Δημητριάδης:Οι Βαρωσιώτες να επιστρέψουν και υπό το κατοχικό καθεστώς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

«Οι περιουσίες που είναι μέσα στο Βαρώσι, έχουν το εξής θαυμάσιο χαρακτηριστικό: Δεν υπάρχει Τουρκοκύπριος ο οποίος να τις διεκδικεί»

Σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά αποφασίσει να επιτρέψει τη λειτουργία ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπό το κατοχικό καθεστώς, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να κάνουν αποδεκτή την πρόσκληση και να επιστρέψουν στις περιουσίες, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους, υποστηρίζει ο Αχιλλέας Δημητριάδης. «Κατά τη δική μου άποψη πρέπει αμέσως να παν. Οπωσδήποτε, την επομένη, πρέπει να παν και να διεκδικήσουν επιστροφή της περιουσίας τους. Διότι, μην ξεχνάτε, οι περιουσίες που είναι μέσα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, έχουν το εξής θαυμάσιο χαρακτηριστικό: Δεν υπάρχει Τουρκοκύπριος ο οποίος να τις διεκδικεί [..] Και κατά συνέπειαν, ο Ελληνοκύπριος μπορεί –και θα πρέπει- να επιστρέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6.

 «Το Βαρώσι δεν ανήκει στο ΕΒΚΑΦ» 

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης -νομικός με μεγάλη πείρα σε υποθέσεις που αφορούν προσφυγές στον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για θέματα περιουσιών και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων- υπενθύμισε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κατοχικού καθεστώτος ότι το Βαρώσι είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ. «Αυτό έχει ήδη καταρριφθεί μία φορά στο ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Αρέστη. Και νομίζω ότι αυτό δεν ευσταθεί, διότι απλώς κοιτάζοντας τα βιβλία του Κτηματολογίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες μέσα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου» πρόσθεσε. 

15 υποθέσεις Ε/κ στο ΕΔΑΔ 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, τουλάχιστον 15 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων -που είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας των κατεχομένων- βρίσκονται ήδη ενώπιον του ΕΔΑΔ, λόγω αναποτελεσματικότητας της εν λόγω Επιτροπής. «Ελπίζω ότι σύντομα θα επανεξεταστεί το θέμα της αποτελεσματικότητας αυτής της Επιτροπής, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που δείχνουν ότι δεν είναι αποτελεσματική. Το πρόβλημα είναι ότι για να προσβάλεις την αποτελεσματικότητα ή να την ελέγξεις, πρέπει κάποιος να προσφύγει στην Επιτροπή, να περάσουν 5 - 6 χρόνια που να μην γίνει τίποτε, όπως συμβαίνει με πάρα πολλές υποθέσεις, και μετά να πας στον ΕΔΑΔ» συμπλήρωσε. 

Νέα απαίτηση της Τουρκίας 

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης εξήγησε και τους λόγους που η Τουρκία ζητεί από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να δώσουν οδηγίες στην Γραμματεία του ΣτΕ, για προετοιμασία ενός προσχεδίου τελικού ψηφίσματος, με το οποίο θα τερματίζεται η επιτήρηση σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέτρα για σειρά αποφάσεων του ΕΔΑΔ, στις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί οι οφειλόμενες αποζημιώσεις. 

Ακούστε την παρέμβαση του Αχιλλέα Δημητριάδη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6:

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή