικά και σφαιρικά όλα τα ζητήματα της Εκπαίδευσης και όχι αποσπασματικά όπως γίνεται μέχρι και σήμερα», προσθέτει.
 
Η ΠΟΕΔ αναφέρει, ακόμη, ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος καλείται και κατά τη φετινή σχολική χρονιά να διαχειριστεί τα πολύπλοκα και δύσκολα θέματα της σχολικής καθημερινότητας και της μαθησιακής διαδικασίας, όπως κάθε χρόνο, με αξιοπρέπεια.
 
«Αξιοπρέπεια που έγινε συνειδητή προσπάθεια, από το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και όσους επιτηδευμένα συγχρονίστηκαν μαζί τους, να ποδοπατηθεί και να συνθλιβεί μέσα από αναλήθειες, παραπλανητικά στοιχεία, ανοίκειες και άδικες κατηγορίες και επιθέσεις. Έγινε, επίσης, προσπάθεια να καταρρακωθεί το ήθος και να τσαλακωθεί η ευσυνειδησία που διακρίνουν τον εκπαιδευτικό κόσμο, απλώς και μόνο για να τον πλήξουν και να μπορέσουν έτσι να θέσουν σε εφαρμογή τους ετσιθελικούς σχεδιασμούς τους. Απέναντι σε όλα αυτά, όμως, ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε, με άκαμπτη αποφασιστικότητα και πρωτοφανή ετοιμότητα για αγώνα, όρθωσε το ανάστημά του και βροντοφώναξε στις δύο μεγαλειώδεις πορείες διαμαρτυρίας που έγιναν, όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου», προσθέτει.
 
Ο εκπαιδευτικός κόσμος, συνεχίζει η ΠΟΕΔ, δήλωσε και δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα το Δημόσιο Σχολείο, την αξιοπρέπειά του και τις σωστές διαδικασίες διαλόγου και διαπραγμάτευσης.
 
«Την ίδια ώρα όμως, με αφοσίωση στο καθήκον απέναντι στα παιδιά και με την αστείρευτη ευσυνειδησία που τον διακρίνει, θα συνεχίσει να επιτελεί το δύσκολο και πολυδιάστατο έργο που επωμίζεται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών», σημειώνει.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης συζήτησε διεξοδικά και αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επόμενα βήματά του, ως αντίδραση σε όσα το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έπραξαν και πράττουν από τις 2 Ιουλίου 2018.
 
Όπως σημειώνει, οι  αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα γνωστοποιούνται με σαφήνεια σε χρόνο που η Οργάνωση θα κρίνει και θα αποφασίζει, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη στρατηγική που έχει αποφασίσει ή θα αποφασίζει.
 
Στην εγκύκλιο αναφέρονται και τα πρώτα μέτρα αντίδρασης που λαμβάνει η οργάνωση στις σχολικές μονάδες, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2018.
 
Στη συνέχεια, αναφέρει η ΠΟΕΔ, θα απευθυνθεί με νέα εγκύκλιο στα σχολεία για τις επόμενες αποφάσεις μέτρων που θα ανακοινώσει.
 
«Σημειώνουμε εμφατικά, ότι πρώτιστος και μέγιστος στόχος είναι να μην επηρεαστούν, κατά το δυνατό, τα παιδιά από τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν ή να επηρεαστούν στον μικρότερο δυνατό βαθμό. Τα παιδιά τα οποία θα διδαχθούν το καλύτερο μάθημα ζωής από τους δασκάλους και τις δασκάλες τους, μαθαίνοντάς τα να διεκδικούν με αποφασιστικότητα και δυναμισμό το δίκαιό τους όταν αυτό πλήττεται και καταπατείται», προσθέτει.
 
Μέτρα
--------
Τα πρώτα μέτρα αντίδρασης που αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΠΟΕΔ είναι ότι  όλοι οι εκπαιδευτικοί (Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) παραμένουν στα σχολεία που είναι τοποθετημένοι και δεν εξέρχονται από αυτά για να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε δράσεις (επιμόρφωσης, συντονισμού ή άλλες) που τους καλεί το Υπουργείο Παιδείας, ότι οι εκπαιδευτικοί (Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης) δεν θα συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη από το Υπουργείο Παιδείας Επιμόρφωση (Διήμερο Εκπαιδευτικού) είτε εντός είτε εκτός της σχολικής μονάδας και αντί αυτής, καλούν τις Διευθύνσεις και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους των σχολείων να πραγματοποιήσουν επιπλέον, εμβόλιμες, συνεδρίες προσωπικού για το κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας & Υγείας στους σχολικούς χώρους, και τα ερωτήματα, οι προβληματισμοί, οι απορίες και οι ασάφειες που ενδέχεται να προκύψουν να αποσταλούν, από όσα σχολεία το επιθυμούν, στην ΠΟΕΔ η οποία με τη σειρά της θα αναλάβει να τα αξιοποιήσει στις συναντήσεις που θα έχει με το Υπουργείο Παιδείας για το κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας & Υγείας.
 
Σύμφωνα με τα μέτρα, οι Διευθύνσεις των σχολείων θα αποστείλουν επιστολή (την οποία θα ετοιμάσει η ΠΟΕΔ και θα προωθήσει στα σχολεία) στην Αρμόδια Αρχή απαιτώντας να δοθούν σε κάθε σχολική μονάδα Πιστοποιητικά Καταλληλότητας για όλους τους χώρους εντός του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, γήπεδα, αυλή κ.ά.), μέχρι την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, οι Διευθύνσεις και το προσωπικό των σχολείων δεν θα προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή/και διαδικασίες που σχετίζονται με το σχολικό πρόγραμμα, κατανομή τάξεων και μαθημάτων, έλεγχος και διανομή βιβλίων ή/και γραφικής ύλης στις τάξεις, έλεγχος υλικών περιουσίας ή/και μεταφορά τους στις τάξεις (π.χ. Η/Υ), ανάληψη υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων από το προσωπικό, επικοινωνία με τα οικεία Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας και αποστολή στοιχείων ή/και εγγράφων που σχετίζονται με διάφορες πληροφορίες για τη σχολική μονάδα.
 
Σημειώνει ότι το μόνο έντυπο που θα αποσταλεί προς τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας είναι το έντυπο ανάληψης καθηκόντων από το προσωπικό του σχολείου.
 
Μέσα στα μέτρα είναι και η σύσταση σε κάθε σχολική μονάδα Επιτροπής Αγώνα την οποία θα συντονίζει ο Τοπικός Υπεύθυνος ΠΟΕΔ και η οποία θα είναι ο σύνδεσμος του κάθε σχολείου με την ΠΟΕΔ.
 
Σύμφωνα με τα μέτρα, τα μηνύματα του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη δεν θα διαβάζονται και δεν θα διανέμονται ούτε στα παιδιά ούτε και στο Διδασκαλικό Σύλλογο.

Αναφέρουν, επίσης, ότι την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΟΕΔ, με αποκλειστικό θέμα την εξουσιοδότηση του ΔΣ της Οργάνωσης για να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που αυτό θα κρίνει σκόπιμα, περιλαμβανομένων και απεργιακών, για την προάσπιση των συμφερόντων του Κλάδου και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, μετά τις ετσιθελικές και απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου 2018.
 
Η ΠΟΕΔ αναφέρει, τέλος, ότι οι λεπτομέρειες για την Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των μελών της θα ανακοινωθούν σύντομα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή