Αυτό είναι το DNA του ΣΥΡΙΖΑ στο Κυπριακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
«Τα μεγάλα θέματα,όπως το Κυπριακό, τα χειρίζεται ο Τσίπρας, ειδικά όταν διαπιστώνεται μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε θέσεις κόμματος - υπουργών».

Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή «Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύθηκε στις 25/1/2017, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, για την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ότι «κάναμε πολλές προσπάθειες εδώ και μήνες -και ειδικά ο ΥΠΕΞ μας- καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ανοίξει έστω ατύπως με την Τουρκία η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά στα οποία εμπλεκόμαστε», προσθέτοντας ότι «είναι σαφές, όπως φάνηκε στη διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν σε τεχνικοδιπλωματικό επίπεδο, ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Η διαπίστωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, και μάλιστα δημοσίως, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση», την ώρα που στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν προσπαθούν να βρουν τρόπους να γεφυρωθούν οι διαφωνίες ώστε να συγκληθεί μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία στη Λευκωσία, για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι σήμερα προσηλωμένη ή όχι στην επίλυση του Κυπριακού. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση, αλλά και τα όσα διέρρευσαν σε σχέση με τις θέσεις/στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα πρώτα δύο Μοντ Πελεράν και μετέπειτα στη Γενεύη, επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε το DNA του ΣΥΡΙΖΑ στα του Κυπριακού.

 

Ισορροπίες του τρόμου

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι απόλυτα συντονισμένος και συγχρονισμένος με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τις θέσεις του ΑΚΕΛ και του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον οποίο έχει συχνή επαφή. Όμως, πρέπει να κατανοήσετε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει μια εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή, τη στιγμή που έχει να χειριστεί τα θέματα του χρέους και της χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας. Ο κ. Τσίπρας έχει σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό που θέλει ο κύριος κορμός του ΣΥΡΙΖΑ, και που είναι λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είναι και ο επιδιωκόμενος στόχος των Ελληνοκυπρίων, και σε δύο πρόσωπα και τα κόμματα/ομάδες τους. Από τη μια είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η πολιτική του Κίνηση ''Πράττω'', και από την άλλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και το κόμμα του ''Ανεξάρτητοι Έλληνες''» ανέφερε στον «Πολίτη» γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο Πάνος Καμμένος, συνέχισε το ίδιο στέλεχος, δύσκολα θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση εάν προχωρήσουν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις και διαφανεί ή υπάρξει συμφωνία λύσης του Κυπριακού. «Είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι εθνικιστικές κορώνες για το Κυπριακό θα φέρουν ψήφους στον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Στην Ελλάδα, ο κόσμος δεν ψηφίζει σε σχέση με το Κυπριακό. Μπορεί το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα, αλλά σε πολιτικό/εκλογικό επίπεδο δεν θα κεφαλαιοποιήσει τίποτα, και αυτό το γνωρίζει ο κ. Καμμένος», συμπλήρωσε.

 

Άλλο Κοτζιάς κι άλλο ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με τον κ. Κοτζιά και την Κίνησή του «Πράττω» -από την οποία προέρχεται και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας- άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στον «Πολίτη», υποστήριξε ότι δεν θα ήταν έκπληξη μια αποχώρηση τού ΥΠΕΞ από την κυβέρνηση σε περίπτωση που τα πράγματα στο Κυπριακό εξελιχθούν με τρόπο που να θεωρεί ο υπουργός ότι μένει εκτεθειμένος, λόγω και των δημόσιων δηλώσεών του. «Σε μια τέτοια περίπτωση που οι εξελίξεις φέρουν το κυπριακό πρόβλημα κοντά σε μια συμφωνία επίλυσής του, τότε ο κ. Κοτζιάς θα προσμετρήσει και τα πολιτικά οφέλη/ζημίες από μία πιθανή έξοδο/παραμονή στην κυβέρνηση. Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε. «Ο πρωθυπουργός», συνέχισε, «δεσμεύεται από την απόφαση του κόμματός μας, η οποία είναι γνωστή: στηρίζουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ακολουθούμε αυτά που λέει η Κύπρος. Και αυτό είναι το σημαντικό. Και μην παραβλέπετε αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ''Εφημερίδα των Συντακτών'', ότι «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος, είμαι έτοιμος να παραστώ ο ίδιος στις συνομιλίες. Για ουσιαστικό διάλογο. Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές''. Τούτο λέει πολλά για εμάς που είμαστε κοντά στον κ. Τσίπρα και ξέρουμε να διαβάζουμε και πίσω από τις γραμμές των όσων λέγονται δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε δε, πως στην σχυρή τάση του ΣΥΡΙΖΑ -που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και είναι στη γραμμή που είναι σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ- η οποία διαφωνεί με τους τελευταίους χειρισμούς του Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πάει κόντρα, αλλά ούτε και θέλει, αφού συμφωνεί με τα στελέχη του.

