Αυτός είναι ο Κύπριος...Batman

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Τι είναι αυτό που οδήγησε τον Τάσο στο να νικήσει κάθε φοβία και να μετακινεί συνεχώς τα όρια που εγκλωβίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στα συνηθισμένα.

«Ένα μόνο δεν μου δίνει το όνειρο.

Το όριο. Ώσπου να κινδυνέψω.

Γιατί τότε πια δεν θα ήταν όνειρο.

Θα 'ταν γεράματα».

 Όση ώρα διαρκούσε η συνομιλία με τον skydiver και παγκόσμιο πρωταθλητή του άγνωστου στη χώρα μας αθλήματος performance wingsuit Τάσο Πολυκάρπου, οι στίχοι της Κικής Δημουλά γυρόφερναν στο μυαλό μου. Ποιος οριοθετεί τις ζωές μας βάζοντας τροχοπέδη στην εξέλιξή μας και στην εκπλήρωση των ονείρων μας; Κινδυνεύουμε περισσότερο ξεπερνώντας αυτά τα όρια ή μήπως προσπαθώντας να παραμείνουμε εντός τους; Τι είναι αυτό που οδήγησε τον Τάσο στο να νικήσει κάθε φοβία του και να μετακινεί συνεχώς τα αόρατα όρια που εγκλωβίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στα συνηθισμένα;

«Πρέπει να γνωρίσεις τον Τάσο». Η επιμονή μιας κοινής φίλης ήταν η αιτία για αυτήν τη συνέντευξη αλλά και για την έρευνα που προηγήθηκε για το τι εστί wingsuit flying. Μάλιστα στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς ένα ενδιαφέρον άρθρο στους «Financial Times» με τίτλο «H ζωή και ο θάνατος στο πιο εξτρίμ σπορ από όλα», το οποίο καταπιάνεται με τον μεγάλο αριθμό θανάτων αθλητών του είδους.

Η σπίθα στα μάτια της, η ίδια μαραθωνοδρόμος που επίσης δοκιμάζει τα όριά της σχεδόν καθημερινά, όποτε μιλούσε για τον Τάσο και για την πειθαρχία του, την αφοσίωση και την αγάπη για αυτό που κάνει και τι του προσφέρει ήταν αρκετή για να δώσουμε ραντεβού. Η συνάντηση έγινε λίγες μόνο μέρες πριν ο Τάσος Πολυκάρπου συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα performance wingsuit στην Τσεχία, την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, όπου μεταβαίνει σύντομα για προσαρμογή αλλά και δύο σχεδόν μήνες μετά τη μεγάλη του επιτυχία στο διεθνές πρωτάθλημα Αγγλίας και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σειράς Wingsuit Performance στο Hilbastow, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού FAI. Κατακτώντας την πρώτη θέση με αποτέλεσμα 300%, ο Τάσος ανέβηκε στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ στον περσινό αγώνα στο πρωτάθλημα Αγγλίας κατέγραψε και παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης. Ο ίδιος χαίρεται που στο εξωτερικό κάνει την Κύπρο γνωστή, ενώ κάνει και πλάκα με τους συναθλητές του όταν τον αποκαλούν πρωταθλητή Κύπρου, καθώς δεν γίνονται αγώνες τέτοιου είδους στη χώρα μας, παρότι -όπως σημειώνει ο Τάσος- στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ακόμη πέντε νέοι στο άθλημα.

 

 Εγκεφαλικό σπορ

Διαβάζοντας για το wingsuit flying -πρόκειται για ελεύθερη πτώση με ειδική στολή (προσομοιάζει με σώμα νυχτερίδας δίνοντας περισσότερη επιφάνεια στο σώμα μεταξύ χεριών-ποδιών και μεταξύ των ποδιών) που σου επιτρέπει να διανύεις μεγαλύτερη απόσταση οριζοντίως αντί καθέτως- παγώνεις όταν αντιλαμβάνεσαι πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ουσιαστικά με την εν λόγω στολή -της οποίας τα μοντέλα εξελίσσονται συνεχώς και ο Τάσος έχει το προνόμιο να δοκιμάζει αφού επιλέχθηκε από τις κατασκευάστριες εταιρείες- μειώνεται η ταχύτητα στην κατακόρυφη πτώση και αυξάνεται η εμπρόσθια πηδώντας από αεροπλάνο ή από γκρεμό.

Συνεπώς στη συνέντευξη η ερώτηση «γιατί το κάνεις;» προέκυψε πολλές φορές. «Κατ' αρχάς το άθλημά μου κατηγοριοποιείται σε δύο επίπεδα. Το skydive, που πρόκειται για πτώση από αεροπλάνο, και το base jump όπου πηδάς από σταθερά σημεία, όπως ένας γκρεμός. Οι περισσότεροι συναθλητές μου έχασαν τη ζωή τους από base jump. To skydive είναι πολύ πιο ασφαλές. Γενικά το wingsuit είναι ένα άθλημα στο οποίο ως πιλότος εξελίσσεσαι αργά. Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να αποφασίσεις ότι θα πηδήσεις από έναν γκρεμό. Γιατί το κάνω; Ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να δει μέχρι πού φτάνουν τα όριά του. Οι άνθρωποι δοκιμάζονται σε αυτό. Από ένα σημείο και μετά δεν είναι θέμα σώματος και πού μπορεί να σε οδηγήσει, αλλά εγκεφάλου. Θεωρώ ότι γύρω από αυτό εξελίσσω αυτό που κάνω». Για τον Τάσο το skydiving είναι κάτι που εξελίσσει τον εαυτό του, τη ζωή του, κάτι που τον εξελίσσει γενικά ως άνθρωπο. «Θυμάμαι την πρώτη φορά όταν έφτασα στο χείλος του γκρεμού για ελεύθερη πτώση. Φοβήθηκα τόσο πολύ που έκανα δέκα βήματα πίσω, κάθισα στα γόνατα και είπα δεν θα το τολμήσω. Μετά από 30 λεπτά σε αυτήν τη στάση, ο εκπαιδευτής μου μου είπε πως πρέπει να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. ‘Ή θα πας πίσω ή θα πηδήσεις μαζί μου’. Το 'να πας πίσω' εγώ το ερμήνευσα εκείνη την ώρα ως πισωγύρισμα στη ζωή μου. Αποφάσισα ότι θέλω να εξελίξω τον εαυτό μου. Είπα στον εαυτό μου 'δεν έχω άλλη επιλογή'. Αν θέλω να εξελιχθώ πρέπει να κάνω το βήμα μπροστά. Στάθηκα στο χείλος του γκρεμού, λοιπόν, και πήδησα με όλες τις συνέπειες. Τι μου πρόσφερε; Μου άλλαξε τη ζωή. Ένιωσα πως πρέπει να παίρνω αποφάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προσγειώθηκα μια χαρά και ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος εκείνη τη στιγμή».

Γιατί συνεχίζει;

«Και εγώ πολλές φορές διερωτώμαι γιατί συνεχίζω. Πρόσφατα ήθελα να δοκιμάσω κάτι νέο. Αυτό μου προκαλεί ένα είδος φοβίας. Και συνειδητοποίησα πως τον σταυρό μου μπορεί να τον βάζω περισσότερο από έναν παπά στην εκκλησία. Αλλά νικώ κάθε φορά τη φοβία μου. Νικώ εκείνη τη φωνή που μου λέει 'μην το κάνεις'», τονίζει και προσθέτει πως πέρα από τη συνεχή εκπαίδευση κάνει και διαλογισμό. «Προσπαθώ, αποβάλλοντας ό,τι έχω στο μυαλό μου, να συγκεντρωθώ στον οραματισμό αυτού που θέλω να κάνω. Στην έξοδο του αεροπλάνου ακολουθώ με κλειστά μάτια αυτό που οραματίστηκα». Θυμάται πόσο στραβά πήγε ένα άλμα του σε αγώνα όταν, κλάσματα πριν πηδήσει, ένας συναθλητής του για δικούς του λόγους του έδειξε με το δάκτυλο κάτι στον εξοπλισμό που έφερε στο στήθος του. «Αυτό ήταν. Έχασα τη διαύγειά μου, την αυτοσυγκέντρωσή μου και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς να αντιδράσω σε περίπτωση που κάτι στο σημείο που μου υποδείχθηκε είχε πρόβλημα. Από τότε δεν αφήνω τίποτα και κανέναν να με επηρεάσει», σημείωσε. «Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσω τη ζωή μου. Έτσι ο εγκέφαλος σταματά να ασχολείται με τα παρεμφερή της ζωής. Αποβάλλονται αμέσως. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο για μεγάλη διαύγεια. Πλέον το εφαρμόζω στα πάντα. Συγκεντρώνομαι πριν κάνω οτιδήποτε».

