Αφεθείτε στη μαγεία της μαγειρικής

BUZZLIFE /ΥΓΕΙΑ

Μαγειρέψτε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα σκεύη που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, και το τελικό αποτέλεσμα, εξαιρετικό!

Όλοι έχουμε τις δικές μας εικόνες από την κουζίνα. Τη γιαγιά να φτιάχνει την πίτα, που όσο κι αν προσπαθείς να την ξαναφτιάξεις, δεν την πετυχαίνεις με τίποτα. Να ξυπνάς πρωί και να μυρίζει όλο το σπίτι μελομακάρονα τα Χριστούγεννα και φλαούνες το Πάσχα. Κάποιον επίδοξο σεφ που δοκίμασε κάποτε ένα περίτεχνο φλαμπέ που άφησε μια μαύρη μουντζούρα στο ταβάνι. Τη μαμά και τον μπαμπά να μαγειρεύουν παρέα. Κάποιον, που ενώ έκανε δίαιτα, πιάστηκε στα πράσα, μέσα στη νύχτα, να μασουλάει λιχουδιές μπροστά στο ανοιχτό ψυγείο. Και βέβαια, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπει κανείς τους άλλους να ευχαριστιούνται το φαγητό που ετοίμασε και να ρωτούν τα μυστικά της συνταγής. Και συνήθως, όσο πιο «εξωτική» η συνταγή τόσο περισσότερα τα μυστικά της.

Για παράδειγμα, ενώ οι λάτρεις της Κινέζικης κουζίνας είναι πολλοί, λίγοι είναι αυτοί που δοκιμάζουν κινέζικες συνταγές στο σπίτι. Μιλώντας εκ πείρας, στην αρχή υπήρξα διστακτικός, καθώς θεωρούσα πως τα υλικά θα ήταν δυσεύρετα και πως δε θα είχα τα κατάλληλα σκεύη. Μέγα λάθος, το οποίο – ευτυχώς - διαπίστωσα αρκετά νωρίς. Λέω ευτυχώς, καθώς η Κινέζικη κουζίνα είναι πλούσια σε συνταγές για κάθε γούστο και πάνω απ’ όλα, γευστικότατη. Οπωσδήποτε, υπάρχουν συνταγές, όπως τα deep fried πιάτα ή γεύματα που περιέχουν έτοιμες σάλτσες, τα οποία αποτελούν τον εφιάλτη των διατροφολόγων, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες που είναι υγιεινές και θρεπτικότατες. Όσο για τα υλικά, το 90% των όσων χρειάζεται κανείς για τις περισσότερες συνταγές είναι πράγματα που ήδη βρίσκονται στην κουζίνα του, ενώ τα υπόλοιπα, πιο εξειδικευμένα υλικά, τα βρίσκει κανείς πολύ εύκολα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Μια από τις αγαπημένες μεθόδους μαγειρέματος στην Κινέζικη κουζίνα είναι τα stir fried πιάτα. Με τον όρο stir fried αναφερόμαστε στην τεχνική του γρήγορου μαγειρέματος του φαγητού σε τηγάνι ή σε γουοκ. Είναι μια τεχνική που απαιτεί λίγη προπόνηση στην αρχή, καθώς το φαγητό πρέπει να ανακινείται μέσα στο σκεύος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός του. Πιάνοντας το σκεύος από τη λαβή, ανακινούμε, ανακατεύουμε ή για τους πιο τολμηρούς τινάζουμε το φαγητό μέσα στο σκεύος μας. Έτσι, το φαγητό δεν καίγεται στον πάτο του σκεύους, καθώς βρίσκεται σε μια συνεχή κίνηση.

