5 σεντ η μία οι σακούλες για τα ψώνια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας η οποία θα φτάνει τα 5 σέντ.

Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας, ενώ η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος διατηρεί το δικαίωμά της να μειώσει ή να αυξήσει τη χρέωση των 5 σεντ στις σακούλες ταμείου, την οποία εισηγείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εναρμονιστικής νομοθεσίας για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Αυτό ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, αναφορικά με την επιβολή τέλους στις πλαστικές σακούλες από τον Ιανουάριο του 2018. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου είπε ότι κατέληξαν στην επιλογή της επιβολής χρέωσης 5 σεντ και έχουν περιληφθεί εξαιρέσεις, ενώ ανέφερε ότι η χρέωση των 5 σεντ υπερβαίνει την πραγματική αξίας της σακούλας που είναι 2,5 με 3 σεντ.

Η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι συμφωνεί με μετακύλιση της ευθύνης για ανακύκλωση στον παραγωγό και τον εισαγωγέα. Πρόσθεσε επίσης ότι συμφωνεί με την εισήγηση της Επ. Περιβάλλοντος να καταλήγει το κέρδος από την επιβολή χρέωσης σε ειδικό ταμείο.


Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Ορφανίδης υποστήριξε ότι η χρέωση μπορεί να σημαίνει και 500 ευρώ τον χρόνο στον κάθε καταναλωτή αφού κατά μέσο όρο ο κάθε καταναλωτής χρησιμοποιεί 300 σακούλες τον μήνα.


Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών ζήτησε από την επιτροπή η επιβολή χρέωσης να μην εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018 αλλά να δοθεί παράταση 6 μηνών ώστε να μπορέσουν οι βιομήχανοι να προβούν σε διευθετήσεις, όπως η μείωση προσωπικού, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις βιομηχανίες ενδέχεται να κλείσουν.
Ο κ. Χαρ. Παπαντωνίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών, είπε ότι ο σύνδεσμος συμφωνεί στην άμεση εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι γίνεται κατάχρηση της πλαστικής σακούλας από τους πελάτες.


Στο μεταξύ επιστολή προς τον υπ. Οικονομικών θα αποστείλει η επιτροπή, επειδή όπως ανέφερε ο κ. Αδάμου οι λειτουργοί του υπουργείου του «έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την πρόσκληση της επιτροπής να παραστούν στη συνεδρία ώστε να τοποθετηθούν επί της εισήγησης για τη δημιουργία ειδικού ταμείου, στο οποίο θα καταλήγει η διαφορά κόστους - χρέωσης (το κέρδος των υπεραγορών) της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς».


Επιστροφή
στην αρχή