Αυξάνονται οι Ε/κ που ψωνίζουν από απέναντι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε μία περίοδο που το Κυπριακό είναι σε στασιμότητα φαίνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι αποφασίζουν να κάνουν το βήμα προς την άλλη κοινότητα.

Της Γιώτας Χατζηκώστα 

Σε μία περίοδο που το Κυπριακό είναι σε στασιμότητα και που κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, φαίνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο βήμα προς την άλλη κοινότητα. Είτε για ίδιον οικονομικό όφελος, είτε διότι πιστεύουν ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι στα του Κυπριακού, εκείνο που μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς είναι πως το εμπόριο και η οικονομία ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικούς παράγοντες για να έρθουν κοντά οι άνθρωποι. Μπορεί λοιπόν κανείς να μην μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, αλλά ο κόσμος δείχνει με τον δικό του τρόπο τον δρόμο.

Σε φάρμακα και βενζίνη, ως επί το πλείστον, ξοδεύουν χρήματα οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα. Μετά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, φαίνεται πως οι όποιες αναστολές εξανεμίζονται. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π» από την JCC,  μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οι ΕΚ ξόδεψαν σε ιατροφαρμακευτική αγωγή σε κατεχόμενα και Τουρκία αντίστοιχα περισσότερα από 60.000 ευρώ. Όπως πληροφορούμαστε, οι Ε/Κ, ειδικότερα μετά το 2013 και την οικονομική κρίση που πέρασε η Κύπρος, έχουν δώσει αρκετά χρήματα σε σχέση με άλλα έτη για καύσιμα και φάρμακα.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC (βλ. πίνακα) οι Ελληνοκύπριοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγείας - μεταβαίνοντας ακόμη και στην Τουρκία – εκτός από τα κατεχόμενα. Το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης το 2016, όπου οι Ε/Κ ξόδεψαν τα διπλάσια στην Τουρκία σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε σύγκριση με τα κατεχόμενα - από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και το τέλος Μαΐου περισσότερα από 60.000 ευρώ έχουν ξοδευτεί σε κατεχόμενα και Τουρκία αντίστοιχα.

Για ευνόητους λόγους πιο κάτω θα παραθέσουμε μόνο τα αρχικά των ονομάτων όσων συνομιλήσαμε μαζί τους.

Πρόβλημα η υποτίμηση

Μετά το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στην Τουρκία και κατ’ επέκταση στα κατεχόμενα κατά την προεκλογική περίοδο με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πολλοί είναι οι Ελληνοκύπριοι που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα ώστε να αγοράσουν φάρμακα, που στην αγορά των ελεύθερων περιοχών σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μέχρι και τη διπλάσια τιμή. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, σήμερα η ισοτιμία του ενός ευρώ είναι πέντε λίρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν, για παράδειγμα, ένα φάρμακο που χρειάζονται οι καρδιοπαθείς στοιχίζει 50 ευρώ στις ελεύθερες περιοχές, στα κατεχόμενα στοιχίζει 10 ευρώ.

Σαφής ο κανονισμός

Σαφής είναι εξάλλου ο κανονισμός της πράσινης γραμμής που βρίσκεται σε ισχύ από το 2004, όπου αναφέρει ξεκάθαρα πως «επιτρέπεται η διέλευση φαρμάκων που προορίζονται για προσωπική χρήση με μέγιστη ποσότητα ενός μηνός θεραπείας και το άτομο που τα μεταφέρει υπογράφει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση».


Αύξηση στα φαρμακεία


 Ο Χ.Μ. διατηρεί φαρμακείο στην κατεχόμενη πλευρά της οδού Λήδρας. Τον συναντήσαμε το πρωί της Τρίτης εκεί, όπου η πλειοψηφία των ατόμων που περίμεναν στην ουρά ήταν Ελληνοκύπριοι. Δεν μίλησα καθόλου καθ’ όλη τη διάρκεια που εξυπηρετούσε τους πελάτες του, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τη διαδικασία συναλλαγής, αλλά και της επικοινωνίας. «Κάποιοι από τους Ε/Κ είναι συχνοί πελάτες μας, οπότε τους κάνουμε επιπλέον έκπτωση. Επίσης, αρκετοί που έρχονται χρειάζονται συγκεκριμένα φάρμακα που αφορούν καρδιοπάθειες ή καρκίνο. Και αυτούς επίσης τους κάνουμε καλύτερες τιμές». Ο Χ.Μ. συμπληρώνει πως «δεν ξεκίνησε σήμερα αυτή η έντονη ροή πελατών από τη πλευρά σας. Απλά λόγω της δικής μας κατάστασης στην οικονομία και το πόσο πολύ έχει πέσει η λίρα, φέρνει τους Ε/Κ απ’ εδώ πιο συχνά απ’ ό,τι προηγουμένως».

