400 χιλιάδες έξυπνοι μετρητές...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Να κινήσει όλες τις δέουσες διαδικασίες για την πλήρη και μαζική εγκατάσταση 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών εντός οκτώ ετών καλεί την ΑΗΚ η ΡΑΕΚ.

Με προκαταρκτική απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) καλεί την ΑΗΚ (και συγκεκριμένα τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής) να κινήσει όλες τις δέουσες διαδικασίες για την πλήρη και μαζική εγκατάσταση 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών εντός οκτώ ετών, στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπουν την εγκατάσταση περίπου 57 χιλιάδων έξυπνων μετρητών κατ’ έτος.


Η απόφαση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κλήθηκαν οι κάτοχοι αδειών για παραγωγή ηλεκτρισμού, οι αιτητές αδειών ή άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να υποβάλουν σχόλια, ενστάσεις ή/και παραστάσεις εντός 30 ημερών.


Επί της ουσίας, η απόφαση συνιστά άσκηση πίεσης από μέρους της ΡΑΕΚ στην ΑΗΚ-Δίκτυα για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης παλαιότερων αποφάσεών της για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Με μια παρεμφερή ανάγνωση, η απόφαση της ΡΑΕΚ αποτελεί άσκηση κριτικής στην ΑΗΚ για καθυστέρηση στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.


Θυμίζουμε ότι η προσπάθεια της ΑΗΚ να εγκαταστήσει σε πιλοτική φάση τρεις χιλιάδες έξυπνους μετρητές απέτυχε παταγωδώς, αφού αλλεπάλληλες αποφάσεις κατακύρωσης της σχετικής προσφοράς ακυρώθηκαν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, σε βαθμό που η ίδια η ΑΗΚ κρίνει πλέον άνευ αντικειμένου την όποια επιμονή σε πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, συνεπώς αναγνωρίζει και η ίδια ότι πρέπει να προχωρήσει σε πρόγραμμα μαζικής εγκατάστασης τέτοιων μετρητών.

Προσφορές-παραλαβές


-Η απόφαση της ΡΑΕΚ προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις (από μέρους της ΑΗΚ), με τελικό σκοπό την εγκατάσταση 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών:
-1η προμήθεια 100.000 έξυπνων μετρητών: Έκδοση διαγωνισμού τον Ιανουάριο 2019 και παραλαβή εξοπλισμού τον Ιανουάριο 2020.
-2η προμήθεια 100.000 έξυπνων μετρητών: Έκδοση διαγωνισμού τον Ιανουάριο 2020, παραλαβή εξοπλισμού Ιανουάριο 2021.
-3η προμήθεια 100.000 έξυπνων μετρητών: Έκδοση διαγωνισμού τον Ιανουάριο 2021, παραλαβή εξοπλισμού Ιανουάριο 2022.
-4η προμήθεια 100.000 έξυπνων μετρητών: Έκδοση διαγωνισμού τον Ιανουάριο 2022, παραλαβή Ιανουάριο 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ πρέπει να εγκαθιστά 57.143 έξυπνους μετρητές κάθε Ιανουάριο, αρχίζοντας από τον Γενάρη του 2021 και ολοκληρώνοντας τον Γενάρη του 2027.

Επιλογή διατιμήσεων ανά μισάωρο 

Με την απόφαση της ΡΑΕΚ, ο ΔΣΔ (ΑΗΚ) καλείται να καταθέσει στη ΡΑΕΚ μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 τελικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την υλοποίηση του έργου μαζικής εγκατάστασης και λειτουργίας της υποδομής έξυπνων συστημάτων, περιλαμβανομένου του συνολικού προϋπολογισμού υλοποίησης και του τρόπου ανάκτησης των εξόδων.
Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα επιτρέψει από τη μια στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να εξειδικεύσουν τις προσφορές και τις διατιμήσεις τους προς όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και από την άλλη θα δώσει την ευχέρεια στους καταναλωτές να επιλέγουν -μέσω του κινητού τους τηλεφώνου- τον προμηθευτή τους, αναλόγως των διατιμήσεων που θα προσφέρει ανά μισάωρο!
Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για δυναμικές διατιμήσεις ανά μισάωρο, για προσφορά καλύτερων πακέτων διατιμήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, για παροχή δικαιώματος ευρείας επιλογής στον καταναλωτή, ειδικότερα το δικαίωμα να επιλέγει και να προγραμματίζει τον χρόνο λειτουργίας διαφόρων συσκευών ή μηχανημάτων, στο σπίτι ή στο επαγγελματικό υποστατικό. Δηλαδή, μέσω της χρήσης των έξυπνων μετρητών δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων καταναλωτών.
<+voula><+Text_Normal>Το κόστος εγκατάστασης των 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών υπολογίζεται προκαταρκτικά γύρω στα 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση για το ποσοστό ανάκτησης αυτού του κόστους μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ και του ποσοστού που θα επιβαρυνθεί η ίδια η ΑΗΚ (από το απόθεμά της, δηλαδή) θα ληφθεί από τη ΡΑΕΚ, αφού ακούσει τις θέσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ νέος υπουργός Brexit

Πολίτης News, 21:26 (τελευταία ενημέρωση 21:26)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βλέπει ποινικές ή αστικές ευθύνες του ΥΠΟΙΚ για Freshfields ο ΓΕ

Πολίτης News, 21:00 (τελευταία ενημέρωση 21:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές στους καταναλωτές ενόψει «BlackFriday»

Πολίτης News, 20:27 (τελευταία ενημέρωση 20:27)

Επιστροφή
στην αρχή