Ντιρεκτίβα Τελωνείων για τα καύσιμα από κατεχόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το Τμήμα Τελωνείων θα εντατικοποιεί τους ελέγχους που διενεργεί στα σημεία διέλευσης από τα κατεχόμενα, με σκοπό την τήρηση της νομοθεσίας

Να λαμβάνει δείγματα από τη δεξαμενή καυσίμων των αυτοκινήτων που επιστρέφουν από τα κατεχόμενα για να δει κατά πόσον έχουν γεμίσει με βενζίνη από τα κατεχόμενα θέλει το Τμήμα Τελωνείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Τελωνείο θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί στα σημεία διέλευσης από το κατεχόμενα, και στο πλαίσιο αυτό θα ερευνώνται τα οχήματα που θα επιστρέφουν από τα κατεχόμενα για σκοπούς εργαστηριακού ελέγχου με σκοπό να κατακρατήσουν ή να κατάσχουν προϊόντα που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης ο οποίος δεν έχει καταβληθεί. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η εξουσία που έχει το τελωνείο σύμφωνα με τον περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμο θα επεκταθεί και στο ίδιο το όχημα το οποίο θα υπόκειται σε κατάσχεση. Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση το εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού υποθέσεων παράνομης μεταφοράς πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε ξεχωριστά δοχεία (αυτοτελώς μεταφερόμενα), ή στη δεξαμενή καυσίμων (ντεπόζιτο) του ίδιου μεταφορικού μέσου, αυτά θα κατάσχονται και οι εμπλεκόμενοι θα υπόκεινται στις ποινές που προβλέπονται από τους πιο πάνω νόμους.

 

Η ανακοίνωση 

Το Τμήμα Τελωνείων θα εντατικοποιεί τους ελέγχους που διενεργεί στα σημεία διέλευσης από τα κατεχόμενα, με σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης των νομοθεσιών σχετικά με την μεταφορά καυσίμων.

Σύμφωνα με τα ακόλουθα:

  1. Ο περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμος αρ. 91(1) του 2014, παρέχει την εξουσία στους λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων, να σταματούν και να ερευνούν οποιοδήποτε όχημα και να λαμβάνονται δείγματα για σκοπούς εργαστηριακού ελέγχου με σκοπό να κατακρατήσουν ή να κατάσχουν προϊόντα που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης ο οποίος δεν έχει καταβληθεί. Η εν λόγω εξουσία επεκτείνεται και στο ίδιο το όχημα το οποίο υπόκειται σε κατάσχεση. Το εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος
  2. Η περιεκτικότητα σε θείο στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται προς πώληση στις κατεχόμενες περιοχές είναι μεγαλύτερης του καθορισμένου ορίου προδιαγραφών που τηρείται στις ελεύθερες περιοχές τις Δημοκρατίας. Με την εμπορία η και χρήση πετρελαιοειδών και καυσίμων των οποίων οι προδιαγραφές δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που τηρούνται στις ελεύθερες περιοχές και καθορίζονται με Διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παραβιάζονται οι διατάξεις του περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων Νόμου αρ. 148(Ι) του 2003.
  3. Σε περίπτωση εντοπισμού υποθέσεων παράνομης μεταφοράς πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε ξεχωριστά δοχεία (αυτοτελώς μεταφερόμενα), ή στη δεξαμενή καυσίμων (ντεπόζιτο) του ίδιου μεταφορικού μέσου, αυτά θα κατάσχονται και οι εμπλεκόμενοι θα υπόκεινται στις ποινές που προβλέπονται από τους πιο πάνω νόμους.

Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πομπηΐα: Μοναδική αναπαράσταση της Λήδας και του κύκνου-Δία

Πολίτης News, 09:37 (τελευταία ενημέρωση 09:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επ. Αμμοχώστου: Πολίτης βοήθησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων

Πολίτης News, 09:13 (τελευταία ενημέρωση 09:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρκελώνη: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες εξαιτίας εκτροχιασμού τρένου

Πολίτης News, 09:04 (τελευταία ενημέρωση 09:04)

Επιστροφή
στην αρχή