 

 

Ανθρωπογεωγραφία σε σχέση με τη λύση

Ένα τρίτο στέλεχος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι στο κόμμα, πέρα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Συριζαίων που στηρίζουν τη λύση ΔΔΟ για την Κύπρο, υπάρχει και μια μικρή πασοκογενής ομάδα, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του λεγόμενου πατριωτικού μπλοκ, που είναι της πιο σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, όπως είναι για παράδειγμα ο νυν υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Υπάρχουν, επίσης, οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ, οι οποίοι, όμως, όσοι δεν αποχώρησαν με τη διάσπαση, έχουν σχεδόν ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος. «Αν και υπάρχουν κάποιες μονάδες -πρώην ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ της λεγόμενης εθνικιστικής γραμμής, που φαίνεται να είναι σε ανοικτή γραμμή με κάποιες μονάδες του ΑΚΕΛ, τέως μεγαλοστελέχη ή και σταγονίδια του ΚΚΕ μέσα στο ΑΚΕΛ. Το γνωρίζουμε, το γνωρίζει και το ΑΚΕΛ… έχουν γνώσιν η φύλακες. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο τον δίνουν εκείνοι που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το Κυπριακό και είναι υπέρ της λύσης για την οποία καταβάλλει σήμερα προσπάθειες για επίτευξή της ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ. Και άλλοι στην Κύπρο, όπως ο ΔΗΣΥ, βεβαίως. Μην ξεχνάτε ότι το 2004, ο τότε ''Συνασπισμός'' είχε πάρει απόφαση υπέρ του σχεδίου Ανάν», πρόσθεσε με νόημα.

 

«Μην ανησυχείτε»

Ερωτηθείς εάν οι της λεγόμενης σκληρής γραμμής στο Κυπριακό επηρεάζουν τον πρωθυπουργό, το ίδιο στέλεχος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας, όμως, παράλληλα, ότι εάν κάποιος κατέχει ένα σημαντικό πόστο σε μια κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εκ των πραγμάτων θα έχει και επιρροή και επίδραση σε πράγματα και εξελίξεις. «Παρ' όλ’ αυτά, να ξέρετε εσείς στην Κύπρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψυχή και το μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί μια συμφωνία λύσης του κυπριακού ζητήματος το συντομότερο δυνατόν. Οι ειλικρινείς προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η μόνη πατριωτική στάση αλλά και επιλογή που έχουμε σήμερα. Διότι, όσο περνάει ο καιρός και παραμένει σε εκκρεμότητα η κατάσταση στην Κύπρο, ειδικά σε μια περιοχή που πυκνώνουν τα γεγονότα -γεωπολιτική αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, τρομοκρατία, ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία, αντιπαράθεση του Τραμπ με την Ευρώπη, την ώρα που προσεγγίζει τη Μόσχα και αναβαθμίζει τις σχέσεις του με τη Βρετανία- τόσο η Κύπρος θα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτή είναι η θέση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε είναι τώρα η κατάλληλη ώρα να αλλάξουμε στόχους και διακηρυγμένες, για 40 χρόνια, επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διχοτόμηση ή την προσάρτηση των κατεχομένων. Σε αντίθεση με το 2004, η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ισχυρή αλλά μια χώρα αδύναμη. Και η μη λύση δεν προστατεύει την Κύπρο, αλλά την αφήνει ''ανοχύρωτη πολιτεία''. Και να μην ανησυχείτε εκεί στο νησί: τα μεγάλα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, τα χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ειδικά όταν διαπιστώνεται μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις του κόμματος και υπουργών. Δεσμεύεται από το κόμμα, ο πρωθυπουργός», κατέληξε, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κάποιων ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να φορτωθεί μια νέα Ζυρίχη.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 16:46 (τελευταία ενημέρωση 16:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 15:11 (τελευταία ενημέρωση 15:11)

Επιστροφή
στην αρχή