Με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» οι ΗΠΑ χτύπησαν τη Συρία (βίντεο)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Η επίθεση ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο πρόεδρο

Με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ», που εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross στη Μεσόγειο, οι ΗΠΑ χτύπησαν τα ξημερώματα στη Συρία. Οι πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς.

Αντίμετρα για τη χημική επίθεση

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει τον βομβαρδισμό της βάσης, ενώ σε διάγγελμά του ανέφερε πως αυτό αποτελεί αντίμετρο στην επίθεση με χημικά που πραγματοποίησε η συριακή κυβέρνηση, όπως είπε, στην πόλη του Ιντλίμπ. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο μόνο για υλικές ζημιές, εντούτοις ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς δήλωσε σε συριακά κρατικά μέσα, ότι υπάρχουν και «κάποιες ανθρώπινες απώλειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του εθνικού δικαίου, η κίνηση των ΗΠΑ δεν θεωρείται παράνομη, καθώς θεωρείται ως αντίμετρο σε ένα ανθρωπιστικό έγκλημα, με διεθνολόγους να εκτιμούν μάλιστα ότι μία έντονη αντίδραση από τη Ρωσία θα ήταν εντελώς αδικαιολόγητη. 

Αντίδραση από Ρωσία

Σε δηλώσεις του Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μετά από αυτή την ενέργεια από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ορατό το ενδεχόμενο να υποβαθμιστούν προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία. Παράλληλα, σημείωσαν ότι πλέον η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, είναι αμφίβολη. Σημειώνεται πάντως ότι οι ΗΠΑ, τονίζουν πως είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις προθέσεις τους. 

Θετική εξέλιξη λέει η Τουρκία

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς την αμερικανική επίθεση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή» δήλωσε ο Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Δύο στρατόπεδα στη Συρία

Το χτύπημα των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της στρατιωτικής βάσης σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίχασε εκ νέου τη Συρία. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, δήλωσε πως η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί τους σκοπούς των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους», προσθέτοντας πως η ηγεσία της χώρας δεν θα αλλάξει. Από την πλευρά της η Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης. Παράλληλα τη υποστήριξή της στην επίθεση των ΗΠΑ, εξέφρασαν η Γαλλία, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη λήψη της απόφασης για εκτόξευση των πυραύλων, τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η Χίλαρι Κλίντον, κάλεσαν τον Τραμπ να μην μείνει στα λόγια και να διατάξει άμεσα την επίθεση. 

Έκτακτη σύγκλιση ΣΑ

Ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των 59 πυραύλων από τις ΗΠΑ, η Βολιβία ζήτησε να συνεδριάσει έκτακτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. 


Επιστροφή
στην αρχή