Αυξημένη η κίνηση στα καταστήματα την πρώτη μέρα των εκπτώσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς στη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων και κάποια καταστήματα είχαν ξεκινήσει τις προσφορές από την περασμένη εβδομάδα

Αυξημένη ήταν χθες, 3 Ιανουαρίου η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κατά την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, με τους καταναλωτές να σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα για φθηνότερες αγορές σε είδη που είχαν εντοπίσει τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς στη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων -κατ’ έθιμο η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων αφορά τον μήνα Ιανουάριο και ξεκινά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά- γι’ αυτό και κάποια καταστήματα είχαν ξεκινήσει τις προσφορές από την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που ορίζει η νομοθεσία είναι ότι ο έμπορος οφείλει στα είδη προς προσφορά να αναγράφει την τιμή πριν και μετά την έκπτωση, ώστε ο καταναλωτής να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα χρήματα που εξοικονομεί.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου επιβεβαίωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αυξημένη επισκεψιμότητα την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων -και μάλιστα από νωρίς το πρωί- ενώ υψηλή κίνηση αναμένεται την προσεχή Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, καθώς όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι υπεραγορές θα παραμείνουν κλειστά την ημέρα των Θεοφανείων.

Τα στοιχεία

Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα καλή συγκυρία για το κυπριακό λιανεμπόριο. «Υπάρχει πλήρης ικανοποίηση για την κίνηση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εορτών. Το 2017 ήταν από κάθε άποψη μια εξαιρετική χρονιά για το λιανεμπόριο», σχολίασε στον «Π» ο κ. Αντωνίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου σημείωσε αύξηση 5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, ενώ ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου σημείωσε αύξηση 5,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016.

Σε ό,τι αφορά την αξία των πωλήσεων, η αύξηση αν αφαιρεθεί η πώληση καύσιμων είναι 4,4%. Η πώληση καυσίμων παρουσιάζει αύξηση 10,8% το πρώτο δεκάμηνο του 2017 και είναι η κατηγορία με τις καλύτερες επιδόσεις. Ακολουθεί, με αύξηση 10,4%, το εμπόριο ηλεκτρικών ειδών και επίπλων, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού σε ειδικευμένα καταστήματα με αύξηση 6,6% και η κατηγορία των υφασμάτων, υπόδησης, ένδυσης με αύξηση 5,8%.


Επιστροφή
στην αρχή