Είτε επιλέξετε το τηγάνι, είτε το γουοκ, θα πρέπει να έχετε κατά νου κάποια πράγματα. Καθώς το stir fry είναι πολύ γρήγορος τρόπος μαγειρέματος, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε όλα σας τα υλικά έτοιμα (πλυμένα και κομμένα) πριν ξεκινήσετε. Ξεκινήστε ρίχνοντας λίγο λάδι στο τηγάνι ή στο γουοκ και μετά αφήστε το να θερμανθεί. Το σκεύος σας θα πρέπει να καίει όταν θα ξεκινήσετε να προσθέτετε τα υλικά. Ξεκινήστε με το κρέας και μόλις δείτε πως είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε τα λαχανικά σας – πρώτα τα πιο τραγανά, όπως το κρεμμύδι ή το μπρόκολο και μετά τα πιο μαλακά, όπως το σπανάκι ή τα μανιτάρια. Εάν στη συνταγή σας έχετε και noodles ή ρύζι, θα τα προσθέσετε μαζί με τα τραγανιστά λαχανικά και πιστέψτε με, και τα noodles και το ρύζι γίνονται εκπληκτικά stir fried. Αφήστε οποιοδήποτε υγρό, όπως σάλτσα ή ζωμό για το τέλος.

Γιατί κάποιοι επιλέγουν το γουοκ αντί για το τηγάνι; Και στις δυο περιπτώσεις, τα σκεύη αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η θερμότητα να διανέμεται γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλο το σκεύος. Βέβαια, οι διαφορές ανάμεσα στα τηγάνια και στα γουοκ είναι αρκετές. Για άλλου είδους μαγείρεμα ενδείκνυται το τηγάνι, ενώ για άλλου είδους το γουοκ. Ένα καλό γουοκ είναι ένα πολυεργαλείο στην κουζίνα, καθώς με αυτό μπορεί κανείς εκτός από stir fry συνταγές, να βράσει, να ψήσει, να μαγειρέψει στον ατμό ή ακόμα και να καπνίσει το φαγητό. Ο τρόπος κατασκευής και τα υλικά του γουοκ το καθιστούν εξαιρετικό για τα περισσότερα είδη μαγειρέματος. Από την άλλη, κλασικές συνταγές όπως η ομελέτα, οι κρέπες και τα pancakes, τα μικρότερα ψάρια όπως το μπαρμπούνι ή οι κουρκούνες με σκόρδο και δενδρολίβανο, δεν μαγειρεύονται στο γουοκ, αλλά στο τηγάνι. Ένα καλό τηγάνι διαχέει σωστά τη θερμότητα της εστίας, ενώ λόγω της κατάλληλης επικάλυψης του εσωτερικού του, είναι πλήρως αντικολλητικό. Σε αντίθεση με το γουοκ, ο πάτος του τηγανιού εφάπτεται πλήρως και ομοιόμορφα σε κάθε είδους εστία (είτε αυτή είναι κεραμική, είτε εστία γκαζιού), αλλά τόσο η ανάδευση των υλικών, όσο και ο καθαρισμός του απαιτούν λίγη περισσότερη προσοχή. Κατά κανόνα, τα τηγάνια βολεύουν πολύ περισσότερο στο μαγείρεμα φαγητών που περιέχουν αρκετή σάλτσα. Το εσωτερικό των τηγανιών δεν είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό σε φθορές και γρατζουνιές, πράγμα που σημαίνει πως κατά το μαγείρεμα καλό είναι να χρησιμοποιούμε ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα και ποτέ σύρμα στο καθάρισμά του. Με σωστή χρήση, ένα καλό τηγάνι, μπορεί να σας συντροφεύει για πολλά χρόνια, και πολλές, νόστιμες συνταγές.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, αφεθείτε στη μαγεία της μαγειρικής, εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα σκεύη που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, και το τελικό αποτέλεσμα, εξαιρετικό. Ακόμα και οι πιο άπειροι «μάγειρες», όταν έχουν καλά υλικά και σκεύη στη διάθεσή τους, μπορούν να κάνουν θαύματα. Θυμηθείτε την εικόνα κάποιου που κλείνει τα μάτια από ευχαρίστηση, την ώρα που τρώει την πρώτη μπουκιά ενός καλομαγειρεμένου φαγητού. Φανταστείτε αυτό το φαγητό να το έχετε ετοιμάσει εσείς.


Επιστροφή
στην αρχή