Αυξημένες τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές στα ταμεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ισχύ τέθηκαν οι νέες χρεώσεις της Τρ. Κύπρου οι οποίες παρουσιάζονται αυξημένες για συναλλαγές με επιταγές και υπηρεσίες που εκτελούνται στο ταμείο

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα οι νέες χρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες παρουσιάζονται αυξημένες για συναλλαγές με επιταγές και υπηρεσίες που εκτελούνται στο ταμείο. Αντίθετα, τραπεζικές εργασίες που εκτελούνται μέσω διαδικτύου χρεώνονται λιγότερο ή και καθόλου.

Η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι η μόνη τράπεζα που κινείται σε αυτή τη λογική. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι χρεώσεις της Ελληνικής Τράπεζας, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται να συνάδουν με την εκπεφρασμένη πρόθεση και των δύο τραπεζών για μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιακής τραπεζικής και μείωσης του κόστους προσωπικού.

Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα φαίνεται να ωθούνται όλο και περισσότερο στη χρήση τεχνολογίας και κατά συνέπεια, στην αποφυγή πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω υποκαταστημάτων και στη μείωση συναλλαγών μέσω επιταγών.

Χρέωση για ανάληψη μετρητών και εξαργύρωση επιταγών
--------------------------------------------------------

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα επιβολής χρέωσης εκεί που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, είναι για ανάληψη μετρητών από το ταμείο της τράπεζας. Κι ενώ μέχρι χθες στην Τράπεζα Κύπρου δεν υπήρχε χρέωση, από σήμερα η ανάληψη μετρητών από το ταμείο χρεώνεται με 1‰ (τοις χιλίοις), με ελάχιστο €0.05 και μέγιστο €2. Η χρέωση αυτή ισχύει τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα σε σχέση με τρεχούμενους λογαριασμούς. Αντίστοιχα, η Ελληνική Τράπεζα χρεώνει, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «για λογαριασμούς τρεχούμενους/Trading: €0,15 για κάθε λογιστική εγγραφή στο λογαριασμό, €0,30 όταν η λογιστική εγγραφή αφορά ανάληψη μετρητών από ταμείο, με ελάχιστο ποσό €2,00 και μέγιστο €7,00 για Φυσικά Πρόσωπα και ελάχιστο €5,00 και μέγιστο €30,00 για Νομικά Πρόσωπα». Χρεώνονται σε μηνιαία βάση.

 Η Τράπεζα Κύπρου έχει εισαγάγει επίσης τέλος €0,15 για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών από το ταμείο, για μεταφορές σε γενικό λογαριασμό τρίτου προσώπου και για καταθέσεις έναντι τρίτου λογαριασμού, σε περίπτωση που απαιτείται η καταχώρηση πληροφοριών. Επίσης, υπάρχει πλέον ελάχιστη χρέωση €150 για άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού τρίτου προσώπου (client account) και Ταμείων Προνοίας.

Η Ελληνική Τράπεζα δεν χρεώνει για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του ιδίου πελάτη εντός της Τράπεζας. Για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών διαφορετικών πελατών σε ευρώ ή στο ίδιο ξένο νόμισμα εντός της Τράπεζας, δεν γίνεται καμία χρέωση για μεταφορά μέχρι €5.000,00, ενώ υπάρχει χρέωση €5,00 για μεταφορές πάνω από €5.000.

Σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις για επιταγές
--------------------------------------------
Σημαντικές αυξήσεις επέρχονται και στις συναλλαγές που σχετίζονται με τη χρήση επιταγών. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τη χρέωση για έκδοση βιβλιαρίου επιταγών στα €25 από €15, όταν το βιβλιάριο παραγγελθεί από το δίκτυο καταστημάτων και στα €16 από €6 όταν το βιβλιάριο παραγγελθεί από το διαδίκτυο.

Επίσης, για πρώτη φορά επιβάλλεται τέλος €2 για εξαργύρωση επιταγών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε τέλος μόνο για εξαργύρωση επιταγών άλλων επιτόπιων τραπεζών 0,2% με ελάχιστο τα €5.

Οι χρεώσεις της Ελληνικής για έκδοση βιβλιαρίου 50 επιταγών είναι €20 και €10 για βιβλιάριο 15 επιταγών, ενώ δεν αναφέρονται χρεώσεις για εξαργύρωση επιταγών.

Η Τράπεζα Κύπρου επέβαλε επίσης αυξήσεις και στις χρεώσεις θυρίδων χρηματοκιβωτίων.