Λίγα μέτρα μακριά, σε ένα άλλο φαρμακείο, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μπροστά μου περιμένει να εξυπηρετηθεί από τον Κ.Σ., Τουρκοκύπριο από την Πάφο που μιλά άπταιστα ελληνικά. «Έρχονται και για το πιο απλό φάρμακο. Για ασπιρίνες, χάπι που δίνεται σε καρδιοπαθείς και στοιχίζει τέσσερα ευρώ, ενώ στις ελεύθερες περιοχές περίπου οκτώ», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως «μεγάλη ζήτηση έχουν τα φάρμακα που προμηθεύονται καρκινοπαθείς και δεν σας τα καλύπτει το νοσοκομείο»…

Συνομιλήσαμε φεύγοντας με τον Γ.Α., συνταξιούχο Ελληνοκύπριο. Στο ερώτημά μας γιατί μετέβη στα κατεχόμενα να πάρει φάρμακα, απάντησε ως εξής: «Παλιά, ούτε που θα το σκεφτόμουν να έρθω. Αλλά με μια σύνταξη των 600 ευρώ εν είχα επιλογή. Μόνο στα φάρμακα για την καρδία», συνέχισε, «δίνω 150 ευρώ τον μήνα – κάπου 2.000 τον χρόνο, ενώ τώρα δίνω τα μισά. Δεν συμφέρει», κατέληξε.

 Οδοντίατρος

Συναντήσαμε την Ελληνοκύπρια Β.Α. έξω από τουρκοκυπριακό οδοντιατρείο στη Λευκωσία. Μας είπε ότι βρίσκεται στη διαδικασία για τρία εμφυτεύματα και μια γέφυρα: «Ρώτησα για τιμές στις ελεύθερες περιοχές και μου είπαν χαττηρικά να μου κάνουν τα δόντια μου γύρω στις 3.000 ευρώ. Θα τα κάνω απ' εδώ με 800 ευρώ. Πώς θα τα πλήρωνα στις ελεύθερες περιοχές με μισθό 700 ευρώ;» Όπως μας λέει, ο Τ/Κ γιατρός είναι πολύ καλός, με σπουδές στην Αγγλία, και πολύ ευγενικός.

 

Καύσιμα ή «ψευδοκαύσιμα»;

Με τις τιμές των καυσίμων να είναι στο ζενίθ στις ελεύθερες περιοχές, πολλοί είναι οι Ελληνοκύπριοι που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να γεμίσουν τα αμάξια τους. Με τις σημερινές τιμές, ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων και ένα λίτρο πετρελαίου ντίζελ στις ελεύθερες περιοχές είναι 1,25 - 1,3 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στα κατεχόμενα 0,80 -0,85 ευρώ (4 και 4+ τουρκικές λίρες). Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο Τ.Χ. Τουρκοκύπριος πρατηριούχος, «περισσότερο από τους μισούς πελάτες μας σήμερα, είναι Ε/Κ, που συνηθίζουν να έρχονται αργά το βράδυ – ίσως για να μην τους δουν οι δικοί σας». Εξάλλου, όπως σημειώνει, «δεν είναι σημερινό φαινόμενο αυτό. Η πελατεία μας ωστόσο αυξήθηκε μετά και τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας». Κληθείς να μας πει πως ο ίδιος βλέπει αυτό το αλισβερίσι ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ, ο Τ.Χ. σημείωσε ότι «μετά τα κρίση ήρθαν πολλοί Ε/Κ απ’ εδώ, προφανώς γιατί τους συμφέρει. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί που είχαν αναστολές πλέον να μην μας κοιτάζουν τόσο καχύποπτα. Κάθονται εδώ και μιλάμε, και πιστεύω αντιλαμβάνονται ότι, όπως στην πλευρά σας, έτσι και στη δική μας, ο καθένας θέλει το καλύτερο για τον τόπο του, που σε τελική ανάλυση είναι και η κοινή μας πατρίδα». Και συνεχίζει: «Εγώ τους λέω πως αν έρθει μια λύση που να βοηθά και τις δύο πλευρές, δεν θα αλλάξει τραγικά η καθημερινότητά μας. Κι εγώ πηγαίνω στο νότιο μέρος για να αγοράσω έπιπλα ή κρέας επειδή είναι πιο ακριβά στην πλευρά μας».

Η καλύτερη χρονιά από το 2003

Επιστρέφοντας από την κατεχόμενη Λευκωσία επισκεφθήκαμε τον Ελληνοκύπριο Χ.Τ., ιδιοκτήτη μαγαζιού σουβενίρ. «Φέτος είναι η καλύτερή μας χρονιά από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα» μας λέει, και εξηγεί ότι «περάσαμε μια κρίση, αλλά λόγω του ανταγωνισμού απέναντι χαμηλώσαμε τις τιμές μας και φέτος μπορώ να πω ότι διανύουμε μία πολύ καλή χρονιά». Στο ερώτημά μας αν τελικά έκανε ζημιά ή όχι η διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και πόσο θα επηρεαστεί η δουλειά τους αν κλείσει το οδόφραγμα, ο Χ.Τ. απάντησε αφοπλιστικά: «Πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα το 2003, ήμασταν κάθετοι οι εδώ καταστηματάρχες. Πιστεύαμε πως μόνο ζημιά θα μας προκαλούσε το γεγονός αυτό. Όταν άνοιξαν το 2003 πιστεύαμε ότι θα έχουμε τεράστιες απώλειες σε κέρδη. Ίσως, ναι, να υπάρχουν πολλά αρνητικά, αλλά κατά την άποψή μου τα θετικά είναι περισσότερα από τη διάνοιξή τους και έπειτα».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Τα έξι ονόματα για το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα του Σλοβάκου συνεργού του «Σήφη»

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή