3 τροφές που καταστρέφουν τα δόντια μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

BUZZLIFE /HEALTH

Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος και η τακτική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας για να υγιή δόντια

Και παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πως τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά και η σοκολάτα είναι κακά για τα δόντια μας, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που κάνουν κακό. Ο Δρ Πίτερ Τσουάνγκ, από την Αυστραλιανή Οδοντιατρική Ένωση μίλησε πρόσφατα για τα απροσδόκητα τρόφιμα που καταστρέφουν το ολόλευκο χαμόγελό μας.

Η Daily Mail δημοσίευσε μια λίστα σε αυτά που καλό θα ήταν να περιορίσουμε ή και να κόψουμε τελείως.

Εσπεριδοειδή
Διάβρωση του σμάλτου μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών
Τα φρούτα κάνουν καλό. Αλλά μήπως το αγαπημένο σας νερό με λεμόνι, ή ο χυμός πορτοκάλι δεν είναι και τόσο καλός για τα δόντια σας;

«Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου και ευαισθησίας στα δόντια» δήλωσε ο Δρ. Τσουάνγκ.

Αντί αυτών, ο Δρ. Τσουάνγκ συνιστά να προτιμήσετε ένα μήλο ή μια μπανάνα, τα οποία περιέχουν λιγότερο οξύ.

Ζυμαρικά
Μήπως να ξανασκεφτείτε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα; 
Η αγαπημένη συνήθεια – τα ζυμαρικά – δεν έχει κάτι το ανησυχητικό, τουλάχιστον αυτό νομίζαμε μέχρι τώρα.

Αλλά αν έχουν οποιαδήποτε σάλτσα με βάση τη ντομάτα, ίσως θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί καθώς ο Δρ. Τσουάνγκ προειδοποιεί πως είναι πολύ όξινη.

Προειδοποίησε πως οι κονσέρβες ντομάτας – οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή σάλτσας ζυμαρικών – είναι πιο όξινες από τις κανονικές ντομάτες.

Ποπ κορν
Τα σκληρά ποπ κορν ασκούν πιέσεις στα δόντια σας. Δεν είναι μόνο τα όξινα τρόφιμα που θα πρέπει να σας ανησυχούν. Ο οδοντίατρος επεσήμανε πως τα σκληρά και τραγανά τρόφιμα «ασκούν επίσης μεγάλες πιέσεις στα δόντια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος».

Μια τέτοια τροφή είναι και το ποπ κορν, το οποίο μπορεί να περιέχει σπόρια καλαμποκιού που να μην έχουν ανοίξει και αυτά μπορούν να σπάσουν τα δόντια σας.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτά που είναι καλυμμένα με καραμέλα, είναι ακόμη πιο σκληρά».

Αν θέλετε κάτι να τσιμπολογάτε στον κινηματογράφο, προτιμήστε τα nachos.

 


Επιστροφή
στην αρχή