Από τις νέες χρεώσεις που επιβλήθηκαν σε νομικές οντότητες ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στα έξοδα ετοιμασίας συμβολαίων για δάνεια που αυξάνονται στα €150 από €100 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα €350 από €200 για μεγάλες εταιρείες, ενώ υπάρχει μια σταθερή χρέωση €750 για μεγάλες εταιρείες σε εγγραφή υποθήκης.

Τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα το κόστος εξάλειψης υποθήκης για πρόωρη εξόφληση δανείου αυξάνεται, στα €150 από €50 για νομικά πρόσωπα και στα €75 από €50 για τα φυσικά πρόσωπα.
 
Ναι στην ψηφιοποίηση όχι στις υπερβολικές χρεώσεις, λένε επιχειρηματίες, καταναλωτές
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν λείπουν βέβαια και οι αντιδράσεις με πρώτο τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, που εφιστά την προσοχή στις αυξημένες χρεώσεις και θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, όπως αναφέρθηκε σε επικοινωνία με το ΚΥΠΕ, ότι πλέον υπάρχει χρέωση για μια απλή ανάληψη μετρητών από έναν τρεχούμενο λογαριασμό ή ότι υπάρχει κόστος εξαργύρωσης επιταγών, ακόμα και της ίδιας τράπεζας. Επισήμαναν επίσης ότι το κόστος αυτό επιβαρύνει κυρίως συνταξιούχους και άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Στάση αναμονής τηρεί τόσο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) όσο και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ώστε να καταγράψουν πιθανές αντιδράσεις των μελών τους στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην αγορά υπάρχει προβληματισμός, ιδιαίτερα από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την αύξηση του κόστους στη χρήση επιταγών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, έχει ήδη μειωθεί σημαντικά η χρήση επιταγών και μετρητών για συναλλαγές. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι μέσα στα πλαίσια της ψηφιοποίησης της οικονομίας, «την οποία στηρίζει η ΟΕΒ με πάθος, να ξεφύγουμε από αυτό τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας». Η εναλλακτική επιλογή, όπως ανέφερε, είναι οι πληρωμές μέσω e-banking και των πλατφόρμων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, όπου οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια και μειωμένο κόστος. Κάτι τέτοιο χρειάζεται, ωστόσο όπως ανέφερε, ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσαρμογής.

Όσον αφορά το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που χρησιμοποιείται σε σημαντικό βαθμό ακόμα στην Κύπρο ώστε να παρέχεται πίστωση, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «αν θέλουμε να πάμε σε πλήρως υγιείς βάσεις διεξαγωγής της οικονομικής δραστηριότητα θα πρέπει σταδιακά να φύγουμε από τέτοιες πρακτικές».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση για κατάργηση της χρήσης επιταγών, οι οποίες ενέχουν ένα διοικητικό κόστος, κάτι που έχει γίνει κατορθωτό σε πολλές χώρες τους εξωτερικού.

Κάτι τέτοιο, ανέφερε, μπορεί να εξαλείψει και το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών ή μεταχρονολογημένων επιταγών. Παρόλο που, όπως είπε, οι μεταχρονολογημένες επιταγές παρείχαν ένα εργαλείο σε κάποιους εμπορευόμενους, το πρόβλημα χρηματοδότησης μεταφερόταν σε κάποιον άλλον που δέχονταν αυτή τη συναλλαγή.

Με τη σειρά του, ανέφερε πως θέση του ΚΕΒΕ, είναι ότι οι συναλλαγές πρέπει να περάσουν σε ηλεκτρονική βάση για να είναι πιο ασφαλείς και χαμηλότερου κόστους.

Ανέφερε ωστόσο ότι σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις θα επηρεάσει κάποιες επιχειρήσεις και αναμένονται αντιδράσεις από μέλη του ΚΕΒΕ. Όπως ανέφερε, το ΚΕΒΕ στο παρελθόν είχε δεχθεί διαμαρτυρίες των μελών του για υψηλές χρεώσεις τραπεζών και θεωρεί ότι και τώρα θα υπάρξει αντίδραση.

Όπως είπε, η θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι συγκαταβατικές και λογικές στις χρεώσεις τους, που να τεκμηριώνονται με βάση τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η σύσταση μόνιμης γραμματείας για τριμερείς στη Λευκωσία

Πολίτης News, 12:05 (τελευταία ενημέρωση 12:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Guardian: Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζουν λαϊκιστικό κόμμα

Πολίτης News, 11:59 (τελευταία ενημέρωση 11:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλό φονικό: Την Παρασκευή η απόφαση για την Σάρα Σιάμς

Πολίτης News, 11:56 (τελευταία ενημέρωση 11:56)

Επιστροφή
στην αρχή