Αυξημένα μέτρα κόστους 24 χιλ.-Επί ποδός για κυβερνητικές εξετάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Προκύπτει η ανάγκη για φρούρηση του χώρου φωτοτύπησης των εξεταστικών δοκιμίων και του χώρου φύλαξής τους-To ΥΠΠ επείγεται να προκηρύξει προσφορά

Την τάχιστη εξέταση αποδέσμευσης ποσού ύψους 24 χιλ. ευρώ αιτείται από την Επιτροπή Οικονομικών το Υπουργείο Παιδείας -μέσω του Υπ. Οικονομικών- έτσι ώστε να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία προκήρυξης προσφοράς για την ασφάλεια και τη φρούρηση των χώρων εργασίας των γραπτών κυβερνητικών εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν σε δύο ημερομηνίες τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η αποδέσμευση, η οποία θα εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα, κρίνεται αναγκαία καθώς η Βουλή έχει δεσμεύσει οριζόντια από όλα τα υπουργεία -κατά την ψήφιση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού- το κονδύλι που αφορά την «Ασφάλεια και Φρούρηση κτηρίων», με το Υπ. Παιδείας να σημειώνει πως η διαδικασία φρούρησης θα πρέπει να ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου.


Όπως επεξηγεί το Υπουργείο Παιδείας σε επιστολή του προς το ΥΠΟΙΚ που κοινοποιείται στη Βουλή, λόγω των εξετάσεων προκύπτει η ανάγκη για φρούρηση του χώρου που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία φωτοτύπησης των εξεταστικών δοκιμίων. Οι λειτουργοί και το προσωπικό που θα εργαστούν για τον εν λόγω σκοπό θα βρίσκονται σε απομονωμένο χώρο σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφάλειας, για να διαφυλαχθεί το απόρρητο της όλης διαδικασίας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι υπάρχει ανάγκη για φρούρηση του χώρου που θα φυλάσσονται τα γραπτά μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Ο εν λόγω χώρος θα πρέπει να φρουρείται μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή, μέχρι την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων. Η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνει από βαθμολογητές που ορίζει η Υπηρεσία Εξετάσεων, με βάση τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για βαθμολόγηση των γραπτών εξετάσεων για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

18 χιλιάδες


Οι υποψήφιοι που θα ριχθούν στη μάχη των εξετάσεων το Σάββατο 1/12/2018 για θέσεις που απαιτούν πανεπιστημιακό δίπλωμα (μέχρι την κλίμακα Α8) είναι, όπως μας λέχθηκε από την ΕΔΥ, περίπου 10 χιλιάδες, ενώ 8 χιλιάδες θα δοκιμαστούν το Σάββατο 15/12/2018 για θέσεις για τις οποίες απαιτείται μόνο απολυτήριο μέσης παιδείας (ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών μέχρι την κλίμακα Α7). Το μεγάλο ενδιαφέρον για εισδοχή δεικνύει πως το Δημόσιο παραμένει ελκυστικό για εργοδότηση για τους χιλιάδες άνεργους νέους και όχι μόνο, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων. Πλην όμως, όπως ξαναέγραψε ο «Π», η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία αφορά θέσεις που ενδεχομένως να δημοσιευτούν εντός του 2019. Οι γραπτές εξετάσεις επιστρέφουν καθώς κρίθηκε ότι πλέον οι ανάγκες είναι τέτοιες -μετά από την κένωση θέσεων λόγω προαγωγής των κατόχων τους και τις συνταξιοδοτήσεις- που απαιτούν μια νέα δεξαμενή για τις θέσεις που θα ανοίξουν εντός του 2019, χωρίς ωστόσο να αυξάνουν το δυναμικό της δημόσιας υπηρεσίας.


Σημειώνεται πως στο πλαίσιο εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων επιλογής προσωπικού οι εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος δεν θα είναι γνωσιολογικού περιεχομένου, αλλά εξετάσεις ικανοτήτων, με σκοπό να διαπιστωθεί η αριθμητική, αφαιρετική και λεκτική ικανότητα των υποψηφίων. Η γραπτή εξέταση (διαφορετικού επιπέδου μεταξύ των δύο κατηγοριών) και στις δύο περιπτώσεις θα είναι διάρκειας δύο ωρών, αποτελούμενη από ένα θέμα που θα περιλαμβάνει τρία μέρη με διαφορετική βαρύτητα.
Κάθε μέρος της εξέτασης αξιολογεί μία από τις εξής τρεις ικανότητες ως ακολούθως:


Μέρος Α’- αριθμητική ικανότητα: Το πρώτο μέρος της εξέτασης, του αριθμητικού συλλογισμού, επίσης γνωστό ως εξέταση αριθμητικής ικανότητας ή ποσοτικού συλλογισμού, αξιολογεί την ικανότητα του ατόμου να συλλογίζεται με αριθμούς και να αξιοποιεί σημαντικές μαθηματικές έννοιες. Σε αυτό το μέρος ο υποψήφιος καλείται να λύσει προβλήματα πρακτικής αριθμητικής, προβλήματα με κλάσματα, ποσοστά, ακολουθίες αριθμών κ.ά.

Μέρος Β’- αφαιρετική ικανότητα: Το δεύτερο μέρος της εξέτασης αξιολογεί την ικανότητα αφαιρετικού συλλογισμού (χρήση επαγωγικής σκέψης) του υποψηφίου. Σε αυτό το μέρος της εξέτασης ο υποψήφιος καλείται να λύσει προβλήματα που απαιτούν εύρεση γενικεύσεων, όπως είναι τα πρότυπα ή οι ιδιότητες που μοιράζονται μια ποικιλία συγκεκριμένων στοιχείων ή σχημάτων.

Μέρος Γ’ - λεκτική ικανότητα: Το τρίτο μέρος της εξέτασης αξιολογεί την ικανότητα του εξεταζόμενου να κατανοεί λεκτικές πληροφορίες (λέξεις, έννοιες, μικρά κείμενα) και βάσει αυτών να προβαίνει σε λογικούς συλλογισμούς.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πακέτο με 10 κιλά κάνναβη -Από τον χώρο του αθλητισμού ο ύποπτος

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 10:38 (τελευταία ενημέρωση 10:38)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαφία και φοροδιαφυγή μέσω Κύπρου στην ΕΕ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 10:30 (τελευταία ενημέρωση 10:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγγράφονται και παιδίατροι παρά το «όχι» του ΠΙΣ

Πολίτης News, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

Επιστροφή
στην αρχή