Αύξηση στο 19% των εταιρειών που στοχεύουν αγορές εκτός Κύπρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που κάλυπταν ή στόχευαν τις αγορές του εξωτερικού ήταν μόλις στο 6% το 2015 - Σημαντική η αύξηση σύμφωνα με έρευνα του CIM

 

Τέσσερις στις δέκα (41%) επιχειρήσεις στην Κύπρο διαθέτουν αυτόνομο Τμήμα Μάρκετινγκ/ Διεύθυνση Μάρκετινγκ,οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν παγκύπρια γεωγραφική κάλυψη και στόχευση πωλήσεων, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτουν/στοχεύουν τις αγορές του εξωτερικού αυξήθηκε σημαντικά κατά το 2017, στο 19%, έναντι 6% το 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 2ης Παγκύπριας έρευνας Μάρκετινγκ, που πραγματοποίησαν το Cyprus Institute of Marketing (CIM) και ο όμιλος Cypronetwork.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ήταν παγκύπρια με επαρκή κάλυψη από τους κλάδους των υπηρεσιών, εμπορίου, βιομηχανίας και κατασκευών και το μέγεθος του δείγματος ήταν 400 επιχειρήσεις, παρουσιάστηκαν σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση ενός δομημένου ερωτηματολογίου κατά το 2ο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η προώθηση και οργάνωση της λειτουργίας του Μάρκετινγκ στην επιχείρηση είναι «πολύ» έως «πάρα πολύ» καλή, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2015 (32% το 2017 έναντι 26% το 2015). Τρεις στις τέσσερις περίπου επιχειρήσεις έχουν ετήσιο προϋπολογισμό Μάρκετινγκ και Προώθησης Πωλήσεων αντίστοιχα μέχρι και €30.000.

Επίσης, μία στις δύο εκτιμά ότι είναι «αρκετά» αποδοτική, ενώ δύο στις δέκα αναγνωρίζουν ότι η σχετική λειτουργία δεν είναι αποδοτική. Ελαφρώς θετικότερη στάση παρατηρείται όσον αφορά τη λειτουργία προώθησης των πωλήσεων, αφού δύο στις πέντε επιχειρήσεις εκτιμούν ότι είναι «πολύ» έως «πάρα πολύ» καλή, μία στις δύο εκτιμά ότι είναι «αρκετά» αποδοτική, ενώ μόλις μία στις δέκα αναγνωρίζει ότι η σχετική λειτουργία δεν είναι αποδοτική.

Επιπλέον, μία στις τρεις επιχειρήσεις εξακολουθεί να υποδεικνύει την ύπαρξη στελεχών που ασχολούνται αποκλειστικά με τη λειτουργία του Μάρκετινγκ στην επιχείρηση τους, ενώ παράλληλα τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφουν την ύπαρξη πτυχιούχων ή με επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2015 (44% το 2017 έναντι 20% το 2015).

Οι δράσεις προβολής και προώθησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες/ πρακτικές που κάνουν οι επιχειρήσεις σε ετήσια βάση, με το ποσοστό αναφοράς τους να αυξάνεται από 21% το 2015 σε 36% το 2017. Η διαφήμιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί επίσης σημαντικό μέσο προώθησης και προβολής των Κυπριακών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, βασικότερη ομάδα στόχευσης των επιχειρήσεων αποτελεί αναπόφευκτα το ευρύ κοινό με (ποσοστό 76%), με τις επιχειρήσεις να αναφέρονται από εξίσου σημαντική αναλογία (49%). Ο δημόσιος/ ημικρατικός τομέας φαίνεται να ενδιαφέρει σε μικρότερο βαθμό τις επιχειρήσεις (16%).

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταγγελία συζύγου:Βιασμός στην κρεβατοκάμαρα

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ, 14:24 (τελευταία ενημέρωση 14:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεύθεροι οι 18 συλληφθέντες στην Λάρνακα

Πολίτης News, 14:18 (τελευταία ενημέρωση 14:18)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ι.Νικολάου: Να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις

Πολίτης News, 13:53 (τελευταία ενημέρωση 13:53)

Επιστροφή
στην αρχή