Αγαπητέ μου κύριε Πρόεδρε (Του Διονύση Διονυσίου)

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Τη βδομάδα που πέρασε πήρα διά χειρός από το Προεδρικό Μέγαρο έναν φάκελο με έγγραφα και πρακτικά από τις συναντήσεις που διεξήχθησαν στο Κραν Μοντανά

Τη βδομάδα που πέρασε πήρα διά χειρός από το Προεδρικό Μέγαρο έναν φάκελο με έγγραφα και πρακτικά από τις συναντήσεις που διεξήχθησαν με αντικείμενο το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Τον φάκελο αυτό συνόδευε μια πολύ προσωπική επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Δεν νομιμοποιούμαι να αναφερθώ στο περιεχόμενο του φακέλου ο οποίος φέρει τη σήμανση «Απόρρητο», ωστόσο για σκοπούς συγγραφής αυτού του άρθρου νομίζω ότι και ο ίδιος ο φίλος Πρόεδρος θα μου επέτρεπε να αναφέρω ότι τα έγγραφα αυτά έχουν ως στόχο να τεκμηριώσουν τις θέσεις που ο κ. Αναστασιάδης προβάλλει δημόσια για τους λόγους της αποτυχίας των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο.

 

 

Αγαπητέ μου κύριε Πρόεδρε

 

Παρότι έχω τοποθετηθεί τις τελευταίες βδομάδες αρκετές φορές σε ό,τι αφορά την έκβαση αυτών των συνομιλιών στο Κυπριακό, θα σε παρακαλούσα να μου επιτρέψεις να ξεκινήσω αυτό το άρθρο με έναν αφορισμό. Το Κραν Μοντανά ανήκει πλέον στην Ιστορία. Δεν έχει πλέον καμιά σημασία να συζητούμε για το ποιος έφταιξε, γιατί κατέρρευσαν οι συνομιλίες, γιατί, ενώ βρεθήκαμε για πρώτη φορά τόσο κοντά στην επίτευξη τελικής λύσης, αυτό δεν έγινε κατορθωτό.

Όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι το Κυπριακό κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί. Για πολλούς λόγους: Γιατί σήμερα εντός ΕΕ μας συμφέρει, γιατί πρέπει να αποκλείσουμε τον πόλεμο, γιατί πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη γεωπολιτική μας θέση στην Ανατ. Μεσόγειο, γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια όλων των Κυπρίων πρέπει να έχουν μέλλον σε αυτόν τον τόπο.

Αν λοιπόν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να αναλωνόμαστε σε ένα αδιέξοδο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με τους Τ/Κ.

Αν στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, το Κραν Μοντανά δεν μπορεί να αποτελέσει ένα δεύτερο πεδίο μάχης ενόψει προεδρικών, αλλά μια ήρεμη πλατφόρμα επί της οποίας όλοι πρέπει να αναλογιστούμε και να προβληματισθούμε, όπως μας ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι έχουμε μπροστά μας. Αν θέλουμε δε να είμαστε σοβαροί στο πλαίσιο αυτής της περισυλλογής, πέρα από αυτοκριτική, πρέπει κατά κύριο λόγο να δούμε και όσα θετικά προέκυψαν.

 

Και προέκυψαν πάρα πολλά θετικά και σοβαρά θέματα τα οποία δεν μπορούμε να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων:

 

  • Για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος το θέμα της κατάργησης των συνθηκών εγγυήσεων του 1960, οι οποίες δεν επέτρεψαν ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει ως ένα νορμάλ κράτος. Στην πραγματικότητα τα γεγονότα του 1963-64 και τα τραγικά γεγονότα του 1974 δεν άφησαν την Κύπρο να λειτουργήσει ως ένα φυσιολογικό κράτος. Ούτε σήμερα, παρότι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, η Κύπρος είναι νορμάλ κράτος και αυτό το γνωρίζεις από πρώτο χέρι όταν τον Μάρτιο του 2013, διά των κουρεμάτων, μας μετέτρεψαν σε πειραματόζωο. Με λίγα λόγια αυτό που κρίθηκε στο Κραν Μοντανά για πρώτη φορά στην ιστορία της, από τον καιρό του Ευαγόρα Α΄ της Σαλαμίνας, ήταν η επίτευξη ή όχι της πραγματικής ανεξαρτησίας αυτής της χώρας. Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, διότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του.
  • Πετύχαμε τα τελευταία 2 χρόνια με τον Μουσταφά Ακιντζί να συζητήσουμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία αυτού του κράτους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ήταν ο στόχος που έθεσαν από το 1992 οι Πρόεδροι Βασιλείου και Κληρίδης σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν στόχο τον οποίο σταδιακά αποδέχτηκε και η τ/κ κοινότητα, αφού αντιλήφθηκε ότι η Ευρώπη των κοινοτήτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους Κύπριους. Αυτό το επίτευγμα, στο οποίο υπάρχει απόλυτη σύγκλιση των δύο πλευρών, δεν μπορούμε να το πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων.
  • Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων βρήκαμε αποδεκτό τρόπο να λύσουμε το πιο δύσκολο θέμα που προέκυψε μετά την εισβολή. Αναφέρομαι στο περιουσιακό, για τη συζήτηση του οποίου, επιστρατεύθηκαν εκπληκτικά μυαλά, αναλώθηκαν χιλιάδες ώρες και δόθηκαν με τη βοήθεια και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ικανοποιητικές θεραπείες. Με τη λύση όλοι παίρνουν κάτι. Είτε διά της επιστροφής είτε διά της ανταλλαγής είτε διά της αποζημίωσης. Χωρίς λύση τι θα πάρουν οι 170.000 Ε/Κ πρόσφυγες;

 

 

Αγαπητέ μου κύριε Πρόεδρε

 

Όλα τα πιο πάνω -κατά τρόπο απρόσμενο ομολογώ- τα υιοθέτησε σε ένα πλαίσιο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόκειται για τον πρώτο επικεφαλής του ΟΗΕ που είχε μαζί με την ομάδα του το θάρρος και τη διορατικότητα να καταγράψει όλα τα κρίσιμα σημεία μιας στρατηγικής συμφωνίας η οποία βρισκόταν στο τραπέζι των συνομιλιών του Κραν Μοντανά το βράδυ της 6ης Ιουλίου 2017.

Επαναλαμβάνω, ότι το τι έγινε εκείνο το ατυχές βράδυ αφορά πλέον τους ιστορικούς, ευχόμενος κάποια στιγμή να το αξιολογήσουν ως ένα ασήμαντο περισπασμό πριν την επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο. Εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να διασωθεί το πλαίσιο αυτής της λύσης όπως έχει διαγραφεί και καταγραφεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μπορούμε να το διασώσουμε;

 

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

 

Τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ όσο και οι εκπρόσωποί του μετά το Κραν Μοντανά κατά κόρον έχουν δηλώσει -προφανώς γιατί είναι και αυτοί απογοητευμένοι- ότι η πρωτοβουλία τους έχει τελειώσει, αλλά ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεση των δύο πλευρών. Με κάθε τρόπο επανέλαβαν ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, οπότε αν όλες οι πλευρές επιθυμούν νέα κινητικότητα, οφείλουν να το επιβεβαιώσουν. Είναι αλήθεια ότι στο πλαίσιο αρκετών δηλώσεων έχεις καταθέσει την ετοιμότητα για συζήτηση ξανά με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Verba volant, scripta manent έλεγαν οι Λατίνοι.

 

Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή από την ε/κ πλευρά και τον διαπραγματευτή της είναι η αποστολή μιας καθαρής και ξάστερης επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη: «Κύριε Γκουτέρες, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά σας, επιθυμώ να αναφέρω ότι η ε/κ πλευρά, χωρίς επιφυλάξεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους, ενδιαφέρεται σε τόπο και χρόνο που θα επιλέξετε εσείς να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό με βάση το πλαίσιο λύσης που καταθέσατε στο Κραν Μοντανά».

 

Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, η Κύπρος ολόκληρη αλλά και η ε/κ κοινότητα έχουν μόνο οφέλη να εισπράξουν:

 

  • Αν ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο, τότε λύνονται τα χέρια του γενικού γραμματέα να δρομολογήσει τον τελικό γύρο συνομιλιών. Αυτή η κίνηση ίσως να επέτρεπε ακόμα και μια συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη
  • Αν η τουρκική πλευρά δεν ακολουθήσει και δεν αποστείλει παρόμοια επιστολή ενδιαφέροντος τότε μένει εκτεθειμένη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπερπληροφόρηση, που κατατείνει σε παραπληροφόρηση, για τη νύκτα του Κραν Μοντανά, ως προς το τι προτάθηκε, και από ποιους απορρίφθηκε. Προσωπικά δεν θέλω να αμφισβητήσω την εκδοχή της ε/κ πλευράς, ωστόσο η σύγχυση δεν αφορά μόνο τους Ε/Κ και τους Τ/Κ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Εν ολίγοις μια σαφής και συγκεκριμένη επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες εκ των πραγμάτων θα ξεκαθαρίσει ποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση και ποιοι δεν ενδιαφέρονται και γιατί.

 

Τα Plan B δεν έχουν βάση

 

Τέλος η επιστολή προς τον γενικό γραμματέα θα επιτρέψει -αν υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της τ/κ πλευράς- τη διατήρηση της διαδικασίας των συνομιλιών προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τερματίζοντας την δρομολόγηση των λεγόμενων Plan B από όλες τις πλευρές.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο καθένας από μας να θεωρήσει ότι οι πρώτες άτυπες συζητήσεις για λύση συμφωνημένης διχοτόμησης, θα επισημοποιηθούν. Δεν είμαι από εκείνους που θα απέρριπταν χωρίς προβληματισμό τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο εντός της ΕΕ. Μια τέτοια λύση ωστόσο δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την ίδια την ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά το προηγούμενο που θα δημιουργήσει. Η ΕΕ εν μέσω αιτημάτων της Καταλωνίας της Σκωτίας και άλλων περιοχών για αποσχίσεις, δεν μπορεί να προσυπογράψει την έναρξη της διάλυσής της διότι, οι κάτοικοι της Κύπρου που δεν αντιστοιχούν ούτε σε μια γειτονιά του Βερολίνου ή του Παρισιού, δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να συμβιώσουν με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή