Αδιέξοδο για ωράριο καταστημάτων και για Κυριακές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβέρνηση και Βουλή επιβεβαίωσαν το αδιέξοδο στις μεταξύ τους επαφές αλλά συμφώνησαν να συνεχιστεί η άτυπη συζήτηση για ενάμιση ακόμη μήνα.

Παράταση για ακόμα ενάμισι μήνα περίπου στον άτυπο διάλογο για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των γενικών καταστημάτων αποφάσισαν εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αλλά δύσκολα αναμένεται και πάλι να βρεθεί η χρυσή τομή βάσει και των όσων αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής. Η κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου επέμενε και χθες πως η διεύρυνση του ωραρίου και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ενίσχυσε την απασχόληση, ενώ ως γνωστόν μέλη της Επιτροπής Εργασίας εκτιμούν πως οι Κυριακές προκαλούν προβλήματα στο λιανικό εμπόριο. Λόγω εξάλλου των διαφορετικών θέσεων που υπάρχουν ο άτυπος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών που άρχισε τον Αύγουστο δεν είχε μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, παρά τα πολλά σενάρια που τέθηκαν στις συζητήσεις.

Τελευταία προσπάθεια
Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής η οποία μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ενημερώθηκε «για την επίδραση του ωραρίου καταστημάτων λιανικού εμπορίου και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται». Η χθεσινή συνεδρίαση, πέραν του αδιεξόδου στον διάλογο μεταξύ της Βουλής και της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε και τις διαφορετικές απόψεις που διατηρούν για το θέμα όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι του κλάδου του λιανεμπόριου.

Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας και η Επιτροπή Εργασίας συμφώνησαν χθες, μετά από πρόταση του προέδρου της επιτροπής Ανδρέα Φακοντή να συνεχιστεί ο άτυπος διάλογος μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου προκειμένου να καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία. Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα του ωραρίου αφού όλα τα μέρη φαίνεται να συμφωνούν πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι σήμερα όλα τα γενικά καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοικτά οποιαδήποτε μέρα και ώρα χωρίς περιορισμό, αφού το άρθρο του νόμου που ρυθμίζει το ωράριο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Όροι και παραδοχές
Η ανάγκη για ρύθμιση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί συμφωνημένη βάση μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέφερε χθες ο κ. Φακοντής και μία εκ των παραδοχών πάνω στις οποίες βασίζονταν οι άτυπες επαφές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας, τον Αύγουστο που ξεκίνησε ο διάλογος συμφωνήθηκε επίσης πως θα πρέπει η όποια λύση να εξευρεθεί μέσω του διαλόγου, να διασφαλιστεί πως η ρύθμιση θα είναι καθολική και εφαρμόσιμη σε όλη την Κύπρο και πως αυτή θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν πως τα καπνικά προϊόντα θα πρέπει να πωλούνται μόνο από τα περίπτερα. Η υπουργός Εργασίας, από πλευράς της, ανέφερε χθες πως η ίδια έθεσε εξ αρχής ως όρο πως η όποια συμφωνία δεν πρέπει να οδηγεί σε απολύσεις ή σε μειώσεις μισθών εργαζομένων που προσλήφθηκαν λόγω του διευρυμένου ωραρίου που ισχύει από τα μέσα του 2013. Η ίδια επέρριψε, πάντως, εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, κάνοντας αναφορά στην απόφαση της νομοθετικής εξουσίας να αφαιρέσει το δικαίωμα που είχε ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να εκδίδει διατάγματα για το θέμα του ωραρίου. Ευθύνες στη Βουλή επέρριψε και για το αδιέξοδο του άτυπου διαλόγου, αφού, όπως είπε, τα σενάρια που προκρίνονται από τη νομοθετική εξουσία για το θέμα κατέληγαν σε απολύσεις.

Προκρίνει Κυριακές
Από τις τοποθετήσεις της υπουργού προκύπτει, πάντως, πως η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη συνέχισης του διευρυμένου ωραρίου και της λειτουργίας των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές. Η κ. Αιμιλιανίδου υποστήριξε συγκεκριμένα πως οι Κυριακές ωφέλησαν και πως υπήρξαν χιλιάδες προσλήψεις. Απαντώντας εξάλλου σε παλαιότερες τοποθετήσεις και κατηγορίες πως όσοι προσλήφθηκαν αμείβονται με μισθούς 500 ευρώ, επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 66,3% όσων έχουν προσληφθεί αμείβονται με πάνω από 800 ευρώ.

Η υπουργός ανέφερε την ίδια ώρα πως υπάρχει διάθεση για διάλογο με μια απαράβατη, όπως την χαρακτήρισε, προϋπόθεση: «να μην αυξήσουμε την ανεργία, ούτε να μειώσουμε μισθούς». Η κ. Αιμιλιανίδου υπενθύμισε, πάντως, πως με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε πως η ρύθμιση του ωραρίου είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της νομοθετικής.

Σχολιάζοντας άλλες τοποθετήσεις που ακούστηκαν χθες ανέφερε πως συμφωνεί και η ίδια με την ανάγκη τα καταστήματα να έχουν ταυτότητα, ενώ αναφερόμενη σε ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις του ωραρίου στις μικρές επιχειρήσεις διαφώνησε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκλήθηκαν από τις Κυριακές. Υποστήριξε επίσης πως η παρούσα κυβέρνηση θεσμοθέτησε για πρώτη φορά το πενθήμερο στα καταστήματα και πως ετοιμάστηκε ήδη προσχέδιο νομοσχεδίου για υψηλά διοικητικά πρόστιμα που θα ισχύουν για παραβιάσεις της νομοθεσίας που ρυθμίζει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σενάρια - προτάσεις
Μετά από αίτημα της υπουργού, στη χθεσινή συνεδρίαση δεν αναπτύχθηκαν τα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο του άτυπου διαλόγου. Συγκεκριμένα όταν ο κ. Φακοντής θέλησε να κάνει αναδρομή στα όσα μέχρι στιγμής εξετάστηκαν, η κ. Αιμιλινίδου υποστήριξε πως αυτό δεν θα ωφελήσει. Πάντως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ 'Αγγελος Βότσης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε σενάριο το οποίο φαίνεται να απορρίφθηκε στις άτυπες διαβουλεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Όπως είπε, μια πρόταση για ρύθμιση του θέματος θα ήταν τα γενικά καταστήματα να μπορούν να λειτουργούν δύο Κυριακές τον μήνα, μία με μία Κυριακή, με διευρυμένο μάλιστα ωράριο τις Κυριακές που θα λειτουργούν για να μην υπάρξουν απολύσεις, ενώ τα μικρά γενικά καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Η υπουργός σχολιάζοντας την πρόταση ανέφερε πως αυτή δίνει μεν λύση στις μικρές επιχειρήσεις αλλά παρατήρησε πως δεν θα είναι ωφέλιμο για τους υπαλλήλους να κλείνουν τα καταστήματα τις Κυριακές την καλοκαιρινή περίοδο όταν ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξάνεται. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την πρόταση, είπε.

Όπως, ωστόσο, αναφέρθηκε όλες οι πλευρές συμφώνησαν να καταβληθεί ακόμα μια προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικών λύσεων παρά την αναγνώριση ότι το ζήτημα είναι δύσκολο λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των εμπλεκόμενων επιχειρηματικών συνδέσμων. Ο κ. Φακοντής κάλεσε και χθες όλα τα μέρη να καταθέσουν γραπτώς τυχόν προτάσεις και εισηγήσεις τους και είπε πως εάν δεν υπάρξει κατάληξη, τότε θα κηρυχθεί αδιέξοδο και η κάθε πλευρά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαρνιέ: Το no deal Brexit είναι πλέον το βασικό σενάριο

Πολίτης News, 18:09 (τελευταία ενημέρωση 18:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργασίες στα τείχη της κατεχόμενης Λευκωσίας

Πολίτης News, 17:57 (τελευταία ενημέρωση 17:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι έκαναν στην ταράτσα οι Τζιωνής - Χατζηξενοφώντος

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17:30 (τελευταία ενημέρωση 17:30)

Επιστροφή
στην αρχή