Ο Τάσος προπονείται σε αεραθλητικό κέντρο για αλεξιπτωτιστές στη Λιβαδειά, μιάμιση ώρα έξω από την Αθήνα. Φεύγει κάθε Παρασκευή πρωί από την Κύπρο, τη γυναίκα και το παιδί του (νεογέννητο) και επιστρέφει μεσάνυχτα Κυριακής. Τα έξοδά του καλύπτονται από το κέντρο όπου του παρέχονται και τα δεδομένα για να μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς (φέτος τα έξοδά του ανέρχονται σε 72 χιλ. ευρώ). «Έχω ακουστικά και ακούω οδηγίες. Ακούω διάφορα σήματα και αριθμούς και πρέπει να κάνω μαθηματικές πράξεις όσο πετώ. Κάθε μισό δευτερόλεπτο στα 80 δεύτερα που διαρκεί ο αγώνας μού δίνεται μια πληροφορία, ενώ ακούω 4 με 5 ηχητικά μηνύματα. Αυτά πρέπει να τα επεξεργάζομαι. Η στολή μου, ο εξοπλισμός μου πρέπει να είναι από πριν ακριβώς όπως τα θέλω. Για να φορέσω το πιο απλό πράγμα πάνω μου σημαίνει πως άλλαξε κάτι στις συνήθειές μου. Θυμάμαι μια φορά που έπλυνα την κουκούλα που φορώ μέσα από το κράνος. Η μυρωδιά του απορρυπαντικού άλλαξε την ψυχολογία μου. Όσο πιο συνηθισμένος είσαι με αυτά που σε περιβάλλουν, τόσο πιο διαυγής είσαι».

 Άλλο μαγκιά, άλλο βλακεία

 Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το wingsuit flying, ως το πλέον εξτρίμ σπορ, δεν είναι κάτι που δοκιμάζει κανείς αψήφιστα και σίγουρα χωρίς την απαιτητική εκπαίδευση που πρέπει να προηγηθεί. «Πριν από κάθε αγώνα όλοι οι πιλότοι κάνουμε μια συνάντηση για να βάλουμε κάποια πράγματα κάτω γιατί χάσαμε πολλούς φίλους. Ένα από τα πράγματα που είπαμε είναι ότι οι έμπειροι πιλότοι πρέπει να πάψουν να δημοσιοποιούν εξτριμ βίντεο από τις πτώσεις τους. Θες να τραβήξεις βίντεο, κάν' το για σένα», υπογραμμίζει. Ο λόγος ευνόητος. Πολλοί νέοι θέλοντας να πουλήσουν πνεύμα προβαίνουν σε αλόγιστες πράξεις. «Μια μέρα κτύπησε το τηλέφωνό μου. Ένας νεαρός Κύπριος μου είπε πως ήθελε να τον εκπαιδεύσω. Ήθελε να κάνει wingsuit καθώς είχε ήδη αγοράσει στολή, η οποία μάλιστα ήταν και για έμπειρους πιλότους. Κατ' αρχάς η στολή δεν πωλείται αν δεν αποδείξεις πως μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Ωστόσο αυτός την προμηθεύτηκε, όπως μου είπε, από κάποιον φίλο. Δεν τον αποθάρρυνα. Ήθελα να τον συναντήσω για να του εξηγήσω από κοντά πριν προλάβει να το επιχειρήσει». Όπως προκύπτει, η μόνη σχέση που είχε ο νεαρός με το σπορ ήταν η στολή. Όπως σημειώνει ο Τάσος, «πρώτα γίνεσαι skydiver, αποκτάς εμπειρία, τεχνογνωσία και μετά προχωράς. Για να κάνεις performance wingsuit πρέπει να έχεις στο ενεργητικό σου αρκετά άλματα ελεύθερης πτώσης. Πρέπει να περάσεις από εκπαίδευση με μαθητική στολή αφού πρώτα έχεις κάνει 500 άλματα χωρίς αυτήν. Μετά πρέπει σιγά-σιγά να αλλάζεις το είδος της στολής για να μπορείς να φορέσεις αγωνιστική στολή στα 1.500 άλματα». Ο Τάσος εξηγεί πως η δική του προσπάθεια ως εκπαιδευτή «είναι να ανεβάζω την αυτοπεποίθηση αυτών που θέλουν να δοκιμάσουν, προειδοποιώντας τους ωστόσο να μην συγχέουν τη μαγκιά με τη βλακεία. Πρέπει να ξέρεις πότε θα πεις 'όχι'. Όταν πεις 'όχι', σίγουρα δεν θα πάθεις τίποτα. Αν πεις 'ναι' σε κάτι τόσο επικίνδυνο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθεις κάτι. Και πρέπει να το αντιληφθείς και να το εμπεδώσεις!».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χούρικαν: Παιχνίδια αξιωματούχων στο γήπεδο της Τράπεζας Κύπρου (VID)

Πολίτης News, 10:31 (τελευταία ενημέρωση 10:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γνώριζε από το 2015 για τον συμβιβασμό

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους οι γιατροί στο ΓεΣΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

Επιστροφή
στην αρχή