Αβέρωφ Νεοφύτου και ’ντρος Κυπριανού

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Είναι πεποίθησή μου ότι οι κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρήξεις με το παρελθόν και να μην αφήνονται στη μοίρα που αυτό προκαθορίζει. Για παράδειγμα, αν στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος μας έχουν μεταφερθεί αρνητικά στοιχεία από την Τουρκοκρατία ή τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτά και να τα αντικαταστήσουμε με εκείνα που απαιτούν οι σημερινές εποχές, η κοινωνική πρόοδος και το μέλλον της χώρας.

Είναι πεποίθησή μου ότι οι κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρήξεις με το παρελθόν και να μην αφήνονται στη μοίρα που αυτό προκαθορίζει. Για παράδειγμα, αν στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος μας έχουν μεταφερθεί αρνητικά στοιχεία από την Τουρκοκρατία ή τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτά και να τα αντικαταστήσουμε με εκείνα που απαιτούν οι σημερινές εποχές, η κοινωνική πρόοδος και το μέλλον της χώρας.

 

Για να το επιτύχουμε αυτό, όμως, χρειάζεται να εντοπίσουμε τα αίτια που προκαλούν τις σοβαρές και προς το παρόν ανίατες εθνικές ασθένειες του ηγεμονισμού, του κομματισμού, του νεποτισμού και όλες τις υπόλοιπες στις οποίες κατά κόρον έχω κάμει αναφορά από τη στήλη αυτή. Αυτό προϋποθέτει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε πολλά «γιατί». Γιατί στο πολιτικό σύστημα κυριάρχησε ο κομματισμός, γιατί έχουμε έλλειμμα κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, γιατί επί δεκαετίες καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε κ.ο.κ. Στις αναλύσεις που έχω κάμει κατά καιρούς, ένας μπορεί να εντοπίσει σχέσεις αιτίου - αποτελέσματος. Για παράδειγμα, ο ηγεμονισμός είναι η βασική αιτία του κομματισμού, και ο κομματισμός, με τη σειρά του, είναι η βασική αιτία του ελλείμματος κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας. Μια πλήρης παράθεση των «γιατί» που πρέπει να απαντηθούν θα μας πάρει πολλές στήλες, αν όχι πολλές σελίδες της εφημερίδας.

 

 

Μια δε απόπειρα πλήρους ανάλυσης θα απαιτούσε χιλιάδες σελίδες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό την πολυπλοκότητα αυτών των ερωτημάτων. Γι? αυτό θεωρώ ότι είναι αναγκαίο και συνάμα χρήσιμο να εστιάσουμε την προσοχή μας στην κοινή και θεμελιώδη αιτία που προκάλεσε τις εν λόγω ασθένειες και οι οποίες με τη σειρά τους καθόρισαν την καταστροφική πορεία της χώρας. Η βασική λοιπόν -ασφαλώς όχι η μοναδική- αιτία πίσω από τις κρίσιμες ασθένειες της χώρας είναι το έλλειμμα αξιών. Όπως σε ένα άτομο έτσι και σε έναν οργανισμό, οι προτεραιότητες και οι επιλογές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αξιακό σύστημα. Για παράδειγμα, αν για ένα κόμμα ή έναν πολιτικό αξίζει περισσότερο η εξουσία και η «καρέκλα» από την ακεραιότητα, τότε θα οδηγηθεί στη δημαγωγία και στον λαϊκισμό, ενώ, αντίθετα, αν δίνει μεγαλύτερη αξία στην ακεραιότητα θα προτιμήσει να χάνει ψήφους, προτείνοντας λύσεις που μπορεί να υλοποιήσει και δίνοντας μόνον εκείνες τις υποσχέσεις που μπορεί να τηρήσει. Στους οργανισμούς και στην κοινωνία, λόγω της ιεραρχικής δομής, οι αξίες και η κουλτούρα κατά κανόνα διαμορφώνονται από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από την κορυφή προς τη βάση της πυραμίδας.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, στα κόμματα και στα κράτη την κύρια δύναμη και, κατά συνέπεια, την ευθύνη διαμόρφωσης των αξιών έχουν όσοι βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, όπως άλλωστε την έχουν οι γονείς και οι δάσκαλοι απέναντι στα παιδιά. Αυτό διότι αυτοί αποτελούν παραδείγματα για τους υπόλοιπους, συμβολίζουν, επικοινωνούν και δίδουν νόημα στις αξίες, λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πλαίσια που ευνοούν τη διάδοση και τον ενστερνισμό συγκεκριμένων αξιών και την αποφυγή άλλων. Στη βάση της πιο πάνω ανάλυσης αισθάνομαι την υποχρέωση να εξάρω τη στάση που τηρεί τελευταία ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και να ψέξω την ίδια ώρα τη στάση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη διάθεση για τολμηρή δημόσια αυτοκριτική, εκπλήσσει ευχάριστα. Κάτι ανάλογο δεν παρατηρείται εκ μέρους του ’ντρου Κυπριανού. Χωρίς διάγνωση και αναγνώριση των λαθών δεν έχουμε κανένα μέλλον. Η στάση του Αβέρωφ γεννά ελπίδες. Εκείνη του ’ντρου επιδεινώνει τα αισθήματα απελπισίας και προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης.

Χρήστος Πουργουρίδης

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 13:25 (τελευταία ενημέρωση 13:25)

ΑΠΟΨΗ

Σκότωσαν τις οικογένειες τους αλλά δεν σταμάτησαν τη φιλία των παιδιών

SEVGUL ULUDAG, 13:10 (τελευταία ενημέρωση 13:10)

ΑΠΟΨΗ

Η κυβερνητική κλίκα και η κοινωνική κανονικότητα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΤΟΣ, 10:55 (τελευταία ενημέρωση 10:55)

Επιστροφή
στην αρχή