9η Νοεμβρίου: Δύο ιστορικά γεγονότα με 51 χρόνια διαφορά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική μέρα αποτελεί η 9η Νοεμβρίου, καθώς την ίδια μέρα με 51 χρόνια διαφορά, διαδραματίστηκαν δύο γεγονότα που σημάδεψαν τη γερμανική ιστορία

Σημαντική ιστορική μέρα αποτελεί η 9η Νοεμβρίου, καθώς την ίδια μέρα με 51 χρόνια διαφορά, διαδραματίστηκαν δύο γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Γερμανίας.

Στις 9 Νοεμβρίου του 1938 λαμβάνει χώρα το Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων), ένας όρος που περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία κατά των Εβραίων. Η ονομασία προέκυψε από τα σπασμένα γυαλιά από σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές των Εβραίων. Περισσότεροι από 30.000 άνδρες Εβραίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά κύριο λόγο στο Νταχάου, στο Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν.

51 χρόνια αργότερα την ίδια ημέρα, το 1989, πέφτει το Τείχος του Βερολίνου, σύμβολο μιας Ευρώπης διχοτομημένης τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου. Το τείχος ουσιαστικά χώριζε την υπό σοβιετική επιρροή Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και τη δυτική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πτώση του τείχους σηματοδότησε την επανένωση της Γερμανίας, ενώ έγινε δεχτή με ενθουσιασμό από τους Γερμανούς.


Επιστροφή
στην αρχή